Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CO WALNAC DO SUBA ZEBY GRAL JAK NALEZY??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CO WALNAC DO SUBA ZEBY GRAL JAK NALEZY??

Witam,
    mam taki male pytanko albo... nie no raczej pytanko. Doradzcie pomozcie itd. Mam juz prawie gotowy subwoofer. ok 42 prawie 23 litrow skrzynia tunelik 7 cm kazdy moze policzyc sobie dlugosc nie bede pisal ale podam te najwazniejsze dane glosnika: Qts=0,53 Qms=3,12 Qes=0,64 Fs=38 Vas=80 to jest glosniczek American SOUND SPW-2810 200W 8 OHM bo komus moze to bedzie potrzebne do udzielenia pomocy wiec odrazu woel napisac. No ale przechodzac do problemu... mam juz ten subik (prawie) i wiem ze trzeba jakias elektronike wrzucic (jakis filtry, wzmacniacze, korektory, tranzystory no nie wiem co tam jeszcze...) i prosilbym o doradzenei czegos konkretnego (moze jakis link do tego albo schemacik i wypisane elementy potrzebne do tego i do czego to ewentualnie by mi bylo potrzebne) Za odp z gory dzieki.

American Sound bleeeeeee, ale zostawmy to w spokoju, tym bardziej ze już go masz. Kup gotowy kit w którym jest TDA 7294 może znajdziesz go razem z transformatorem, kup gotowy kit filtra dolnoprzepustowego. TDA mu w zupełnosci wystarczy. Oczywiscie kup złożone kity, bo z tego co obserwuję to chyba nawet biegle lutownica się nie posługujesz. Wszystko co jest Ci potrzebne znajduje się na tym forum: linki, podstawowe informacja i w razie problemów to pisz.
    PS na przyszłość zmień jak najszybciej ten shit American Sound
    pozdrawiam

Skomentuj

Szkoda tylko ze te parametry sie raczej nie sprawdza... Mialem tez americana ale PRO1040A - pozostal mi po nim tylko kosz Teraz wyglada tak:
      http://www.eleinf.republika.pl/ele/EI_GDN_150_8.html
      Gra toto w b-p - zdjecie suba jest na tym forum w dziale o konstrukcjach...

Skomentuj

wiem ze moze nie jest najlepszy ale co zrobic dostalem za free od wujaszka newke no to pomyslalem sobie o subwooferze :P a co do tego TDA 7294 to moglbys mi GRZESIO podac jakis link do stronki z jakims kitem z tym TDA ?? bo nie bardzo wiem gdzie to szukac.

Kup gotowy kit w którym jest TDA 7294 może znajdziesz go razem z transformatorem
        czyli chodzi ci tu w calosci o taki wzmacniacz w filterm?? co takiego jak tu??: http://www.jeanyvesmartin.com/ampli_TDA7294.htm

chyba nawet biegle lutownica się nie posługujesz
        a co do tego to lutowac potrafie bo troche lutowalem i sie bawilem takimi pierdutami ale nie jak fachowiec ale jak by trzeba samemu to coz... jakos bym to zrobil

a i taki male pytanko na boku bo mam skrzynie 31,5 litra i kurde wsadzilem ten glosniczek i teraz tunel tylko zeby go obliczyc to tez sztuka, bo czytalem ze to fs ma byc mniejsze chyba niz 28 czy cos takiego. czy z moim fs'em 38 nie moge zrobic suba i czy w ogole do takiej malej skrzynki moze byc strojona do 38 czy moze podstroic do mniejszej, czy to w ogoel mozliwe??

Skomentuj

Poczytaj najpierw artykuly na stronie glownej, tam sa odpowiedzi na twoje pytania...

Skomentuj

dzieki ale jakbys byl taki dobry i skoro juz sie chyba 'zmuszasz' zeby na to odpisac no bo nie wiem sorki ale to forum chyba nie jest tylko dla fachowcow ale i dla poczatkujacych itd nie? jesli sie mysle to sorka. a jak odpisujesz to podaj konkretny artykul a najlepiej link jak wiesz gdzie to jest z gory dzieki

Skomentuj

I dlatego odsylam cie na strone glowna... po prawej stronie sa artykoly z ktorymi nalezaloby sie zapoznac zanim zada sie pytanie na forum.

Skomentuj

po 1 to powtorze moje male pytanko "a i taki male pytanko na boku bo mam skrzynie 31,5 litra i kurde wsadzilem ten glosniczek i teraz tunel tylko zeby go obliczyc to tez sztuka, bo czytalem ze to fs ma byc mniejsze chyba niz 28 czy cos takiego. czy z moim fs'em 38 nie moge zrobic suba i czy w ogole do takiej malej skrzynki moze byc strojona do 38 czy moze podstroic do mniejszej, czy to w ogoel mozliwe??"

a po 2 to zapytalem: "Kup gotowy kit w którym jest TDA 7294 może znajdziesz go razem z transformatorem

czyli chodzi ci tu w calosci o taki wzmacniacz w filterm?? co takiego jak tu??: http://www.jeanyvesmartin.com/ampli_TDA7294.htm "
                i jesli jestes taki dobry do odpowiedz na nie a nie mnie gdzies odsylasz nie chce ci sie odpowiedac to moze trafi sie ktos komu sie zecche bo przypomni sobie ze tez nie byl od urodzenia elekroakustykkiem (to taka mala dygrasyjka)

Skomentuj

No ja to nie wiem... Jestes tak leniwy ze nie chce ci sie czytac?

Ad 1) Skad ci sie wzielo ze musi byc fs<28Hz ? wazne zeby glosnik nadawal sie do b-r skoro taka obudowe chcesz mu zrobic... Wykorzystaj do obliczen WinISD albo jeszcze lepiej BassBox 6

Ad 2) No niekoniecznie, to jest gotowy wzmacniacz. Znane mi kity z TDA to AVT2153 (mono) i NE22 (stereo) - chociaz ten ostatni wystepuje tez w wersji mono tylko nie pamietam oznaczenia. Niestety samemu musisz dorobic zasilacz - czyli kupic odpowiednie trafo, kondensatory minimum 2x1000u/50V i mostek minimum 10A/100V.

Skomentuj

walnij z mlotka bedzie podbnie bo glosnik to padaka

Skomentuj

Fs młotka jest chyba trochę wyższe wiec nie do końca tak samo.
                      Ale gdyby tak odpowiednio zmodyfikowac rękojeść i obuch to byłoby już blisko.
                      A teraz kilka słów do napstera:
                      Koledzy w swojej uprzejmości raczą cie odpowiedmin linkiem i wskazują świetne miejsce zawierające zbior wiedzy daleko wykraczający swoją objętością poza zadane przez Ciebie pytania. Wydawałaoby się, że rozsądnym z Twojej strony byłoby zapoznanie się z linkami przed zadaniem kolejnego pytania. To coś na kształt ryby i wędki. Ty Pytasz o rybę a w zamian dostajesz wędkę, Ty na to ze jednak wolisz rybę. Zupełnie Cię nie kumam stary:)
                      Zreszta w tradycji tego forum leża właśnie takie odpowiedzi (linki, informacje o opracowaniach tematycznych) i jesli planujesz czegoś się tutaj dowiedzieć proponuje się dostosować.
                      Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek:
                        Pieknie to ujeles

Skomentuj

-napster-, u nas jest pare niepisanych zasad nikt zan ikogo niec nie projektuje nie pokazuje schematow wykresow zmuszamy ludzi do myslenia i rozwijanai sie a jak ci nie pasuje to lec do biedronki i kup mega boostera bassowego za 200 zł

Skomentuj

LUKASZ niestety ja zaliczam sie do tych co wola zrobic cos wlasnorecznie niz isc na latwizne i kupic jakies go*** gotowe. A co do glosnika to nie wiem czy taki bylbys madry jakbys dostal za darmo glosniczek i mogl go wykorzystac czy bys go potraktowal mlotkiem.

Ditomek ok wiem ze na kazdym forum tak jak i na tym sa jakies zasady ale jesli pytam i podaje linka do konkretnego przykladu i pytam czy o taki cos chodzi to sorka jak ktos mi odpowiada poszukaj bylo to labo cos takiego no to sorx ale moglby sie choc wysilic i zamiast tylu slow napisac tylko tak badz nie.

Theant
                            Skad ci sie wzielo ze musi byc fs<28Hz
                            nie wiem dokladnie skad ale czytalem pare artykulow ze stron (linki byly podane na tej stronie co mi podales do niej na poczatku wiec mowi to samo za siebe ze czytalem ta stronke)

wazne zeby glosnik nadawal sie do b-r skoro taka obudowe chcesz mu zrobic...
                            zeby sie nadawal tzn? no podalem ci parametry i nadaje sie czy nie? ja sie nie znam wiem nie wiem jaki jest rozgranicznik ktory mowi czy dany glosnik sie nadaje czy nie.

a co do kitow to czy moglbys mi podac LINK do jakiejs stronki z owymi kitami?

Skomentuj

kolego jestes leniem do potegi entej
                              zapraszm na www.audiomania.prv.pl albo na strone glowna tam masz wszystko napisane

poprostu wystarczy poczytac i unikniesz pytan dlaczego do BR czy closed

Skomentuj

No to jednak nie poczytales artykolow z tej stronki... Tam jest jasno napisane ze do b-r stosuje sie glosniki dopiero Qts<0,5 im mniej tym lepiej - wszystko powyzej tylko closed ew. band-pass...
                                W/g podanych przez ciebie parametrow nadaje sie do closed - o ile te parametry sa prawdziwe...
                                Ale niestety nadal uwazam ze jestes strasznie leniwy skoro nawet nie sprobowales zasymulowac tego glosnika chocby w WinISD...

Skomentuj

uwazam ze jestes strasznie leniwy skoro nawet nie sprobowales zasymulowac tego glosnika chocby w WinISD...
                                  nie no co to lenia to sie przyznaje masz racje, ALE co do tego to nie mow ze nie probowalem bo probowalem ale co mi z tego jak ja tylko wiem ze tam wpisze dane litrarz obodowy jaki chce i czestotliwosc strojenia zgodnie z parametriami i wiem ze mam tam otwor wielkosc i dlugosc wtedy dana a co do innych rzeczy to sorki ale sie nie znam wiec nie wiem co daja te wykresy czy cos innego jesli bys chcal lub mogl jakos wyjasnic na czym ma niby wiecej polegac ta symulacja i co ona mi oprocz tego co ja w/w to z gory wielkie DZIEKII

Skomentuj

Napster, w Twoim przypadku budowe subwoofera można rozpatrzyć na dwa sposoby.
                                    1. Masz za darmo głosnik i koniecznie chcesz go urzyć. Zakłądasz ze bedzie to basreflex. W tym momencie pomijam obliczenia które sa potrzebne do prawidłowego zaprojektowania obudoway bo parametry samego głosnika są wątpliwe. Zbuduj zatem skrzynię, wsadz do niej głośnik, zasil to czymś i się ciesz.
                                    2. Zacznij od zdobycia elementarnej wiedzy z zakresu elektroniki i akustyki, wtedy sam ocenisz co dokładnie chesz zrobić i Twoje dalsze pytania nie będą tak problematyczne. Problematyczne bo nie pytasz o jedną rzecz komkretnie. Odpowiedz na tym etapie byłaby pracą magisterską. Dlatego koledzy którym nie chce sie pisać kilometrowych odpowiedzi odsyłają cię w miejsca gdzie ktoś kiedyś umiescił juz informacje Tobie potrzebne.
                                    Pozdrawiam
                                    PS
                                    Proponuje kupic gotowy moduł z elektronika do suba, nie tani ale przynajmniej nie bedziesz miał problemów z jego uruchomieniem. Poprostu przykręcasz, podłączasz i gotowe

Skomentuj

Proponuje kupic gotowy moduł z elektronika do suba, nie tani ale przynajmniej nie bedziesz miał problemów z jego uruchomieniem. Poprostu przykręcasz, podłączasz i gotowe
                                      nie pytasz o jedną rzecz komkretnie
                                      ok odnosi sie moje KONKRETNE pytanie do obydwu cytatow. czy to cos ;-) tu link:http://www.cyfronika.home.pl/kityavt/avt1281.htm moze byc do mojego suba konkretnie pytam

Skomentuj

Napster,jak masz troszke honoru to wywal swoje posty,to nie przedszkole że uczą siusiać.Masz linki,skorzystaj z nich albo opuść nasze marnej jakości towarzystwo.Robisz wszystko na wywrot więc sie nie dziw że wszyscy cie jadą.Jeśli masz opory to admin ci pomoże.
                                        PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                                        X