Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STK0050II wasze opinie o tym scalaku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STK0050II wasze opinie o tym scalaku

witam
    chcialbym poznac opinie o tym scalaczku czy jest on w miare dobry
    mam taki w koncowce i zastanawiam sie czy ja sprzedac czy tez zostawic
    pozdrawiam
    Załączone pliki

W miarę dobry to on może i jest ale do wzmacniaczy na tranzystorach na pewno nie ma co porównywać, jak sama nazwa wskazuje jest to układ który scala w sobie kilka, kilkanaście powiedzmy"elementów".

Skomentuj

Szkoda że nie wiesz że to zasadniczo wzmak na tranach, tyle że większośc elementów jest w "zbiorczej obudowie" ;]

Skomentuj

chcialbym wykorzystac go do zasilania totem mite-ow i szukam w miare dobrego wzmacniacza ktory pokaze mi klase tych kolumienek porownywalem dzis ta koncowke i mojego gc i dzwiek z tej koncowki jest jak gdyby bardziej zrownowazony w gc mam jakby stlumiony dzwiek tu jest on bardziej wyrazisty :) jak zauwazylem ten scalak ma dosyc male zklocenie tdh w porownaniu do innych stk-ow

Skomentuj

Zamieszczone przez dasta
          chcialbym wykorzystac go do zasilania totem mite-ow
          no to odpada bo MITE sa 4 ohm

Skomentuj

STK sam w sobie jest dośc fajną hybrydą która w oryginale posiada "dośc duże tranzystory koncowe". Problem z STKami polega na dorwaniu oryginalnej sztuki. Myśle że gdyby byl to oryginał STK 4048 4050 lub 4241 spokojnie da rade z Totemami mimo 4R. Mówie to z doświadczenia.

Jednak koszt oryginałów jest olbrzymi wiec polecam albo LMy w wersjach równoległych/mostkowych lub cos na tranzystorach wzmacniaczy jest duzo. Wzmacniacz Gibertsa, ostatnio na Audiostereo zrobili PCb do "takiej małej zabawki" na tranach gra toto tez fajnie i jest TANIE.

Skomentuj

STK0050II to nic innego jak cztery tranzystory w puszce. Tzw Darlington Power Pack. DO tego trzeba mieć jeszcze blok napięciowy. STK to nic innego jak wzmacniacze tranzystorowe zamknięte w obudowie - hybryda grubowarstwowa.

Pawel S. Totemu mogą mieć i 0,5R a stk niema nic do rzeczy. Obniżysz zasilanie i wszystko będzie grało.

Oryginalne STK0050II z wylutu są warte może... 20zł sztuka?

Skomentuj

Dla mnie scalak to scalak, tda tez ma w sobie niby trany mosfet, tyle ze jest w nim jeszcze pare innych rzeczy co wpływa na jakość, niestety w ta złą stronę, tak wiedz tranzystory są ihmo leprze, zwłaszcza że ten STK jest bardzo drogi.

Skomentuj

a wiec tak dzieki za opinie widze ze jednak ten scalak nie jest taki zly nie mam samego scalaka lecz koncowke mocy Studio Standard by FISHER ba_9000 i w nim sa 2 takie scalaki wiec mozecie mi jeszcze powiedziec ile moglbym dostac gdybym chcial ja sprzedac w razie czegos
                  pozdrawiam

Skomentuj

C4meleon scalak to scalak a dupa nie elektronik to dupa nie elektronik (nawet pseudo :mrgreen: )
                    Przepraszam ale nie mogłem. Mam dość na Internecie dzieci które myślą ze są bogami.

Dasta masz elementy to pobaw się zawsze będziesz miał porównanie i nowe doświadczenia. Nie słuchaj teoretyków którzy myślą ze sa the best bo im zadziałał TDA.

Większość z nas zaczynała od TDA przez LMy STKi etc. Po lampy jak jeden z modów :wink: nabierasz doświadczenia i osłuchasz się.

Skomentuj

dj_zibi oszczędziłeś mi słów. Niestety brutalna prawda...

Skomentuj

okej może źle się wyraziłem ale takie jest moje zdanie, może nie znam sie zbytnio na elektronice, ale pare wzmacniaczy złożyłem począwszy od tda i z moich doznań jak i wielu użytkowników wynika iż scalaki nie są nawet porównywalne do "tranzystorów", a jeśli chodzi o tego STK to właśnie obejrzałem pdf'a i widzę że są tam tylko tranzystory także zwracam honor.
                        Mam dość na Internecie dzieci które myślą ze są bogami.
                        dj_zibi swoje komentarze możesz sobie zachować dla siebie.

Skomentuj

c4meleon tyle ze zibi ma racje. Piszesz głupoty niemając pojęcia na dobrą sprawę o czym piszesz. Stąd te a nie inne słowa.

Skomentuj

dj_zibi ja mam cala dzialajaca koncowke fishera otworzylem ja zeby zoabczyc na czym jest i zobaczylem ze na tych stk dlatego pytam elektronikiem jestem kiepskim zeby zlozyc mojego pierwszego gc dreczylem chyba z tydzien takero ( za co bardzo mu dziekuje i pozdrawiam ) chce wymienic caly sprzet jaki posiadam chce zrobic totemy i zastanawiam sie nad czyms co pokaze ich dzwiek :) moze ktos spotkal sie z ta koncowka lub powie mi cos o tej firmie Fisher :)

Skomentuj

rozumiem, przyznałem się do błędu, wiem ze palnąłem głupotę, ale nie można ludzi zniechęcać do wypowiadania się na forum. Wystarczy naprostować.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

dasta opcji jest dużo wszystko zalezy dlaczeo chcesz zmienić sprzęt? Źle gra?

Skomentuj

Dj_zibi poprostu chce posluchac czegos nowego kolumny na arn-ach juz mi sie znudzily (a kiedys tak mi sie podobal w nich dzwiek) gain clony juz za mna teraz szukam czegos nowego postawilem na totemy i szukam wzmacniacza ktory by je napedzil cena do 1000zl moze byc uzywka a ze w rece wpadl mi ten fisher postanowilem sprawdzic jak gra na arn-ach i spodobal mi sie jego dzwiek jest lepszy niz moj gc :) ale obawiam sie ze jak podlacze go pod totemy moze byc kaszana :( wiec spytalem was jako bardziej doswiadczonych co sadzicie o tej koncowce czy warto ja zostawic czy sprzedac i szukac czegos lepszego pod totemy
                                  pozdrawiam

Skomentuj

Najlepiej jak byś zrobił najpierw totemy i sprawdził jak to działa a jak ci nie będzie pasować to sprzedasz a koledzy z forum doradzą ci co kupić.

Skomentuj

Dokładnie nie ma sensu zamieniać jak nei wiesz czy Ci pasuje.

Skomentuj

witam
                                        zrobilem tak jak mi doradzaliscie sprzedalem, dzis wszystko co mialem zostawilem ta koncoweczke jutro zabieram sie za totetmy pozdrawiam i dzieki za pomoc

Skomentuj

Czaruję...