Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przenośna szafa grająca

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przenośna szafa grająca

Hej, jestem laikiem w dziedzinie elektroniki.
    Wczoraj do głowy przyszedł mi pomysł żeby zrobić sobie coś takiego jak przenośny sprzęt grający. W domu mam głośnik prawie identyczny jak ten Tutaj. Myślałem nad tym żeby taki głośnik wrzucić do plecaka i załączyć do Mp3. Tylko nie wiem jak doprowadzić do niego prąd. Z góry dzięki za pomoc.

Ani ten głośnik szerokopasmowy, ani z mp3 go nie napędzisz...
    Pomiędzy głośnikiem, a mp3 potrzebujesz wzmacniacza, a wzmacniacz trzeba z czegoś zasilać, a akumulatory ważą ;]

Zresztą - tak naprawdę po co Ci coś takiego ?

Skomentuj

rafael_11, dużo zależy od tego jak chciałbyś to wykorzystywać.
      Jeżeli to ma być całkowicie mobilne to proponowałbym złożyć kit J-67. Jest to miniaturowy wzmacniacz 2W. Ekstra prosty w składaniu- w sam raz dla Ciebie Może nie jest demonem mocy, ale naprawdę potrafi głośno zagrać (ale potem szybko wzrastają zniekształcenia). Twój głośnik ma efektywność 91db, a więc sporo. Można to zasilać choćby 9-woltówkami albo np. trzema 4.5V bateriami. Nie pogra to co prawda za długo, ale na ciche granie przewz jakiś czas starczy (jak mierzyłem to przy wysterowaniu tego układu moją mp3 [5mW na wyjściu] max prąd pobierany wahał się od 100 do 130 mA).
      Jeśli miałbyś do dyspozycji jakiś konkretny aku, albo sieć 230, proponowałbym coś mocniejszego, np tda2030. Trzy proste schematy znajdziesz tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic106638.html Co prawda nie sprawdzałem żadnego z nich, ale powinno hulać

Skomentuj

Właśnie dobrze wiem że są potrzebny wzmacniacz, jestem laikiem i nie wiem jaki ma być ten wzmacniacz.
        No fajnie by było iść i mieć cały czas fajną muze przy sobie.

[ Dodano: 2008-03-15, 10:41 ]
        No to który ten wzmacniacz ?? Ten pierwszy z tego linku co mi podałeś ??

Skomentuj

Zależy czy miałbyś zasilanie symetyczne czy pojedyncze Sam oceń który będzie dla Ciebie najprostszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez La'Mefenzo
            Twój głośnik ma efektywność 91db, a więc sporo.
            tyle to on ma na allegro w opisie, w realu pewnie z 5-6dB mniej.
            Chcesz czegoś głośnego - daj tesle arz.

Zamieszczone przez La'Mefenzo
            Można to zasilać choćby 9-woltówkami albo np. trzema 4.5V bateriami.
            Swietny pomysł - kwadrans grania i nowa bateria potrzebna :)
            Jeśli już to małe aku żelowe...

Skomentuj

Kup kit i będzie git! :lol:

Skomentuj

Co do zasilania to mi to obojętne, no ale pojedyncze chyba zawsze łatwiej. O co chodzi z tymi akumulatorami żelowymi, jak to ładować i czy nie będzie to za mocne do tych wzmacniaczy.
                Ma ktoś schematy do Kit 67 tak żebym mógł sobie płytkę wytrawić ??

Skomentuj

Rafael_11 czy tak dziężko poszukać w google?

Masz wszystko tutaj http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEWJ0/ZEWJ0670.htm

Tylko naciśnij tam gdzie masz: zobacz pełną dokumentacje!

[ Dodano: 2008-03-15, 11:35 ]
                  A co do płytki drukowanej to musisz sam narysować!Albo zlecić to dla kolegi Pizdzik

Skomentuj

nastepne dziecko neo :( wkurza mnie to jak ide ulica i widze 12 latkow ganiajacych z telefonem grajacym tak ze tego sie sluchac sie nie da :( popis popis i jeszcze raz popis :( po co ci jakis glosnik w plecaku chcesz dobry dzwiek kup sobie dobre sluchawki i sluchaj ale nie katuj innych nie kazdy ma ochote sluchac tego co ty :(
                    pozdrawiam

Skomentuj

A może kolega chce z kumplami jeździć rowerem!A jak jego kumple też chcą posłuchać muzy?Pomyśl zanim coś powiesz!Ja jazdy na rowerze bez muzy nieprzeżyje! :grin:

Skomentuj

Widze bass że mamy podobne gusta.

[ Dodano: 2008-03-15, 12:20 ]
                        Kurcze dalej mam wątpliwości jak doprowadzić zasilanie i czy ten wzmacniacz udźwignie mój głośnik

Skomentuj

a moze ja tez jezdze rowerem :) i nie mam ochoty sluchac jekow i trzaskow z jakis glosniczkow z plecaka to wlasnie ty pomysl co mowisz czy wszedzie gdzie sie nie ruszysz nie iwdzisz napalonych malolatow ktorzy katuja innych swoja "muzyka " gdzie wczesniej napisal ze to ma sluzyc do umilania sobie jazdy rowerem ja gdy jezdze rowerem biore ze soba sluchawki :) a jak jego kumple chca posluchac muzy ja nie bronie ale i tak wiem ze to ma sluzyc do popisania sie przed innymi dziecmi z podstawowki :)

Skomentuj

Ja skacze na rowerze i ciekawe jak mam to robić ze słuchawkami?Jak one ciągle wylatują z uszu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dasta
                              wkurza mnie to jak ide ulica i widze 12 latkow ganiajacych z telefonem grajacym tak ze tego sie sluchac sie nie da popis popis i jeszcze raz popis
                              widze ze niejestem sam...

Zamieszczone przez bass
                              Ja jazdy na rowerze bez muzy nieprzeżyje!
                              wiec widze ze kolega rekreacyjnie tylko jezdzi :lol:

Zamieszczone przez rafael_11
                              Kurcze dalej mam wątpliwości jak doprowadzić zasilanie i czy ten wzmacniacz udźwignie mój głośnik
                              kup sobie aku http://www.allegro.pl/item327908301_...ps_np_apc.html (to jest dosc male i wystarczajaco lekkie) i podlacz do tego najprostszy wzmacnaicz samochodowy - np TDA1554 lub podobne. zmiescisz sie w cenie 50zl jak sie postarasz a moc bedziesz mial taka jak radio samochodowe. do tego glosniki http://astronik.home.pl/cgibin/shop?...4&sid=176cd631
                              i masz dobry sprzet. tylko niewiem ile wytrzyma takie aku

[ Dodano: 2008-03-15, 12:47 ]
                              Zamieszczone przez bass
                              Ja skacze na rowerze i ciekawe jak mam to robić ze słuchawkami?Jak one ciągle wylatują z uszu.
                              hmm... czyli lepiej zeby plecak ciazyl i zaburzal balans? ;>
                              kup sluchawki klasyczne a nie "pchelki"

Skomentuj

Nie sądze aby aku 2.5kg w plecaku był dobrym pomysłem przy skakaniu :S
                                To już lepiej szarpnij sie na słuchawki takie co się wciska do uszu (jak np. hpm-70 od SE)

Skomentuj

pewnie ze tak douszne sluchawki nie wyleca ci napewno przy skakaniu lub innych tego typu rzeczach :) a ciekawe ile by ci wytrzymal ten glosnik i wzmak w tym plecaku po kilkunastu takich skokach :)

[ Dodano: 2008-03-15, 13:02 ]
                                  sam uzywam takich sa tanie ale dzwiek jest w miare dobry nie jest to moze rewelacjia ale do sluchania muzykiz mp3 jak najbardziej wystarcza choc jak masz wiecej kasy szarpnij sie na lepszy model :) i jesli mi powiesz ze te sluchawki ci wypadaja podczas skakania :) to zwatpie w ciebie jako czlowieka :):):)

[ Dodano: 2008-03-15, 13:02 ]
                                  http://allegro.pl/item323866135_oryg...0_3kolory.html

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item324685377_..._cp100_fv.html
                                    do jazdy mam takie i nie mają prawa wypaść ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez dasta
                                      http://allegro.pl/item323...00_3kolory.html
                                      o wiele taniej masz Creativy EP-630. Nie różnią sie one niczym od tych Sennków oprócz koloru

http://allegro.pl/item322825021_crea...podrobek_.html

Skomentuj

o wiele taniej masz Creativy EP-630. Nie różnią sie one niczym od tych Sennków oprócz koloru

Ale te słuchawki z gumkami dobrze się uszu nie trzymają .. Zapewne te, które zaproponował takero, będą do jazdy lepsze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X