Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz prosty, tani i przyzwoicie grający :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz prosty, tani i przyzwoicie grający :)

To co w temacie, bez trafa i radiatora bo to akurat mam, potrzeba mi coś do napędzania stx akx 15 bo moja unitra chyba jest na niego trochę za słaba, co można zbudować ewentualnie w ostateczności kupić do napędu tego głośnika? myślałem nad czymś co ma przynajmniej 50W przy 8 omach. lutować umiem i nic nie spiepszę jeśli wiem co i po co ale jak nie będę rozumiał jak to działą to lutowanie na pałę wedłóg schematu jakoś mi nie zawsze wychodzi :P. Dobrze by było coś na tranzystorach tylko nie zbyt skomplikowane... nie lubię scalaków :). Myślałem też nad czymś bardzo tanim żeby miało 20W przy 8 omach są jakieś kostki do tego? (ten wzmak miałby napędzać jeden głośnik jakieś badziewie poprostu do zabawy).

jakie masz trafo? na poczatek daj wlasnie scalaka. TDA7294 lub LM3886. jakosc jest w zupelnosci wystarczajaca a budowa tania i latwa

Skomentuj

2*25VAC 170VA

Skomentuj

będzie w sam raz.

Skomentuj

Witam, jestem nowy na tym forum. Mam pytanko:
          Mam takie przetworniki (czy jak to się tam zwie) z 230V na 24V (kilka żarówek o tej mocy świeci bez problemu i mniej prądu pobiera :) ) Czy gdybym kupił jakiś wzmacniacz (tak żeby uciągnął 30cm głośnik ok 130 RMS) i podłączył ten przetwornik prądu, to czy sub z tego by "wyszedł" :?:

Skomentuj

to się nazywa transformator, masz zapewne tzw transformator ochronny, robiąc prosty zasilacz symetryczny oparty o prostownik jednopołówkowy możesz zasilić nim prostego scalaka , takiego jak tda7294, albo jego mostek o mocach (kolejno) - 60 lub 120w , choć to też zależy od mocy trafa.
            Podaj więcej szczegółów, aczkolwiek z taką wiedzą lekko nie będzie.

Skomentuj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Transformator
              http://pl.wikipedia.org/wiki/Mostek_(elektronika)
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221914.html
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic226584.html
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic222007.html
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=3108

troszku teori na start.

Chłopie goole nie boli.

Skomentuj

A co powiedie o tych symasymach itp. ? skomplikowane to jest? i ile kosztuje?

Skomentuj

takero, Jutro dam jakieś zdjęcia itp. Dzisiaj natomiast mam inne zdjęcia:

Dane na trafo to 2x24V 3,12A. Nada się do jakiegoś projektu :?: Ojciec to kiedyś używał jako przetwornicę z 24 na 230v w ciężarówce, ale mu się wyłączało często i kupił nowe.

Skomentuj

Trafo idealne do wzmacniacza

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                      A co powiedie o tych symasymach itp. ? skomplikowane to jest? i ile kosztuje?
                      dobre - nawet bardzo dobre. mnie para koncowek mocy kosztowala 150zl. jezeli potrafisz bez problemu odpalic LMa lub TDA i rozumiesz co jak dziala to sobie poradzisz

Skomentuj

150zł to nie jest dużo, widziałem już jak to z zewnątrz wygląda więc pewnie dałbym sobie radę. ile to ma mocy?

Skomentuj

nosmaster jakie dasz trafo taką ma moc:) Milion razy było pisane. SZUKAJ

Skomentuj

Jak myślicie, prędzej złożę końcówki symasyma, niż kupie od irka Uniampa?

Mógłby ktoś dać albo opis, albo link do symasyma? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                              Jak myślicie, prędzej złożę końcówki symasyma, niż kupie od irka Uniampa?
                              Zloz se sam UniAmpa:PP
                              Mógłby ktoś dać albo opis, albo link do symasyma?
                              Zajzyj na forum www.akustyka.info tam jest wsio o symku i wiele wiecej :wink:
                              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zloz se sam UniAmpa
                                To miał być żart? Nie śmieszny.

Skomentuj

To miał być żart?
                                  to nie byl zart :P
                                  Powaznie mowie:P
                                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                                    150zł to nie jest dużo
                                    biorac pod uwage ze irek sprzedal prototypy po kosztach po 80zl to duzo.
                                    w sklad irka uniampa wchodzi dodatkowo zasilacz i radiator wiec jak porownasz to wyszlo baaardzo duzo :p
                                    cudny90, no i ja tez polecam uniampa - popros irka na maila to podesle schemat

maly off topic - czy bylby ktos chetny na zestaw elementow do uniampa? bo jezeli tak to taniej wyjdzie...

Skomentuj

Pawel S., dulin7, ja nie wiedziałem, że jest dostepny schemat uniampa Ale jak jest to pewnie, że wole uniampa niż symka

Tyle, że przydałby się też wzór PCB, jest dostępny też? :)

Jeśli będzie PCB, to ja byłbym chętny na zestaw elementów .. W moim pobliskim elektronicznym jest zdzierstwo :/ I połowy elementów i tak nie dostanę :P

Liczyłeś ile by to wszystko wyszło?

Skomentuj

Tyle, że przydałby się też wzór PCB, jest dostępny też?
                                        napisz do irka - tam jest wszystko co niezbedne

Skomentuj

Czaruję...
                                        X