Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2+1 - schemat wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 2+1 - schemat wzmacniacza

Jak w temacie. Szukam schematu wzmacniacza takiego zestawiku. Ma to byc zestaw do komputera - sub plus 2 satelity oparte na sredniotowkach. Z gory dzieki za wszelkie informacje ( linki,schematy itp.)

3 Lub 4 (mostek) TDA 7294
    trafo 120 lub wiecej wat 2x 20V i filtr 20-100 ze strony.
    Jeśli chodzi o elektronikę to byłoby wszystko.

Skomentuj

za bardzo sie upraliscie na te tda. mozna wreszcie cos cieawszego zrobic. po co pakowac 3 czy 4 tda i do tego 120W ? przeciez to bedzie w stanie zasilic tylko 1 tda przy pelnej mocy. ja polecalbym jakis prosty uklad na tranzystorach do satelitek tak 2x30W i ... no i faktycznie moze to tda na suba albo lm3886. schematow mozesz poszukac na www.elektroda.pl

Skomentuj

Wlasnie szukalem schematu na elektroda ale nie znalazlem niczego. moge prosic o pomoc z wybraniem odpowiednich schematow?

Ps. Sub ma to byc "jednostka centralna" do ktorej podlaczane beda satelity. Oparty na ARN-150-3 natomiast satelitki to dwie male konstrukcje oparte o przetworniki sredniotonowe ktore kiedys dostalem i lezaly gdzies w kacie ( parametrow dokladnie nie znam, natomiast na magnesie jest naklepka "MM4f01X - Cobra ,blablabla, 8ohm, nominalna moc 75W, skutecznosc 87dB, pasmo przenoszenia 200Hz-10KHz". ). Wydaje mi sie ze na male satelitki do komputera będą w sam raz.

Skomentuj

Wykonaj 3 identyczne wzmaki na TDA7294 i zasil je z jednego trafa (wspólny zasilacz)
          Tak będzie tanio i efektywnie.
          Potencjometr to wszystko co potrzebujesz w roli przedwzmacnaicza.
          Z niego zasilasz 2 TDA od satelit. Najprościej byłoby wykorzystac sygnał zasilający satelity i podać go do pasywnego sumatora słożonego z 3 rezystorów, dalej filtr 20-100 i ostatnia kość TDA zasilajaca subik.
          Mało eleganckie ale efektywne rozwiazanie pozwoli ci zasilic słuchawki z wyjscia TDA satelit a włożenie jacka zaowocuej jednoczesnym odłaczeniem suba i głosników.
          Pozdrawiam
          PS jako głosnik do suba zdecydowałbym sie na cos innego (20cm)

Skomentuj

tda7294 do takich głośniczków?? to chyba przesada... 2040 styknie.

Skomentuj

Kiedyś Igod opracował projekt subwoofera na Tesli ARN150-03/8 i miał tam wzmacniacz koncówke samochodową na 4 kanały.2 kanały zmostkował i zasilał tym subwoofer a pozostałe dwa poszły niezmostkowane na satelity.Ale gdzie ten projekt teraz znajdziesz to niewiem.

Skomentuj

Robiac ten zestawik chce sie wzorowac na zestawie komputerowym 2+1 creativa czyli sub, 2 satelity i potencjometr na kablu. A moze ktos ma schematy serca creativa???

Skomentuj

A ja sie zastanawiam naz zestwem, 2 x lm3886 na satelity (male znieksztalcenia) i TDA 7294 na subik. Na osobnych transformatorach, zeby przy zmianie sekcji subowej nie zmieniac wszytskiego.

Skomentuj

Scalak pokroju TDA 7294 zupełnie sie nadaje.
                    łatwo zwiększyć moc urządzenia.
                    Niska cena i duza dostępność sprawi ze z ew. serwisowaniem nie ma sprawy.
                    Ja nadal obstaje przy 7294.
                    Własnie także buduje zestaw 2.1 z pilotem na kablu i podtrzymuje moja propozycję dot. schematu. Sam mam zamiar zastosować podobne rozwiązanie.

Skomentuj

Ja robiłem jhak Igod na TDA1554Q.Grało bardzo ładnie a moc to 2x6W + 22W na suba.Niewiem co wy chcecie 3xTDA7294 do kompa ?? :P.Drugim rozwiązaniem jest 2xTDA2040 i własnie TDA7294 na suba z 2 traf.Na 2040- ok 50-60W a na tda 100W.Osiągniesz koło 2x20W+60 na suba.A wierz mi to rozgromi ci pokój :)

Skomentuj

A moich obliczen wyszlo ze cena 2xTDA2040+TDA7294+2xtrafa=159zł, a 3xTDA7294+trafo300W=160zł, czyli wychodzi to samo , potem taki zestaw mozesz przerobic na 2xTDA+trafo300W jakby sie podlogowki jakies chcialo zasilic.

Skomentuj

Napisałem zeby 3 x TDA 7294 bo jest to wygodne w uruchamianiu i gwarantuje przejszystość konstrukcji. Wspólny układ mute/stby, jeden radiator, jedno trafo.
                          Układ jest tak tani ze szkoda ładować sie w coś innego. Ponadto trafo o mocy 300W to już LEKKA przesada. 150 spokojnie wystarczy.
                          Przeważnie daje sie większą moc na suba ale ja licze na to ze sub nadrobi większą efektywnościa i w bezpośredniej konfrontacji z satelitami zasilanymi ta samą moca bedzie po równo.
                          Jesli chodzi o mója konstrukcję to ja dość często słucham mp3 z kompa i chciałbym zbudować drugi zestaw typu 2.1 właśnie do kompa który byłby jako taką konkurencją dla mojego sprzetu w salonie.
                          Dlatego własnie pójdę tą drogą (3xTDA, 150VA, 10"sub, 4"ekranowane satelity + wysokotonówka)

Skomentuj

Napisałem zeby 3 x TDA 7294 bo jest to wygodne w uruchamianiu i gwarantuje przejszystość konstrukcji. Wspólny układ mute/stby, jeden radiator, jedno trafo.
                            Układ jest tak tani ze szkoda ładować sie w coś innego. Ponadto trafo o mocy 300W to już LEKKA przesada. 150 spokojnie wystarczy.
                            Przeważnie daje sie większą moc na suba ale ja licze na to ze sub nadrobi większą efektywnościa i w bezpośredniej konfrontacji z satelitami zasilanymi ta samą moca bedzie po równo.
                            Jesli chodzi o mója konstrukcję to ja dość często słucham mp3 z kompa i chciałbym zbudować drugi zestaw typu 2.1 właśnie do kompa który byłby jako taką konkurencją dla mojego sprzetu w salonie.
                            Dlatego własnie pójdę tą drogą (3xTDA, 150VA, 10"sub, 4"ekranowane satelity + wysokotonówka)

Skomentuj

Jesli chodzi o trafo to 300W to powinno miec, z suba chcesz kolo 90W wycisnac, wtedy straty sa kolo 40-50W, czyli na sam sub idzie 140W (doliczamy straty na innych elementach) a kanaly zakladamy ze wyciskamy z nich kolo 2x40W dorzucamy straty 20W na kanal czyli robi sie nam juz 260W.
                              Czyli lepiej wsadzić 300W bo w razie czego mozna spokojnie z wzmacnaiczy satelitowych zasilic podlogoweczki jak sie nie wykorzystuje kanaly subowego.
                              Jak cos zle policzylem to prosze o poprawke.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Powoli powstaja aktywne monitory ... a to ma byc tylko malutki zestaw do komputera, wzorowany na 2+1 creativa lecz ciut wiekszy :-) Kilka postow wyzej ktos napisal ze 150-03 bedzie maly i lepiej dac wiekszy. Odp : owszem ale to nie ma mi kruszyc kineskopu tylko dawac znac ze wlasnie nacisnalem fire i zabijam monstera :-)
                                Do muzyki i kina mam narazie inny zestaw aczkolwiek w planach ( rysunki, pomiary itp) juz mam nowe mocne podlogowki :-)

Skomentuj

jak dasz 300 W do tych 3xtda7294 to z każdego wycisniesz po 80W mniej wiecej.... ale skoro to ma byc mały zestaw do kompa to trafo 200-150 W styknie w zupełności.
                                  Pozatym polecam TDA7294 faktycznie super jest :) w konstrukcjach elektro akustycznych masz wzmak na 3x tda 7294 :)

pozdrawiam

Skomentuj

A moze dac 2 tda 7294 , jedno na satelity a drugie na suba???

Skomentuj

No ale chcesz 2 satelity w stereo wiec potrzebujesz 2 tda.

Skomentuj

ja proponuje dac tda 1554q do satelitek (2x22w) koszt ok 15zl (aplikacja 4kondziolki i scalak) mozna go podlaczyc pod zasilacz w kompie. a do suba jakis lm 3886 albo nawet cos slabszego by wystarczylo...
                                        pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                        X