Powoli zabieram się do monitorów na stx gdn 14-100-8 sk/scx... i puki co postanowiłem zrobić 1 obudowę drewnianą na próbę bo nigdy nie słyszałem na własne uszy kolumn z drewna. Jako materiał mam około dziesięcioletnie deski sosnowe o grubości 25mm, nie są zbytnio popękane a na pewno nie wypaczone bo leżały w półmroku i w dodatku chłodnawym pomieszczeniu lub sklejka ze starych mebli jeśli drewno okaże się chybionym pomysłem. Na różnych forach czytałem raz, że drewno to ekskluzywny materiał na kolumny wysokiej klasy a na innych, że drewno ma małą jednorodność i jakieś rezonanse przenosi więc raczej nie nadaje się na kolumny. Chciałbym aby ktoś kto zna się w tej materii wypowiedział się i raz a dobrze zaprzeczył mitom powstającym z powodu braku wiedzy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Drewno na kolumny ???
Collapse
X
-
Pomijajac audiofilskie dyrdymaly to powodem nei stosowania drewna jest jego cena i klopot z obrobka. Jest ono strasznei wrazliwe na wilgoc. Kiedys kolega zrobil kolumny byly piekne ale nastepnego dnia pojawily sie szczeliny bo zmienila sie wilgotnosc powietrza. Jak ktos jest specjalista od drewna to sobie poradzi.
Sklejka to najdrozszy material ale najmocniejszy dlatego glownie estradowe kolumny sie z niej robi. Choc i tak zaczyna sie robic z MDF-u bo jest tanszy i latwiej jest go frezowac w ozdobny sposob co obecnie jest bardzo wazne. W zadnym innym materiale nie da sie zrobic ladnych wyfrezowan.
Poniewaz chcesz zrobic male kolumienki wiec nie powinno byc wielu problemow z praca drewna i mozesz smialo je robic.
-
Moje kolumny są sosnowe, pomalowane bejcą "teak", która bardzo fajnie skontrastowała słoje :smile: Pod tym kątem wygląd to duży plus. Niestety problemem jest podatność drewna na temperaturę otoczenia i wilgotność. Jedna z nich stała przy kaloryferze w zimę (wiem, niemądre :roll: ) i niestety w miejscu łączenia troszkę deski "pochodziły". Teraz jest lepiej ale mimo wszystko to widać.
Nie kierowałem się niczym szczególnym przy wyborze drewna, byłem zdecydowany raczej na MDF, ale wyszło jak wyszło.
Miałem od razu robić frez pod wysokotonówkę, ale też jakoś zeszło. W międzyczasie słyszałem, że frezarka może porozrywać drewno (tzn. wystrzępić krawędzie) i nie wiem, czy to prawda ? Bo denerwuje mnie trochę widok wystającym Vifek :roll:
Co do dźwięku to się nie wypowiem, nie słyszałem na porównanie innych w miarę dobrych kolumn. Jednak z tego co pamiętam to dźwięk pustych skrzynek mi się nie podobał, dlatego wytłumiłem tył, górę i dół.
Skomentuj
-
Mam już wprawę cięcia nią i wiem, że jeśli od samego początku piła będzie prosto skierowana do wyznaczonej lini cięcia to nie ma bata by dalej poszło krzywo. Moja jest wyposażona we wskaźnik laserowy więc to ułatwia sprawę. Ta piła ma to do siebie,że gdy już zacznie ciąć nie da się korygować dalej lini cięcia ponieważ wcale nie skręca tylko pali drewno. Co innego jest w sklejce bo tamten materiał jest bardziej kruszący się więc da się skręcić o jakieś 2mm. Mam nadzieję, że wyjdzie prosto.
Skomentuj
-
PIRUL, Piłą ręczną na 45' czarno to widze. Kiedy jeszcze nie miałem piły stołowej z wózkiem docinałem piłą ręczną Festool z szyną blaty to stolików, chociaż maszyna była precyzyjna zawsze trzeba było cos poprawiać. Bierz pod uwagę że sama tarcza może miec lekkie bicie, które przy takim zacinaniu poskutkuje odchyłką.
Tak czy siak życze powodzenia jakkolwiek uważam że kolumny z drewna nie sa dobrym pomysłem, jeżeli już sie upierać przy takim materiale to najbezpieczniej jest użyć klejonki. Po za tym drewno sosnowe będzie miało marne właściwości akustyczne.
Skomentuj
-
Heh to może zacznę tak:
Cały ten trend że MDF jest "lepszy" od drewna litego w świecie akustyki i rezonansów obudów zaczoł się m/w od tego że:
MDF gęstość - 650-800kg/m3
topola, świerk, jodła sosna, olcha, lipa gęstość - 450-550kg/m3
wiśnia,modrzew,klon - 550-650
natomiast brzoza,orzech włoski, wiąz,dąb, jeśion, grusza, buk zwyczajny, robina mają gęstość pononad 650kg/m3 (czyli wchodzą w grypę wytrzymałości MDF....)
Nastepnie:
jak Irek wspomniał:
Zamieszczone przez irekPomijajac audiofilskie dyrdymaly to powodem nei stosowania drewna jest jego cena i klopot z obrobka.
Jeśli chodzi o "łapanie wilgoci" biorąc pod uwagę wysoką gęstość drewna to z grubsza mówiąc jest ono takie same jak dla MDF ale! MDF jak raz zaciągnie tak już lipa wzdyma go i jest już "do wyrzucenia"... natomiast drewno "działa jak gąbka" co zassie to i może oddać (ponieważ drewno doży do zachowania równowagi wilgotności pomiędzy wilgotnością względną powietrza a własną....dlatego też wysycha albo "moknie") jednak nie jest to wcale plusem w gotowej już konstrukcji....
Zamieszczone przez irekPoniewaz chcesz zrobic male kolumienki wiec nie powinno byc wielu problemow z praca drewna i mozesz smialo je robic.(jak nie doprowadzisz do tego by drewno/kolumna była narażona na znacznie zmienne wpływy wilgoci do czasu aż zostanie porządnie zakonserwowana to będzie dobrze)
Jeśli chcesz wykorzystać te sosnowe calówki co masz to polecam je opalić palnikiem gazowym (żadny fornir ani lakier ani nie wiem co nie da piękniejszego, naturalnego! a zarazem tak żywego efektu....sosna ma to do siebie ale to jest moja opinia bo mam taki gust... )
Zamieszczone przez irekW zadnym innym materiale nie da sie zrobic ladnych wyfrezowan.
Zamieszczone przez Konradus99W międzyczasie słyszałem, że frezarka może porozrywać drewno (tzn. wystrzępić krawędzie) i nie wiem, czy to prawda ?
Ta to akurat G... prawda(wszystko zalezy od materiału,frezu,frezarki itd... grunt że sie da nie spartolić ...)
Zamieszczone przez PIRULTa piła ma to do siebie,że gdy już zacznie ciąć nie da się korygować dalej lini cięcia ponieważ wcale nie skręca tylko pali drewno. Co innego jest w sklejce bo tamten materiał jest bardziej kruszący się więc da się skręcić o jakieś 2mm. Mam nadzieję, że wyjdzie prosto.
PIRUL Dlaczego to akurat musi być pod kątem 45st. ?
Zamieszczone przez marko3TBierz pod uwagę że sama tarcza może miec lekkie bicie, które przy takim zacinaniu poskutkuje odchyłką.)
Zamieszczone przez marko3TPo za tym drewno sosnowe będzie miało marne właściwości akustyczne.) różnice między dobrze wykonanym monitorem w drewnie sosnowym a w MDF`ie ?
Skomentuj
-
Na te 45* uparłem się dla tego bo wydaje mi się, że jak zrobię tak zwyczajnie i poskładam to do kupy to będzie widać te wszystkie łączenia i cała konstrukcja może wydawać się brzydka. Chyba, że by właśnie jakoś tak to zrobić żeby kolumienki wyglądały na coś w gust retro czy jakoś tak. Tylko, że ja nigdy takich jeszcze nie widziałem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhideWłaśnie w drewnie / rzeźbiarze rzeźbią w drewnie a nie w MDF`ie :razz:
A co sie robi jak MDF w fabryce ma za mala gramature? Dosypuje sie piachu!! a potem leca iskry przy cieciu!!
Nie ma znaczenia czy to ceicie 45stopni bedzie idealne czy nie bo i tak bedzie potrzebne szpachlowanie.
Juz pisalem ze kolega wycial idealnie deski i zlozyl bez szczelin a nastego dnia szczeliny sei pojawily.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PIRULNa te 45* uparłem się dla tego bo wydaje mi się, że jak zrobię tak zwyczajnie i poskładam to do kupy to będzie widać te wszystkie łączenia i cała konstrukcja może wydawać się brzydka. Chyba, że by właśnie jakoś tak to zrobić żeby kolumienki wyglądały na coś w gust retro czy jakoś tak.
Da się tak zrobić by nie było widać łączeń (po prostu dokładnie, bardzo płasko powierzchnie do powierzchni - i tak jest to dużo łatwiej wykonać niż 45st....) ewentualnie dał bym (jeśli maiła by to być "kanciasta" kolumna...) łączenie przez 45st. boki z górą i dołem. A wtedy front na to i można go ładnie zaokrąglić albo dać scieńcia... wszytko klejone albo klejone i skręcane od środka do porzeczek w narożnikach...
BTW: jak chcesz to podaj mi wymiary tych desek to może znajdę chwilkę by Ci narysować jak by to składać m/w....
[ Dodano: 2010-08-13, 19:20 ]
Nie ma znaczenia czy to ceicie 45stopni bedzie idealne czy nie bo i tak bedzie potrzebne szpachlowanie.
Skomentuj
-
A co sie robi jak MDF w fabryce ma za mala gramature? Dosypuje sie piachu!! a potem leca iskry przy cieciu!!
Pomyśl nim napiszesz cos takiego,
pracowałem w fabryce 4 lata jako mistrz stolarni
produkowaliśmy mdf, czyli z pyłu odpowiedniej gramatury
po pierwsze nie przeszedł by piasek przez sita
po drogie jak sobie wyobrażasz szlifowanie takiego mdf to był by papier ścierny.
Co innego w płycie wiórowej tam nieba tak gęstych sit i czasami trafi sie kamyczek,czy coś podobnego
Skomentuj
-
To i ja dorzucę swoje 3 grosze z racji tego ze robię w drewnie :
3x NIE! dla drewna tj.
W zależności od rodzaju i stanu (mam na myśli ile drzewo leżało , czy jest odpowiednio suche, czy cięte było z bala):
1. Jeśli będzie to sosna lub inne drzewo żywiczne , czym byś nie pomalował i tak żywica z czasem wyjdzie.
2. Dajmy na to ze bok naszej obudowy ma 40 cm szer. i 80 cm wys. , cena takiego boczka z litego drzewa jest bardzo wysoka , a wyprawienie takiego kawałka z bala jest bardzo pracochłonne.
3. Gęstość , drzewo nie ma jednakowej gęstości na całej swej powierzchni , żywica , sęki , słoje to wszystko wpływa na twardość i gęstości.
Skomentuj
Skomentuj