Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mivoc am 120 i dokupienie głośnika?? czy cały subwoofer aktywny ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Własnie inżynierowie tonsila wzieli sobie za cel zbudowanie dobrego tłuczka lepszego od altusów bo patrzac na fora czy chociażby na youtube każdego dzieciaka cieszy jak mu sie szafki w kuchni otwieraja i to jest wyznaczniak MOCY I WATÓW przez wieelkie W!
    A co do audiostereo to prawda pełno tam takich ludzi którzy uwarzaja ze nie da sie wiernie skopiowac orginału i diy zawsze zagra gorzej niż produkt gotowy,sam zreszta sie z tym spotkałem rozmawiajac ze sprzedawca w salonie audio jeden stwierdził żeby budować kolumny trzeba miec ogromna wiedze...A drógi stwierdził na dziendobry ale przecież budowanie kolumn nie jest latwe trzeba wyliczyć litraż i strojenie a to nie latwe rzeczy....No własnie własnie niektórzy sa 1000lat za murzynami lub chca zarobic :mellow:
    Wracajac do tematu chcemy osiagnac wiecej basu na sam poczatek zestroił bym na nowo kolumny a potem z rozwaga je wygluszył jesli to nie przyniesie zamierzonych skutków tak jak mówił pogromca sub minimum 25cm.
    Kolego wydaje mi sie że zeby zbudować subwoofer który cie zadowoli nie można celować w słabe przetworniki stx po prostu to głupota bo znów nie osiagniesz zamierzonej jakosci i bedziesz zawiedziony i beda tylko pretensje w nasza strone.
    Jesli chcesz zbudować coś na poziomie trzeba zamówic sobie ten głosniczek http://www.ebay.pl/itm/Peerless-XLS1...item1c22ab62b8 Wsadzic go do obudowy br najlepiej nisko strojonej w okolicach 25hz wtedy bedziemy odtwarzac wiekszość pasma basowego oczywiscie nie bierz tego jako wyznacznik strojenie 25hz i koniec bo tak mówili,to jedynie sugestia bo znam xls i wiem jakie strojenia lubi,tobie moze sie spodobac 35hz albo i 40hz wtedy xls naprawde fajnie kopie szczególnie w rocku czy metalu aż czuć udeżenia fali.
    cena co prawda wysoka hmm wysoka? no 400zł razem z wysyłka to połowa ceny jaka te głosniki kosztuja w polsce a co do mocy wzmaczniacza Peerless twierdzi ze głosnik ma 150wat mocy znamionowej wiec twoj wzmaczniacz wystarczy a jak znam zycie wytrzyma 2x taka moc jak podaje producent

Skomentuj

Domyślam się że cena nie idzie w parze z jakością, domyślam się że nie będzie możliwe uzyskanie 100% zadowolenia przy niskim nakładzie finansów ale z racji tego że muszę w aucie zrobić sprzęgło to na tą chwilę i 400 zł za głośnik to sporo.

Wolałbym pozostać przy tych głośnikach z najtańszych półek czy jednak STX czy TONSIL .
      Z racji wcześniejszych propozycji do budowy skrzyni na dwóch głośnikach próbowałem w WINISD sprawdzić jak takiego typ obudowy będzie współdziałać z głośnikami z obu firm .
      Wedle pomiarów wychodziło że albo skrzynia wielkości wanny lub większa albo strojenie na 100 czy więcej HZ .
      Czy np nie można zrobić skrzyni na jakimś z tych głośników w obudowie zwykłej z bassreflexem lub closed ?? Albo i nawet na dwóch byleby to miało ręce i nogi ?
      ( jeszcze nie symulowałem nic w WINI w ten sposób - wczęsniej brałem pod uwagę bandpass4th. )

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
      Kolego wydaje mi sie że zeby zbudować subwoofer który cie zadowoli nie można celować w słabe przetworniki stx po prostu to głupota bo znów nie osiagniesz zamierzonej jakosci i bedziesz zawiedziony i beda tylko pretensje w nasza strone.
      Byłbym zadowolony gdyby sub grał chociaż tak jak kiedyś Altusy 140 - bas który z nich szedł. Tak jak pisałem wcześniej posiadałem głośnik samochodowy gdyż grał on u mnie w aucie - po włamaniu usunąłem cały sprzęt grający .
      I chciałbym aby przyszły głośnik był lepszy od tego co grało do tej pory ( gdzieś czytałem że głośniki samochodowe jak nazwa wskazuje nadają się do auta :-) z racj ciśnienia a nie dźwięku jaki potrafią wytworzyć. )
      Wracajac do tematu chcemy osiagnac wiecej basu na sam poczatek zestroił bym na nowo kolumny a potem z rozwaga je wygluszył jesli to nie
      Zestrojenie kolumn polega konkretnie na czym? przyrządów pomiarowych nie posiadam, a ingerencje w zwrotnice to do tego też jakieś pojęcie trzeba mieć.

Skomentuj

Zamieszczone przez dziaracz Zobacz posta
        Byłbym zadowolony gdyby sub grał chociaż tak jak kiedyś Altusy 140 - bas który z nich szedł.
        Bierz W.STX.12.2.500.4.F.S.MC, zrób bude 50L@35Hz i będzie cacy, Altki będą ledwo pierdzieć do tego.

Zestrojenie kolumn polega konkretnie na czym?
        Na wsadzeniu odpowiednio długiej rurki.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
          Napisał dziaracz
          Byłbym zadowolony gdyby sub grał chociaż tak jak kiedyś Altusy 140 - bas który z nich szedł.
          Bierz W.STX.12.2.500.4.F.S.MC, zrób bude 50L@35Hz i będzie cacy, Altki będą ledwo pierdzieć do tego.
          No ale wedle specyfikacji to moc tego dziada znacznie przewyższa możliwości mojego wzmacniacza więc co do tego miałbym pewne obawy :-(

Napisał dziaracz
          Zestrojenie kolumn polega konkretnie na czym?
          Na wsadzeniu odpowiednio długiej rurki.
          Tylko że za bardzo w moje TONY nie mam gdzie rurki wsadzić :-) Musiałbym chyba obudowę przerabiać z racji tego że na dole jest bass reflex w postaci dziury....

takiej jak na zdjeciu poniżej

https://lh6.googleusercontent.com/-l...1/PICT3186.JPG

Skomentuj

No ale wedle specyfikacji to moc tego dziada znacznie przewyższa możliwości mojego wzmacniacza więc co do tego miałbym pewne obawy :-(
            Nie wyciśniesz z niego maksymalnej głośności, ale i tak na 1/3 mocy będzie znacznie głośniejszy niż 150 watowy 8 calowiec na 100% mocy. A dzięki większej membranie i skrzyni będzie mniej zniekształceń, i zagra sporo niżej. Jak dla mnie wybór jest oczywisty.

Zrobię tutaj bardzo skrajne porównanie

Mamy mały subwooferek od głośników komputerowych na śmiesznym 16cm głośniku, obok stoi monstrualna TL na 18 calowym głośniku estradowym. Mamy pod ręką 30 watowy wzmacniacz.

Podłączamy obie skrzynie pod te 30w i słuchamy. Co zagra lepiej?

Oczywiście, ze subwooferek od głośników komputerowych, bo wzmacniacz nie uciągnie TL xD (dobra jaja se robie, odpowiedź jest oczywista.)

Skomentuj

Jeszcze mnie coś zastanawia.

Czy jest możliwe przerobienie tego Mivoca aby ze 120 RMS uzyskać moc np dwa razy większą??
              Wtedy przejmowanie się mocą głośnika byłoby zbyteczne , do tego większe pole manewru - czyli same korzyści .
              Tylko jak, co i za ile trzeba wymienić??

Poniżej zdjęcia ze środka wzmacniacza .

https://lh5.googleusercontent.com/-1...3187.JPG?gl=PL
              https://lh6.googleusercontent.com/-L...3189.JPG?gl=PL
              https://lh4.googleusercontent.com/--...3191.JPG?gl=PL

Znalazłem jeszcze coś takiego :

"Jako ciekawostka. Pomiar mocy wzmacniacza za pomocą darmowego programu Zelscope dzielnika 101x i głośnika jako obciążenie. Profesjonalny pomiar mocy powinien wyglądać zupełnie inaczej. Mnie chodziło tylko o przypuszczalną moc (czy pokryje się z teorią - pokryło) a nie dokładne dane po przecinku. Oscyloskop miał pokazać tylko i wyłącznie załamanie sinusa dlatego kalibracja była zbędna. Generator ustawiony na 50Hz ponieważ z taką cz. najlepiej radzi sobie multimetr. Wzmacniacz mierzony to aktywny moduł MIVOC model AM-120 któremu w papiery wbili 120W mocy ciągłej przy 4R. Po wyrzuceniu limitera moc ciągła podskoczyła do 145W przy zniekształceniach nie przekraczających ok 0,1%.

Dla potomnych. Chcąc pozbyć się limitera który w tym przypadku niezbyt dobrze działa, należy z płytki wzmacniacza wylutować Q15. "

Jest to cytat z You TUBE , jakiś gość sprawdzał moc tego mojego wzmacniacza i opisał jak można go podkręcić .

---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post o 15:07 ----------

Kolejne stwierdzenie odnośnie wylutowania limitera :

Nawiasem. Mivoc AM-120 ma fatalnie zaprojektowany limiter. Polecam z miejsca go usunąć poprzez wylutowanie Q15 z płytki wzmacniacza. Wzmacniacz po tym zabiegu osiąga znacznie większą moc.

Źródło: http://www.audiostereo.pl/wyeliminow...exu_48243.html
              Copyright ˆ Audiostereo.pl

Był też wpis że moc podniosła się o 40 Wat ....

Czyli może taki zabieg trochę podniesie właściwości wzmacniacza ( zerowy koszt ) , trochę lepiej zadziała przy tym mocniejszy głośnik np. ten:

Bierz W.STX.12.2.500.4.F.S.MC, zrób bude 50L@35Hz i będzie cacy

i wtedy faktycznie
              będzie cacy
              :-)
              Last edited by dziaracz; 21.01.2012, 14:13.

Skomentuj

Można kombinować, czemu nie.

Jako ciekawostke jeszcze napisze, że w największym subwooferze świata (kilkanaście 18 calowców w TL, zabudowane pod podłogą), na każdy głośnik idzie ok 50w. Wnioski wyciągnij sam

Skomentuj

moc podniosła się o 40 Wat ....

Czyli może taki zabieg trochę podniesie właściwości wzmacniacza ( zerowy koszt )
                  Robisz to na swoja odpowiedzialność,ktos kto projektował ten wzmaczniacz głupi nie był i wiedział co robi a wszelkie zmiany moga pociagnac za soba niechciane efekty.

Skomentuj

Wylutowanie limitera może się okazać nie konieczne - to już by ostateczność była.

Jeśli kupiłbym W.STX.12.2.500.4.F.S.MC wsadził w 50 litrów może i by wystarczyło dla mojego przytłumionego ucha. Nie przekonam się póki nie kupię .

Mam tylko jedno ale .. Czy oby na pewno będzie to na tyle dobre rozwiązanie że faktycznie mi się to będzie podobać i działać tak jak powinno?

Skomentuj

Nie na temat...
                      BC doszły mnie słuchy że źle strasznie Ci tutaj było i zmieniłeś forum na lepsze ? :biggrin:

Skomentuj

dziaracz tego nikt ci nie powie ale to głosnik subniskotonowy powinień ci sie spodobać niski masujacy bas bez wykopu

Skomentuj

niski masujacy bas bez wykopu
                          Ten wykop czyli szybkość działania- reakcji np podczas serii z karabinu??
                          O to chodzi?? że głośnik może być mulasty i słabo reagować na dynamiczne zmiany ??

dziaracz tego nikt ci nie powie
                          No się domyślam. :-)

A takie czysto techniczne kwestie jeszcze mnie nurtują.

Podczas wyliczania obudowy na konkretne objętości oczywistym jest dla mnie że z objętości muszę odjąć litraż jaki zajmie wzmacniacz, dodatkowo domyślam się że w razie montowania wzmocnień wewnątrz skrzyni także powinno uwzględnić się ich objętość jaką będą zajmować .
                          Ale czy np kosz głośnika ma wpływ na objętość??

Jeśli tak to jaką wartość przyjąć?

Jak rozumiem wcześniej czytane posty układ ścianek oraz ich rozmiary nie mają znaczenia byle były w określonym litrażu oraz w miarę proporcjonalne wizualnie?

Zastanawia mnie także jak to jest z bodaj z falą stojącą? Czyli kwestia budowania ścianki na przeciw głośnika pod kątem??

Nie wiem czy dobrze rozumuję ale czy ta kwestia ma jakiś wpływ na ewentualne polepszenie działania?

Skomentuj

Ten wykop czyli szybkość działania- reakcji np podczas serii z karabinu??
                            O to chodzi?? że głośnik może być mulasty i słabo reagować na dynamiczne zmiany ??
                            Szybkość działania to opóznienia grupowe czyli szybkość głosnika,Raczej z reguły subniskotonowce to głosniki wolne ale nie martw sie głosnik który wybrałeś jest idealny do kinowego basu i niskiej stopy perkusji,Co do wykopu chodzi o to że przy głosniku estradowym bas udeża w klatke piersiowa i jest to porównywalne z udeżeniem łopata w plecy A w głosniku subniskotonowym raczej jest masaż odwrotność wywraca flaki dogóry nogami i wygina półki.
                            Jesli lubisz niskoschodzacy mocny masujacy bas z duza iloscia tzn miecha napewno ten wybór cie zadowoli.

Podczas wyliczania obudowy na konkretne objętości oczywistym jest dla mnie że z objętości muszę odjąć litraż jaki zajmie wzmacniacz, dodatkowo domyślam się że w razie montowania wzmocnień wewnątrz skrzyni także powinno uwzględnić się ich objętość jaką będą zajmować .
                            Ale czy np kosz głośnika ma wpływ na objętość??
                            Kosz,br,wzmocnienia dolicz 3.4L do całkowitej objetośći,Co do wzmazcniacza polecam zabudowanie wzmaczniacza w osobnej komorze,a za wzmocnienia niech posłuża ci podłużne listewki:)

Jak rozumiem wcześniej czytane posty układ ścianek oraz ich rozmiary nie mają znaczenia byle były w określonym litrażu oraz w miarę proporcjonalne wizualnie?
                            Nie nie maja tylko objetość obudowy jest ważna

Zastanawia mnie także jak to jest z bodaj z falą stojącą?
                            W takim zakresie czestotliwosci fala stojaca sie nie tworzy:)

Skomentuj

Kolejne informacje jakie otrzymuję rozjaśniają mi oczy co raz bardziej. :-)
                              Zastanawia mnie jeszcze kwestia desek.

W komórce posiadam sporą ilość płyty meblowej 18 mm, z tego co pamiętam to i kawałki blatu grubości chyba 32 mm też się znajdą.
                              Czy grubości ścianek mają wpływ na działanie?
                              Wcześniej zastosowałem w obudowie ścianki o grubości 32 , buda w środku 63 litry a ciężaru nie powiem bo nie ważyłem tego, do tego spodnia część na której był zamontowany głośnik ścianka była podwójna. Wydaje mi się że całość ze 40kg ważyła.

Jak najgrubsze mogą być ścianki aby poprawnie działał subwoofer.??

Z racji tego że w pokoju posiadam miejsce w rogu przy oknie to jak najlepiej umiejscowić głośnik oraz bassreflex we wnętrzu skrzyni , na której ze ścianek ??

Skomentuj

Czym grubsze tym lepsze ale bez przesady fornt zrób z tej 32mm a reszte z 18mm.
                                Basreflex mozesz dać na każda scianke chyba ze subwoofer bedzie stał bardzo blisko sciany.
                                I jeszcze jedna ważna uwaga,Zastosuj br minimum 14cm w twoim wypadku optymalnie 2x8

Skomentuj

I jeszcze jedna ważna uwaga,Zastosuj br minimum 14cm w twoim wypadku optymalnie 2x8
                                  średnicy?? 2x 8 ??

Skomentuj

Tak 2 tunele po 8cm srednicy każdy długość tunelu odpowiada strojeniu skrzyni obliczysz sobie to w winisd tylko 2 tunele to długi br unikaj za wszelka cene kolanek 90stopni

Skomentuj

Symulując w WINISD głośnik W.STX.12.2.500.4.F.S.MC dla parametrów :
                                      - obudowa 50l + 4l = 54 l@35Hz
                                      - dwa tunele 8 cm

wychodzi że ich długość będzie wynosiła 38,9 cm.

Wymiary zewnętrzne skrzyni wyniosą 41x41x39,3.
                                      Chciałbym w miarę możliwości uzyskać równomierną konstrukcję jeśli chodzi o gabaryty. Z tego co widzę będzie to niemożliwe przy tak długich tunelach .

WINISD pokazuje mi że im mniejsza średnica tuneli tym te tunele mogą być krótsze. Czy np nie można zastosować tuneli średnicy 6 cm?
                                      Wtedy ich długość wedle WINI wyniesie 20,8 cm a co za tym idzie będzie większa możliwość wstawienia tego do środka obudowy.

Takie pytanie poza konkursem , jaka liczona jest długość tunelu ? /tunel liczy się jako całość od tego co wystaje na zewnątrz obudowy czy tylko to co znajduje się w środku ( czyli po odjęciu 1,8 cm dla płyty) ??

Skomentuj

liczy sie calosc tunelu,
                                        dwa tunele 8cm nie sa potrzebne, daj jeden 10cm i powinnien wyjsc krotszy,
                                        im mniejsza srednica tym wieksze ryzyko swistow, 12cali to tak na styk te 8cm

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                          liczy sie calosc tunelu,
                                          dwa tunele 8cm nie sa potrzebne, daj jeden 10cm i powinnien wyjsc krotszy,
                                          im mniejsza srednica tym wieksze ryzyko swistow, 12cali to tak na styk te 8cm
                                          Martwi mnie to gdzie ja tak długie rury pomieszczę ( albo dwie cieńsze po 8 średnicy lub 10 cm średnicy gdzie długość wychodzi 27 cm. )

Próbuję teraz w Sketchup'ie rozrysować wymiary z zachowaniem litrażu obudowy .
                                          Jak się uporam z rysunkami umieszczę je na forum do wglądu :-)

---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post o 12:34 ----------

Poniżej wyliczenia obudowy przy uwzględnieniu tunelu 10 cm i długości 27 cm.

Koniec tunelu kończy się około 4cm od tylnej ściany komory głośnika .
                                          Czy nie jest to za blisko? Chociażby z racji tego że dojdzie jeszcze wytłumienie.??

Czy w takim przypadku gdzie zrobiłem oddzielną komorę na wzmacniacz potrzebne jest montowanie dodatkowych wzmocnień w komorze głośnika???

Czekam na ewentualne poprawki i z góry dziękuję za dalszą pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X