Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"To je amelinium" czyli Monitory na DA135-8 + T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"To je amelinium" czyli Monitory na DA135-8 + T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X

Witam

Przedstawiał będę w tym temacie, w miarę możliwości, swoje zmagania z budowy monitorów.
    Dayton Audio - DA135-8
    STX - T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X

Głównym założeniem były małe kolumienki bliskiego pola (monitory do pc) z początku szukałem najzwyczajniej głośnika szerokopasmowego, odpowiedniego lecz nie znalazłem. Mocno rozważałem Fountek`a FR135EX ale jemu też przydały by się RLC (stosunkowo nie tanie). W STX`ie pojawiła się tania kopułka aluminiowa i z ciekawości zrodził się pomysł na tanie alu łącząc ją z Dayton Audio DA135-8.
    Szukałem jeszcze alternatywy dla takiego zestawu, ale nic ciekawszego nie znalazłem w budżecie ~300zł za przetworniki z wysyłką. Co więcej zaryzykuje, stwierdzeniem iż biorąc pod uwagę cenę, to taki 2way moim zdaniem lepiej wypadnie od FR135ex

Koncepcja monitorów do PC, uwzględniając nie wspomaganie subwooferem dlatego taki 5"głośniczek. Biorąc pod uwagę wymaganą ilość litrów dla tego głośnika do zagrania w obudowie BR rozważam poeksperymentowanie z obudową TL. Zrobię coś praktycznie wbrew sobie, gdyż nie jestem zwolennikiem T-line łamanych na więcej niż pół, mocno tłumionych, z niemal regularnym przekrojem (...) mniejszym niż SD głośnika, przekraczającą znacznie litrażem wartość VAS przetwornika itd... lecz nie będę się bawił teraz tu w jakiegoś wernyhore i zobaczymy jak to przedstawi się w praktyce
    DA-135-8 potrzebuje trochę litrów i to mnie lekko martwi biorąc pod uwagę jego niski SPL i nieduża wytrzymałość i 3mm xmax przewiduje dla niego jakieś max 9,5 litra.

Zastanawiałem się też nad aktywowaniem tych monitorów z filtracją aktywną, ale raczej sobie odpuszczę, gdyż nie czuje się na siłach elektronicznie żeby udźwignąć ten temat. Pozostanę raczej przy standardowej zwrotnicy RLC, ale rozważam "wciśnięcie" do środka LM4780 na pcb jaromas`a

Na razie to tyle, jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę...
    Last edited by ir0nhide; 25.08.2013, 12:52.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Zastanawiałem się też nad aktywowaniem tych monitorów z filtracją aktywną, ale raczej sobie odpuszczę, gdyż nie czuje się na siłach elektronicznie żeby udźwignąć ten temat.
    Mogę pomóc w miarę możliwości:) Aluminium lubi strome filtry, a te wychdoza taniej aktywnie, zwlaszcza, gdy masz zamiar zasilac to "kostkami".

Skomentuj

Z tym glosnikiem sporo sie nameczysz, jesli bedziesz chcial osiagnac rowne pasmo w TL. Zycze duzo wytrwalosci i chetnie postaram sie pomoc, jak bedzie taka koniecznosc :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
        Mogę pomóc w miarę możliwości Aluminium lubi strome filtry, a te wychdoza taniej aktywnie, zwlaszcza, gdy masz zamiar zasilac to "kostkami".
        No czy taniej to bym nie powiedział bo drugi komplet wzmacniaczy wyjdzie więcej niż pasywka do takiego zesatwiku.
        Pasywnie łatwiej wyciąć pułapką rezonas .
        Na wofer wyjdzie cewka, kond + pułapka rez +mały kond i tyle.
        Aktywnie to w sumie ze 3 opki co najmniej na sam wf .

Skomentuj

W sumie racja, ale zalezy też czy ktoś już ma troche elementów rlc do projektowania zwrotnicy, czy musi kupic wszystko od zera.
          Ale ok, pasywne beda mialy taka przewage, ze moze powstanie kolejny forumowy projekt - a na pewno bedzie w takiej wersji bardziej popularny:)

ir0nhide , z tego co pisales w innym temacie to sluchales juz tych glosnikow - mozesz podzielic sie juz jakimis wstepnymi opiniami?

Skomentuj

ir0nhide , z tego co pisales w innym temacie to sluchales juz tych glosnikow - mozesz podzielic sie juz jakimis wstepnymi opiniami?
            Na razie jeszcze nie. Nie jestem przyzwyczajony do alu, napisze tylko że DA mnie momentami pozytywnie zaskakuje, a czasami wprowadza w lekką konsternacje. Pierwszy raz chyba natomiast spotykam głośnik który ma aż taki magnetyzm :) normalnie wciągają aby ich słuchać, aż nie chce się ich wyłączać. Ewidentnie pomimo filtracji trzeba będzie jeszcze dość mocno stłumić ten "ogon" wysokich cz. Martwi mnie trochę że wszystko wskazuje na dość niską cz. podziału tj. 2kHz a nie jestem pewien czy te kopułki stx`a będą wstanie podołać temu zadaniu.

Na razie zrobiłem 6 litrowe budki testowe BR, jednak to będzie trochę za mało :glare:

Nie miałem czasu na więcej...

TL chyba jednak sobie odpuszczę.

Wooferek czasami jest na tyle ciekawy, że zacząłem się zastanawiać nad drugim projektem: Wąskie kolumn wolnostojące, po dwa takie DA135 na str. Wychodzi kolumna 4ohm, 60W, i ~90db/2.8V. z fajną średnicą za ~150zł i SD 150cm^2
            Last edited by ir0nhide; 27.08.2013, 20:36.

Skomentuj

podziału tj. 2kHz a nie jestem pewien czy te kopułki stx`a będą wstanie podołać temu zadaniu.
              spokojnie 2.3k jeszcze może być + 4 rzad akustycznie (LR4 ) i kopułka da radę

Skomentuj

Wooferek czasami jest na tyle ciekawy, że zacząłem się zastanawiać nad drugim projektem: Wąskie kolumn wolnostojące, po dwa takie DA135 na str. Wychodzi kolumna 4ohm, 60W, i ~90db/2.8V. z fajną średnicą za ~150zł i SD 150cm^2
                Moze mam za male doswiadczenie w tej kwesti, wiec traktuj ten wpis jako luzno rzucone przemyslenia - moim zdaniem lepiej zagra jeden dwa razy drozszy glosnik, niz dwa tansze. W drugim przypadku zyskujemy tylko nieco nizsze znieksztalcenia wynikajace z mniejszego wychylenia liniowego i wieksza efektywnosc. Nie wiem na ile wazne jest to pierwsze ale co do drugiego, to o mocny wzmacnaicz stosunkowo nie trudno. Skoro spodobal Ci sie ten aluminiak, to nastepna konstrukcja tez moze byc na metalowcu, tylko lepszym.

A aluminiaki to wdzieczne glosniki, ale trzeba wykorzystac to co w nich najlepsze, a reszte bezwzglednie (u mnie IV rzedem) odciac - u siebie mam 3 way full aluminium.

Skomentuj

W cenie 150PLN ciężko będzie coś lepszego

Skomentuj

No to chyba odwieczna kwestia "dołożenia troche" nad ktorej kresem lamia sobie glowy najstarsi medrcy.

A co do podziału, to jesli mierzysz w holimpulse, to zrob pomiary osobndo dla glosnikow:
                    -znieksztalcen harmonicznych
                    - charakterystyk kierunkowych

i bedizesz widzial gdzie zrobic podzial. Wiadomo, ze moga wyjsc jeszcze kwestei wytrzymalosci mocowej, znieksztalcen intermodulacyjnych, w sumei wodospad tez by sie przydal, ale ta prosta metoda i tak bedzie lepiej tak niz "na oko".

Ludzie dziela 27mm kopulke seasa przy 1,6khz a potem pisza, ze metalowe glosniki sa be

Skomentuj

No to chyba odwieczna kwestia "dołożenia troche" nad ktorej kresem lamia sobie glowy najstarsi medrcy.
                      AD ma u sienie teraz seas-a w cenie o 6 dyszek niższej niż polink
                      http://audiotransducers.com/pl/15-16...-h1141-08.html

Skomentuj

2kHz napisałem tak bo niżej już nie ma raczej sensu a zastanawiam się nad tym by jak najniżej, bo to do czego miał bym się przyczepić w tym wooferku to wokale i tak z ciekawości chciałem zobaczyć czy kopułka przejmując trochę inicjatywę mogła by coś z tym zrobić....

moim zdaniem lepiej zagra jeden dwa razy drozszy glosnik, niz dwa tansze.
                        Ja też wyznaję tą zasadę, ale głęboko trzeba się zastanowić czy akurat w tym przedziale cenowym 75-150zł znajdzie się głośnik 2razy lepszy od tego DA135. Porzućmy ten dylemat na ten czas aż skończę kolumny, to będzie wiadomo coś więcej.

wodospad tez by sie przydal
                        Też będzie (chyba że w danym czasie nie będę miał warunków do zrobienia)

Na szybko w locie L-1.1mH i C-25uF :razz:

Skomentuj

Zostaw sobie cewke ale z konda zrob rlc. Albo doloz rc rownolegle do cewki zeby zgasic ten rezonans.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            seas-a w cenie o 6 dyszek niższej niż polink
                            albo FW146 w dobrej cenie, tego przydało by się bezpośrednio porównać z DA135...

Skomentuj

AD ma u sienie teraz seas-a w cenie o 6 dyszek niższej niż polink
                              http://audiotransducers.com/pl/15-16...-h1141-08.html
                              Tak i nosi on nazwę "fatal error" a po wejściu na stronę z katalogiem ogólnym głosników jest dostępny z opcją "niedostępny". Trochę kicha.
                              Last edited by arwas; 02.09.2013, 19:16.

Skomentuj

Nie na temat...
                                arwas ładnie proszę, to nie temat do takich rozmów. :)

Skoro już tu jestem, mam dylemat w kwestii wymiarów skrzynki, jakie wymusza T-line.
                                - 200x220x310
                                czy
                                - 170x250x310
                                ?

---------- Post dodany o 21:15 ---------- Poprzedni post o 20:55 ----------

Jak skończę budki to zrobię szczegółowe pomiary i jak nie będę miał weny kupować duperelki do zwrotnicy (ja mam tego jak się okazuję zbyt skromny zasób) to chyba wyślę komuś głośniki....

---------- Post dodany 03.09.2013 o 20:37 ---------- Poprzedni post 02.09.2013 o 21:15 ----------

Ehhh, ślimacze tempo ale coś tam do przodu.

Budki jednak będą miały wymiary 170x240x310. Takie wymiary podyktowały tunel = ~95% SD głośnika na całej długości, która wynosi jakieś ~ 1,3m; okł. 9l "powietrza" wew.

Skomentuj

to chyba wyślę komuś głośniki....
                                  chętnie kopułkę osłucham , ponoć sasy gnicie

Skomentuj

ponoć sasy gnicie
                                    Tiaaaa, chyba pod swoim ciężarem ( a waży chyba z kg)

Skomentuj

DA135 dzisiaj "polatał" ok. 30min na 30Hz po czym zrobiłem pomiar impedancji, wynik: fs- ~56,6Hz :)

Coś mi się nie widzi ten BR szczelinowy :/

Może 3 alu rurki fi -16-20mm ? :bored:

Skomentuj

Daj port z tylu i nie rob siary :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X