Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wavecor TW030WA08+ Fountek FW168 w orzechowym wdzianku.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Wavecor TW030WA08+ Fountek FW168 w orzechowym wdzianku.

Witam. Chciałbym Wam przedstawić moje monitorki, zbudowane na dość popularnych przetwornikach, mianowicie Wavecorze TW030WA08 oraz Founteku FW168. Pomysł na monitorki zrodził się z ciekawości. Do tej pory muzyki słuchałem na 3 drożnych podłogówkach i chciałem sprawdzić czy monitory zagrają w moim skromnym pokoju równie dobrze. Projekt nigdy by nie powstał bez pomocy LuSzTiego, dlatego kieruję do niego wielkie podziękowania.
    Obudowa:
    Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm, kupionej oraz pociętej na wymagane formatki w Castoramie. Podwójny front, jedno wzmocnienie w środku. Góra, dół, front i tył oklejone HDFem. Obudowa dość spora, 17litrów, strojona na 40hz, sklejona klejem do drewna Pattex Wood. Oklejona fornirem modyfikowanym Orzechowiec, przyklejonym na Pattex Express. Całość polakierowana szybkoschnącym, półmatowym lakierem do wnętrz- Altax- 2 warstwy.
    Zwotnica i wymiary:
    Zwrotnica to dzieło LuSzTiego, wiec wszelkie pytania kierujcie do niego.
    Wymiary obudowy: Wys- 430mm, szer- 200mm, gł- 354mm.
    Wytłumienie:
    Góra oraz tylna ścianka wytłumiona watoliną, grubości ok. 3cm.
    Kosztorys:
    Wavecory- 222,92zł
    Founteki- 290zł
    Zwrotnice- 150zł
    Płyty wiórowe- 29zł
    HDF- 10zł
    Pattex Wood- 24zł
    Pattex Express- 28,50zł
    Fornir- 46zł
    BR+ terminale- 61zł
    Lakier- 30zł
    Wkręty- 5zł
    W sumie żeby mieć podobny zestaw trzeba szykować ok. 900zł

Brzmienie:
    Tu lekkość pisania się kończy. Trudno opisać dźwięk obiektywnie. Napiszę tylko że jakość grania bardzo mnie satysfakcjonuje. Duet gra lekko, zwiewnie a w moim pokoju 12m2 basu jest dość. Mimo iż na wzmacniaczu zadne pasmo nie korygowane. Na moje ucho Wysokie tony lepsze aniżeli z Wavecora TW030WA10.

Fotki:

Świetne wykonanie.:) Też biorę płyty z Castoramy:) Jakiej firmy podłogówki?

Skomentuj

No i ładnie :)

Zamieszczone przez robsont Zobacz posta
      Całość polakierowana szybkoschnącym, półmatowym lakierem do wnętrz- Altax- 2 warstwy.
      Ja lakierowałem takim samym lakierem.
      Mogłeś sprawdzić jak ten fornir będzie wyglądał po nałożeniu na niego jednej warstwy lakieru poliuretanowego, pod ten Altax. Mogło by wyjść jeszcze lepiej, ponieważ ten lakier by przyciemnił fornir i uwydatnił te jaśniejsze paski :)

Skomentuj

Prosto i elegancko:) Jako, że przymierzam się również do tego zestawu ( Wavecory już ze mną) to chciałem zapytać czy kupiłeś od kogoś Founteki czy jakaś promocja mnie minęła??
        Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
          Jakiej firmy podłogówki?
          Podłogówki mojego projektu na Wavecorze TW030 WA10, Aurum Cantusie AC130Mk2 i Usherze 8955a :)

Fajnie widzieć ten projekt na Wavecoreach i Founteku ukończony. Cieszę się, że podoba Ci się granie :) Uczestniczyłeś w strojeniu, więc najwięcej możesz o nich powiedzieć :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
            Jakiej firmy podłogówki?
            milo cos takiego czytac - jak ktos bierze DIY za markowy sprzet
            nie to co na poczatku naszej kariery - byle jak sklepane skrzynki oklejone samoprzylepna folia :p

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              No i ładnie :)

Ja lakierowałem takim samym lakierem.
              Mogłeś sprawdzić jak ten fornir będzie wyglądał po nałożeniu na niego jednej warstwy lakieru poliuretanowego, pod ten Altax. Mogło by wyjść jeszcze lepiej, ponieważ ten lakier by przyciemnił fornir i uwydatnił te jaśniejsze paski :)
              Po zlych doswiadczeniach z poliuretanem chcialem sprobowac lakieru wodnego. I wyszlo naprawde swietnie, w dodatku mozna malowac w domu:) Lakier Altax ladnie wydobyl paski o ktorych piszesz i ladnie przyciemnil fornir. Widac to na zdjeciu. Jedynie twardosc powloki na minus, ale ogolnie bajka.

Skomentuj

Heh Fajnie:) Nie idzie poznać jak się nie zna projektu:)

Skomentuj

Ładne paki, pogratulować :)
                  Gdzie docelowo będą grać ? Obok 3way czy może zestaw do innego pokoju ?

Skomentuj

W chwili obecnej beda grac zamiast 3 way, ktore chce lekko zmodyfikowac. W tak malym pokoju monitory graja wg mnie lepiej...

Skomentuj

Zamieszczone przez robsont Zobacz posta
                      chce lekko zmodyfikowac
                      więcej szczegółów ? :)

Skomentuj

Hds tweeter zamiast tw030wa10.

---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post o 13:20 ----------

Uderza mnie lekkowsc grania w tych monitorach. Czy podlogowki ze zwalistym basem moga tej lekkosci sprostac??

Skomentuj

Zatkaj BR w podlogowkach, zrob z nich obudowe CL.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Monitory stoją na standach, a więc projekt zakończony:)

Skomentuj

Ładnie wyszły :)
                              Co zrobiłeś z 3-way?

Skomentuj

Dzięki:)

Głośniki od 3 way leżą w pudełkach i czekają aż poprawie obudowy, bo nie wyszły idealnie. A potem będę się musiał zastanowić- zostawić 3 way tak jak są- lub wymienić tylko wysokotonówkę dla poprawy brzmienia- bądź wymienić całość na coś o klasę lepszego. Czas i finanse pokażą:)

Skomentuj

Witam, masz może fotkę samej zwrotki? Chciałem podejrzeć rozłożenie elementów Składam ten sam zestaw :)

---------- Post dodany 25.01.2014 o 15:09 ---------- Poprzedni post 24.01.2014 o 20:08 ----------

Moje ułożenie elementów na zwrotnicy:

Skomentuj

Ładnie wykonane i prezentują się super :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X