Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiennik do Panasonic WM-61A.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
    Gdybym szukał zamiennika zacząłbym od przetestowania tego mikrofonu
    http://micbooster.com/primo-micropho...les-fc033.html
    Wygląda sensownie, skłaniam się jednak ku skalibrowanemu EMM-6.

Skomentuj

Firma Auden z allegro pisze ze ma oryginalne wkładki panasonic, ja kupiłem 2 szt. Porównam jak sie maja do mojej starej wkladki.

Na drugim zdjeciu w porownaniu z moją starą wkladką, ktora wizualnie wydaje sie ze ma delikatnie wieksza srednicę, ale to chyba zludzenie bo jest zamontowana w tej rurce.

Ktos z forum juz wyprobował je?
      Last edited by jamess8; 16.11.2016, 10:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
        Ktos z forum juz wyprobował je?
        Mam, używam póki co. Pomiar Visatona BG20 pokrywa się w jakimś tam stopniu z tym co udostępnia producent w BoxSimie:

Skomentuj

Koniec pasma nie wygląda za dobrze. Ale do podstawowych pomiarów najważniejszy jest środek, tak gdzie skrobiemy zwrotnicę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Beatliner Zobacz posta
            Mam, używam póki co. Pomiar Visatona BG20 pokrywa się w jakimś tam stopniu z tym co udostępnia producent w BoxSimie:
            Rozumiem że linia przerywana i ciągła to porówanie pomiaru producenta z Twoim pomiarem ?

Jeżeli tak to rewelacyjny wynik !

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              do podstawowych pomiarów najważniejszy jest środek, tak gdzie skrobiemy zwrotnicę
              Dokładnie tak.

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
              Rozumiem że linia przerywana i ciągła to porówanie pomiaru producenta z Twoim pomiarem ?
              Tak, pomiar producenta jest zaznaczony przerywaną linią, a mój ciągłą.

Skomentuj

To całkiem niezle, 2 glosniki z produkcji moga miec spore rozrzuty, a co dopiero kiedy mowimy o pomiarach w innych warunkach.

Skomentuj

Mam, używam póki co
                  Używasz jakiegoś pliku kalibracyjnego ?

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                    To całkiem niezle, 2 glosniki z produkcji moga miec spore rozrzuty, a co dopiero kiedy mowimy o pomiarach w innych warunkach.
                    Dokładnie to chciałem powiedzieć, przydało by się jedynie jeszcze dla jasności zrobić pomiar jakiejś wysokotonówki i porównać....

P.S Kupiłem, porównam do mojego skalibrowanego mikro i Panasa oryginału z przed 10 lat
                    Last edited by gucio.; 16.11.2016, 12:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                      Używasz jakiegoś pliku kalibracyjnego
                      Nie. To jest pomiar bez pliku kalibracyjnego.

Kupiłem jeszcze drugą od CB-GOSTYNIN_bis. Też podają, że jest to oryginał. Pomiary wychodzą praktycznie identyczne.

P.S Kupiłem, porównam do mojego skalibrowanego mikro i Panasa oryginału z przed 10 lat
                      Było by super bo osobiście tak czy inaczej przymierzam się do Dayton'a EMM-6 ale może nie byłby to taki konieczny zakup na już.

Skomentuj

Nie. To jest pomiar bez pliku kalibracyjnego.

Kupiłem jeszcze drugą od CB-GOSTYNIN_bis. Też podają, że jest to oryginał. Pomiary wychodzą praktycznie identyczne.

Było by super bo osobiście tak czy inaczej przymierzam się do Dayton'a EMM-6 ale może nie byłby to taki konieczny zakup na już.
                        Przyjdzie paczka, sprawdzę i dam znać :)

Skomentuj

Przyjdzie paczka, sprawdzę i dam znać
                          Robiłeś już jakieś porównania tej wkładki?

Skomentuj

Porównanie czterech egzemplarzy WM-61a, których charakterystyki są unormowane względem pomiaru mikrofonem umik. Elektrety jakiś czas temu kupiłem u sprzedawcy Auden.

Skomentuj

Porównanie czterech egzemplarzy WM-61a,
                              A wrzuć jeszcze na ten wykres plik korekcji z internetu, jeśli jesteś w stani. Ciekaw jestem jak to się ma. Tak czy inaczej jakieś 2dB rozjazdu powyżej 5k. Albo ten jasnożółty jakiś uwalony z lekka, bo reszta równiejsza.

Skomentuj

Pliki kalibracyjne http://www.holmacoustics.com/downloa...neCalibration/

Skomentuj

Chodziło mi o to czy możesz do tego wykresu dorzucić dla porównania kalibracyjny. żeby zobaczyć czy z grubsza pasuje.

Skomentuj

Nie wiem czy pasuje, bo nie mam do końca zaufania do fabrycznej kalibracji mikrofonu umik. Trzeba by porównać do mikrofonu do którego ma się pewność że jest dobrze skalibrowany.

Last edited by Echo1; 25.11.2016, 12:50.

Skomentuj

Inaczej to wygląda. Pomijam drobnicę, ale w od 2 do 10k korekta +4dB, a mikrofony średnio +2dB. Rzeczywiście pytanie czy ten umik nie daje swoich -2dB.

Skomentuj

mam już go u Siebie, dajcie mi mi kilka dni a porównam je, muszę tylko go złożyć w całość.

Skomentuj

Nie wiem czy pasuje, bo nie mam do końca zaufania do fabrycznej kalibracji mikrofonu umik. Trzeba by porównać do mikrofonu do którego ma się pewność że jest dobrze skalibrowany.
                                          Twój pomiar pokazuje niezłą powtarzalność tych wkłądek i wg mnie całkiem równe i przewidywalne pasmo.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X