Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Też się przymierzam do wykonania takich cudów tylko wolał bym skrzynki 12L i teraz pytanie, czy gdzieś jest już w całości ten projekt na 12L ?
    Pytanie drugie to widziałem zmianę otworu BR z prostokątnego na okrągły, gdzie to było ? Niestety prostokątny nie wyjdzie mi tak ładnie a pod okrągły podfrezuję i będzie gites.

Skomentuj

napisz co chcesz uzyskac i jakie masz ograniczenia wymiarowe
      podaj tez grubosc materialu i b-r jaki chcesz uzyc
      to sie zrobi zaraz jakis projekcik (nie doslownie :p moze jutro)

Skomentuj

Kolumny będą stały wysoko (niestety nie mam miejsca niżej), grubość materiału taka jaka dostępna czyli max 16mm, BR widziałem na stx czyli

https://stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html

Skomentuj

takie cos moze byc?

Skomentuj

Mniam, bardzo ładnie się prezentują.

Wysłane z mojego Huawei P8

Skomentuj

Możesz mieć problem z takim docięciem frontu PCXa

Skomentuj

Z tego co kojarzę fronty są alu więc dremel w pazur, trochę cierpliwości i powinno się udać.
                W najgorszym wypadku 160zł w plecy jeśli obydwa spierdzielę...

Wysłane z mojego Huawei P8

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                  Możesz mieć problem z takim docięciem frontu PCXa
                  z 2 powodow nie bedzie identycznie.
                  1 - to wlasnie problem z frezowaniem aluminiowego frontu
                  2 - trzeba zachowac oryginalne rozstawienie glosnikow

plik w zalaczniku

b-r albo ten z polinka HP50 (to samo w stx https://stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html )
                  ale osobiscie polecam 2szt tych https://stx.pl/tunel-bass-reflex-74x80-1536.html
                  latwiej wykonac otwor pod te b-r (polinkowy wymaga wylacznie frezarki!!! ) i cena nizsza
                  a 2szt zeby polaczyc je w lustrzanym odbiciu. wtedy mamy tanio i szybko profilowane oba konce = cisza
                  Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    (...)osobiscie polecam 2szt tych https://stx.pl/tunel-bass-reflex-74x80-1536.html
                    Jakiś sposób na fajne i niezawodne łączenie dwóch takich BR ?

Na marginesie wymyśliłem jak wyciąć wciącie w tych pcx'ach żeby było równo i jednakowo.
                    Last edited by matrix; 18.12.2018, 17:49.

Skomentuj

ja to robie w ten sposob

ja to frezowalem

Skomentuj

Peweł S. te obudowy 12L co pokazałeś w -> TYM POŚCIE <- nie pójdą z głośnikiem W.15.140.8.MCX z racji że budka ma mieć 176mm szerokości co po odjęciu dwóch bocznych ścian po 16mm daje 144mm a głośnik ma średnicę zewnętrzną rzędu 151mm. A skoro sfrezuję boczne narożniki żeby to ładnie wyglądało to głośnik będzie wystawał... :)

Mam poszerzyć przednią ściankę tak by zmieścił się głośnik ? (sory za być może głupie pytania, ale wolał bym tego nie spierdzielić)
                        Last edited by matrix; 25.12.2018, 08:39.

Skomentuj

A oglądałeś zdjęcia moich kolumn? To jest to samo. Wyjdzie ;-)

Skomentuj

Dobra, zaczaiłem co i jak...
                            Po nowym roku się biorę. STX'y zamówione.

Skomentuj

[/url]

Zabrałem się za robienie tych monitorów i mam pierwszy problem. Okazało się, że płyta docięta na fronty/tyły jest ok 1mm za krótka. Powstał więc próg. Dodatkowo przy klejeniu, formatki się trochę rozjechały. Co z tym zrobić? Szlifować do równości papierem? nie mam szlifierki prócz kątowej, frezować? tylko jak ustalić i zachować później głębokość frezowania, a może zaszpachlować? Wiedziałem, że początki nie są łatwe ale tu już na dzień dobry zrobiłem babola;/
                              Da się to uratować czy porąbać i do pieca?

Skomentuj

Nie masz szlifierki to szpachluj,
                                jaki masz pomysł na frotn?
                                Jak zaokrąglenia to zrób większy promień i szpachlowania będzie mniej.

Skomentuj

Myślałem o prostych frontach bez zaokrągleń, obawiam się trochę o oklejenie fornirem na zaokrągleniu.

Skomentuj

Formatki zawsze się przymierza przed sklejeniem.
                                    Gdy któraś jest za krótka to resztę docina/frezuje się do niej.

Szpachluj a potem oklej HDF-em.

Skomentuj

Na następny raz proponuję zrobić tak, by krawędzie wystawały na około 1mm, gdybyś tego nie skleił od razu, to sytuacja byłaby łatwa do naprawienia skracając odpowiednie krawędzie formatek.

Skomentuj

Dzięki za rady. Spróbuję to wyszpachlować i okleić HDF. Jak nic z tego nie wyjdzie to zakupię nowe formatki MDFu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kurt85 Zobacz posta
                                          Jak nic z tego nie wyjdzie to zakupię nowe formatki MDFu.
                                          Wyjdzie, bo i tak byś musiał oklejać HDF-em aby zminimalizować klawiszowanie.
                                          Więc w sumie, nic się nie stało, tyle że roboty więcej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X