Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 - w miarę małe , w miarę przenośne i w miarę grające ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to w końcu uruchomiłem DSP :)

Płytka trochę przeleżała bo pierwsze uruchomienie wskazywało na to, że jest martwa :(.
    Nie miałem ochoty szukać przyczyny więc leżała .
    Dziś do tego usiadłem i okazało się, że zastosowałem inne bufory na liniach zegarowych niż początkowo przyjąłem .
    Te które miały być nie miały wejścia "OE" a te które zalutowałem miały :)
    I bez podania "1" na OE wyjścia buforów były w stanie wysokiej impedancji , zegar nie docierał do żadnej kostki na płytce więc nic nie miało prawa działać :)
    Nic jednak co nie dało by się łatwo naprawić i po kilku minutach DSP ruszył .

I przykładowy setup :

Nie mierzyłem jeszcze charakterystyk ale po oględzinach wyjściowego sygnału na oscyloskopie wszystko się zgadza :)

WM8741 był strzałem w dziesiątkę brzmi bardzo fajnie :)
    Dodatkowo w podstawowej konfiguracji nie wymaga sterowania uP .

Ogarnę schematy i wrzucę dokumentację na forum , jak ktoś chce to może sobie taką zwrotnicę wykonać .
    Jest tak zaprojektowana, że może chodzić bez sterowania uP .
    Niestety trzeba sobie kupić programator od Analog Device i oczywiście podłączyć jakąś pamięć eeprom na SPI na finalny program dla DSP .

Tyle na ten moment :)
    Last edited by raven1985; 27.02.2016, 15:03.

Skomentuj

Pora popchnąć trochę temat do przodu .
      Ostrzegam post może być trochę przydługi

1) DSP
      Na początku małe sprostowanie .
      Niestety DSP wymaga uP do załadownia programu z eepromu :(
      Pomyliło mi się z ADAU1701 którego używam w innym projekcie .
      On posiada opcję bootowania z zewnętrznej pamięci , AD1940 niestety nie ma takiej możliwości i trzeba program wgrać po resecie "ręcznie":(

Oto obiecany schemat :
      https://drive.google.com/file/d/0Bzf...ew?usp=sharing
      Jak ktoś chce gerbery proszę o PW .

Krótki opis :
      Zwrotnica opiera się o DSP z rodziny SigmaDSP firmy Analog Device .
      Więcej szczegółów na :
      http://www.analog.com/en/products/pr...rocessors.html

Patrząc na schematy, jak widać nie ma tutaj nic niezwykłego .
      Sygnał z I2S trafia na konwerter częstotliwości próbkowania (SRC) AD1896 .
      Separuje on domeny zegarowe dzięki czemu DSP oraz przetworniki działają z własnego lokalnego generatora zegarowego ze wspólną, stałą częstotliwością próbkowania niezależną od częstotliwości na wejściu .
      Bez tego konieczna była by kłopotliwa rekonfiguracja DSP i przetworników , przełączanie sygnałów zegarowych z różnych źródeł których jakość nie zawsze jest dobra , zmiana częstotliwości próbkowania itp.
      Płytka łyka częstotliwości próbkowania do 192k ale wszystkie sygnały wejściowe są downsamplowane przez SRC do 44.1K .
      Ustalenie takiej a nie innej częstotliwości próbkowania było kompromisem .
      DSP działa zawsze ze stałą częstotliwością zegara ~75Mhz co daje około 1.5tys instrukcji na każdą próbkę .
      Ale tylko przy próbkowaniu 44.1/48k , z każdym zwiększeniem częstotliwość długość programu zmniejsza się o połowę .
      Dlatego wolałem mieć możliwość uruchomiania bardziej skomplikowanego programu niż " bezstratną" obsługę gęstszych formatów.
      Z AD1896 sygnał trafia bezpośrednio do DSP a z niego prosto do przetworników D/A.
      Jako przetworniki wybrałem kostki Wolfsona a konkretnie wm8741.
      Dlaczego ?
      - mają duże możliwości konfiguracji (m.in. rozbudowane filtry cyfrowe itp )
      - obsługują magistralę SPI której do komunikacji używa też AD1940
      - same wykrywają częstotliwość MCLK dzięki czemu po resecie są gotowe do pracy bez żadnej konfiguracji .
      - mają wyjścia napięciowe a więc nie wymagają dodatkowego I/V.
      - mają regulację głośności :)
      - no i udało mi się je tanio kupić na allegro :P

W sumie użyte zostały 3 kostki daje to 6 kanałów w identycznych trzech sekcjach.
      Nie kombinowałem i zastosowałem stopień analogowy z noty aplikacyjnej .
      Zasilanie oparte jest na standardowych 3 pinowych regulatorach .
      Jedynie cześć analogowa przetworników ma osobne niskoszumne stabilizatory Linera .
      Do płytki wystarczy podłączyć trafo z napięciami około 2*13VAC 0.5A dla sekcji analogowej i około 6VAC 0.3A dla cyfrowej .
      Stabilizatory części analogowej wymagają radiatora bo traci się na nich w sumie około 4W .
      Stabilizatory od cyfrówki nie wymagają dodatkowego chłodzenia chyba, że obciąży się mocno linie 5V wyprowadzoną na złącze SPI .
      Generator zegarowy musi mieć częstotliwość 512*fs . Dla częstotliwości 44.1k to 22.579Mhz, przy zegarze 24.576MHz płytka będzie pracować z fs = 48k .
      Bufory na liniach zegarowych może i przesada ale koszt niewielki nie zaszkodzą a mogą pomóc uniknąć skorelowanego jittera :)

2) Zwrotnica
      Nie miałem czasu jeszcze podłączyć wzmacniaczy i kolumienek pod to .
      Spróbowałem na razie otworzyć cyfrowo pasywną zwrotnicę na sucho z postu :
      http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post460163
      Transmitancji filtrów wygląda tak :

A o to rezultat zabawy cyfrowo :

Oczywiście gotowe "zwrotnice" z suwakami okazały się bezużyteczne .
      Wybór filtru 12dB L-R skutkował wypadkowym zboczem 3 rzędu ...
      A wybór częstotliwości podziału na 2k w praktyce pokazywał podział w zupełnie innym miejscu :)
      Jest to doskonały przykład, że przestrajane zwrotnice na książkowych filtrach są bezużyteczne !
      Aby uzyskać wymaganą transmitancji musiałem zastosować filtry 1 rzędu dokładnie takie jak pasywne :)
      Jak widać o częstotliwości 800Hz i 3.2k .
      SigmaStudio umożliwia wgranie rzeczywistych pomiarów głosików i nałożenie na nie transmutacji filtrów .
      Możliwości symulacji są dość ograniczone i prymitywne jednak da się na tym pracować .
      Nie można tylko bezpośrednio wgrać pomiarów .frd z SW . Format pliku jest nieco inny .
      2 pierwsze linie w pliku muszą pozostać puste , w każdej linii liczby muszą być oddzielone przecinkiem .
      Format liczb jest też nieco inny . SW zapisuje 6 miejsc po przecinku a wymagane jest 5 .
      Musiałem to zmieniać ręcznie ... straszny ból dupy :crying:

Może w weekend uda mi się to podłączyć i porównać jaka jest różnica między cyfrową a pasywną zwrotnicą :)

3) Wzmacniacze
      Jak już wspominałem użyje scalaków LM1875 do napędzania satelitek .
      Sub będzie zasilany klasą D na układzie IRF z którą mam już sporą praktykę :).

Wzmacniacze na LM-ach będą nieco bardziej rozbudowane jednak niż standardowa aplikacja i będą pracować w mostku .
      Układ oparty jest na rozwiązaniu Pass-a nieco zmodyfikowanym przeze mnie .

Problemem w oryginalnym rozwiązaniu Pass-a była słaba liniowość wzmacniacza różnicowego w układzie korekcji .
      W rezultacie poprawa była niewielka , zniekształcenia spadały max 2 krotnie .
      Dodałem więc dodatkowe tranzystory formujące konfigurację CFP znacznie zwiększające wzmocnienie a jego nadmiar został użyty w lokalnym sprzężeniu zwrotnym wzmacniacza różnicowego .
      Rezultat to 10 krotna poprawa THD .

No i trochę kuchni , układ na płytce stykowej :

Brzmienie znacznie się poprawiło w stosunku do pojedynczej kostki , znikła agresja i szorstkość na wysokich a bas przestał być jak błoto . (Wygląda na to, że LMy mają problem ze zniekształceniami termicznymi - ponieważ wzmacniacz napięciowy znajduje się na tym samym kawałku krzemu co stopień mocy jest sprzężenie termiczne między nimi. Można to zaobserwować przez wzrost zniekształceń THD dla niskich tonów i duże zniekształcenia IMD przy przy obecności 20Hz . Korekcja znacznie poprawia sytuację . )

4. Zasilanie

Początkowo zakładałem zasilanie układu bezpośrednio z napięcia sieciowego .
      Ale doszedłem do wniosku, że skoro całość ma być przenośna można by wsadzić do układu małą przetwornice i zasilać go z tego co się nawinie :) np. akumulatora 12V czy zasilacza od laptopa.
      Wadą jest konieczność posiadania dodatkowego pudełka z zasilaczem ale są też zalety :
      - mniejsza waga i wymiary suba bo odpada ciężki transformator sieciowy .
      - możliwość zasilania nawet przy braku dostępu do napięcia sieci :) (np z samochodu )
      Przetwornica będzie tematem jednego z najbliższych odcinków :)

5. Obudowy
      Chciałbym aby regulacja głośności , głośności basu i fazy była na jednej z satelitek . (fajnie jak by całe sterownie wybór programu itp również.)
      Ale nie wiem jak to ładnie i bez dodatkowych kabli zrealizować co wstrzymuje wykonanie budek .
      Umieszczenie tego z tyłu na subie to ból dupy przy każdej regulacji :/
      Sub będzie zwykle gryzł glebę a plecy już nie takie młode :)
      Pilot odpada bo trzeba go szukać zawsze
      Być może wyświetlacz dotykowy ... ale jak to zasilać bez kabli eh .
      Może ma ktoś jakiś pomysł ?
      Last edited by raven1985; 03.03.2016, 20:47.

Skomentuj

Może pilot, który stanowi integralną część obudowy, z możliwością wyciągnięcia.
        Dodatkowe utrudnienie, aby podłączyć zasilanie należy wyciągnąć pilot. Tym sposobem jeżeli odłączamy zasilanie, widzimy że czegoś brak :).
        Trochę zabawy by było, jako że trzeba zapakować "typowy" pilot w kawałek MDFu.

Druga opcja to klapka od góry obudowy. Po wciśnięciu wysuwa się panel, na którym są gałki.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Może ma ktoś jakiś pomysł ?
          Głosowo, jak w Star Trek:

"Komputer, wincyj basu"
          Last edited by .3lite; 03.03.2016, 21:04.

Skomentuj

Jest to doskonały przykład, że przestrajane zwrotnice na książkowych filtrach są bezużyteczne !

Aby uzyskać wymaganą transmitancji musiałem zastosować filtry 1 rzędu dokładnie takie jak pasywne

Trochę ambiwalentnie

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
              Trochę ambiwalentnie
              Nie za bardzo rozumiem co .
              W swojej pasywnej zwrotnicy mam Linkwitz-a 2 rzędu z podziałem na około 2.2k.
              Soft ma wbudowaną zwrotnice do 2way i 3way i chciałem spr. co się stanie jak ustawie takie filtry .

Wyszły krzaki (co było do przewidzenia oczywiście) bo liczy się wypadkowa transmitancja filtru i charakterystyka głośnika .
              Wiele osób uważa niestety, że takie coś rozwiąże im problem zwrotnicy .

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
              Może pilot, który stanowi integralną część obudowy, z możliwością wyciągnięcia.
              Dodatkowe utrudnienie, aby podłączyć zasilanie należy wyciągnąć pilot. Tym sposobem jeżeli odłączamy zasilanie, widzimy że czegoś brak .
              Trochę zabawy by było, jako że trzeba zapakować "typowy" pilot w kawałek MDFu.

Druga opcja to klapka od góry obudowy. Po wciśnięciu wysuwa się panel, na którym są gałki.
              Jakiś pomysł ale dalej nie rozwiązuje problemu komunikacji :/
              Pomysł z klapką odpada bo to komplikację natury mechanicznej których chciał bym uniknąć :)

Mam pewien pomysł na przesyłanie danych i zasilania przez kable od głośników ale muszę najpierw spr. czy to ma szanse działać .
              Mały wyświetlacz LCD + enkoder może by się udało jakoś na tym ogarnąć .

Skomentuj

Wyszły krzaki (co było do przewidzenia oczywiście) bo liczy się wypadkowa transmitancja filtru i charakterystyka głośnika .
                Wiele osób uważa niestety, że takie coś rozwiąże im problem zwrotnicy .
                OK, to widocznie źle Ciebie zrozumiałem. Akustyczny filtr LR2 to nie lada wysiłek a często nie do zrealizowania. Łatwiej zrobić LR4.

A tak to gratuluje zapału i trzymam kciuki.
                Last edited by slawek213; 03.03.2016, 22:18.

Skomentuj

Mam pewien pomysł na przesyłanie danych i zasilania przez kable od głośników ale muszę najpierw spr. czy to ma szanse działać .
                  Mały wyświetlacz LCD + enkoder może by się udało jakoś na tym ogarnąć .
                  Skoro można przesyłać sygnał sieci LAN po kablach instalacji elektrycznej, to może i tutaj uda Ci się coś w tym stylu zrobić. Druga rzecz która przychodzi mi do głowy, to jakiś moduł bezprzewodowy, typu bluetooth/wifi i sterowanie np. z smartphone. Jednak to już nie będzie takie łatwe w realizacji- choć kto wie, Chińczycy produkują różne gotowe moduły.

Skomentuj

Czaruję...
                  X