Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowa konstrukcja 3way na woofweach 2x18cm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budżetowa konstrukcja 3way na woofweach 2x18cm

Swego czasu chciałem dobrać głośniki do podobnej konstrukcji, jednak w znacznie wyższym budżecie.
    Obecnie zastanawiam się nad rozwiązaniem W 2x18cm + M 12-13cm + TW. Proszę o sugestię Kolegów co do doboru głośników do takiego układu. Ograniczenia:
    - limit finansowy na woofery ok. 1000 zł, całość głośników max. 2000,
    - szerokość paczki max. 20 cm, pochodną tego jest objętość dla wooferów na poziomie max. 40l,

Wstępnie zastanawiałem się nad Daytonami RS180-8 + RS125-4 + TW - może być ciężko zmieścić się w budżecie.
    Nie wiem czy Peerlessy HDS 164 830875 są nadal dostępne, jeśli tak to co na średnicę HDS134, SB12MNRX25-4? Góra?
    Może STX w18.180 na dół? A może Tonsile GDN17/100?

Krótko mówiąc ma być w miarę możliwości dobrze i tanio. Taki best buy, bez uprzedzeń co do marki głośnika.
    Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Zapewne za chwilę pojawią się głosy, że lepsze będzie 2,5 drogi na 2x18. Jeśli tak uważacie podajcie również konkretne rozwiązania.
    Last edited by jaro4444; 06.08.2017, 12:02.

Mam na rs225 rs125 rs28a koszt glosnikow 1600 dobrze poprawnie i w dobrej kasie

Skomentuj

No dobra dwa dni poszukiwań i głośniki zebrane :)
      Zacznę od dołu - bas sponsorować będą 2 x Usher 8935a1, na średnicy szaleć będzie SB 12MNRX25-4 (dzięki Wiesiek9990) i na górze będzie Dayton RS28AS-4. Czyli nie tak całkiem budżetowo. Jedynie wahanie mam co do średnicy, czy nie zastosować czegoś nieco lepszego?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
        Usher 8935a1,
        A gdzie zamierzasz je nabyć?

Skomentuj

Właśnie kupiłem 4 szt, praktycznie nowe od pewnego znanego forumowicza Tak samo jak SB 12 od Wieśka

Skomentuj

Będzie fajny zestaw, tylko niewielu skorzysta z projektu - 8935a1 to już trudno dostać ... Powodzenia w budowie ...

Skomentuj

To teraz parę informacji:
              Głośniki: 2 x Usher 8935a1, SB 12MNRX25-4 i Dayton RS28AS-4.

Front, kratownica i prototyp paczki:

Materiał na okładziny:

Zwrotka i pomiar by Luszti:

Gra to naprawdę zacnie. Obecnie jestem na etapie budowy docelowej paczki.

P.S. Proszę o przeniesienie do działu "W trakcie budowy".

Skomentuj

Proszę bardzo. I powodzenia w szybkim ukończeniu konstrukcji.

Skomentuj

Szkielet kolumn gotowy do oklejania listwami drewnianymi. Komory średniaka odzyskane z prototypu i trochę oklejone resztkami wytlumienia :unsure:

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                    To teraz parę informacji:
                    Głośniki: 2 x Usher 8935a1, SB 12MNRX25-4 i Dayton RS28AS-4.

Zwrotka i pomiar by Luszti:

Gra to naprawdę zacnie. Obecnie jestem na etapie budowy docelowej paczki.

P.S. Proszę o przeniesienie do działu "W trakcie budowy".
                    Zwrotnica wygląda na dość złożoną. Pułapek nie brakuje :) . Ten Dayton RS28AS jest na tyle dobry, że gra czysto bez pułapki na rezonansie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                      Pułapek nie brakuje
                      Pułapki są raptem dwie Reszta to korektory piku impedancji.

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                      Ten Dayton RS28AS jest na tyle dobry, że gra czysto bez pułapki na rezonansie ?
                      Ci co słuchali nie narzekali :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Proces oklejania drewnem rozpoczęty :-)

Skomentuj

Końcowy efekt - pełny mat k otwarte pory

Skomentuj

Fajny wygląd . Co to za materiał ? Drewno czy coś innego ?

Skomentuj

Lity palisander olejowany na efekt mokrego drewna

Skomentuj

Wnętrze od tyłu, wygluszenie i efekt ostateczny. Do dorobienia w paczce zostały jeszcze nóżki i listwy z drewna na dole frontu.

Skomentuj

przedostatni element zewnętrzny

Skomentuj

Co to za odlewy? Z aluminium? Gdzie można kupić te fajne stopki?
                                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

KonradRak

Nóżki to odlewy z aluminium o fakturze piaskowanego, matowego metalu.
                                      Posiadają zintegrowane kolce wykręcane ze środka i podstawy gumowe.
                                      Jest to oryginalna część serwisowa kolumn Dynaudio serii Exite. Opis i zdjęcia:
                                      http://www.highfidelity.pl/@main-1979&lang=

Do dostania u dystrybutora Dynaudio, czyli w Nautiliusie Kraków u Pana Grzegorza Dobrowolskiego
                                      +48 509 924 404 | serwis@nautilus.net.pl
                                      Last edited by jaro4444; 20.12.2017, 14:40.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź. Sądziłem, że to jakieś akcesoria meblowe do kupienia za grosze. Zrobię coś podobnego ze sklejki.
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Czaruję...
                                        X