Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

iAmp100m debug.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

iAmp100m debug.

Proszę o kontynuowanie dyskusji tutaj w wątku aby nie robić tam śmietnika

Pozdr.
    JN

Czy ja dobrze widze, Ty ekran w trafie oddzielający uzwojenie pierwotne od wtórnego (kabel żółto-zielony) połączyłeś z przewodem fazowym/neutralnym? Dlaczego?
    Sprawdź czy masa na pewno ma kontak z obudową miernikiem. I zmień kable i sygnałowe u prądowe na lepsze :)

Skomentuj

iAmp100m debug.

Ten przewód żółto-zielony połączyłem z bolcem w gniazdku czyli PE. Masa nie ma kontaktu z obudową, no właśnie ma mieć czy nie? Kable które idą na głośniki specjalnie kupiłem lepsze, sygnałowe pierwotnie były się skrętki 6kat pełna miedź, teraz dałem głośnikowe 1mm2 - co w zamian proponujecie?

Pozdr.
      JN
      Last edited by shady; 09.11.2018, 09:06.

Skomentuj

A pe podłączone do obudowy? Jeśli nie to bez sensu...

Skomentuj

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
            Tak wcześniej zworki były, ale gdy masę podłączyłem kabelkami z miejsca które pokazałeś na czarno to zworki usunąłem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez qtrawkap Zobacz posta
            A pe podłączone do obudowy? Jeśli nie to bez sensu...
            Na razie jeszcze nie ale ostatecznie mam taki zamiar jeżeli ma to sens w tym przypadku.

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
              Tak wcześniej zworki były, ale gdy masę podłączyłem kabelkami z miejsca które pokazałeś na czarno to zworki usunąłem.
              Ok, a gdzie idzie Ci masa sygnałowa, a gdzie masa IPS - OPS?

Skomentuj

Masa sygnałowa to ta od RCA?

Pozdr.
                JN

Skomentuj

tak, masa idąca od pinu masowego, znajdującego się na płytce ips tuż obok pinu sygnałowego. Czyli mamy 2 masy na ips, razem 4 masy na obu ips'ach. Te wszystkie masy powinny spotkać się np. w złączu IPS GND i dopiero z tego złącza idziesz na gniazda RCA. Chyba, że przed gniazdami RCA masz coś jeszcze - to z punktu IPS GND idziesz osobno na każdy element przed RCA i ostatecznie również do RCA. To jest właśnie punkt wspólny. Z jego miejscem można eksperymentować bo to też się przełoży na granie. Tylko warto wiedzieć co się robi

Skomentuj

tak, masa idąca od pinu masowego, znajdującego się na płytce ips tuż obok pinu sygnałowego. Czyli mamy 2 masy na ips, razem 4 masy na obu ips'ach. Te wszystkie masy powinny spotkać się np. w złączu IPS GND i dopiero z tego złącza idziesz na gniazda RCA. Chyba, że przed gniazdami RCA masz coś jeszcze - to z punktu IPS GND idziesz osobno na każdy element przed RCA i ostatecznie również do RCA. To jest właśnie punkt wspólny. Z jego miejscem można eksperymentować bo to też się przełoży na granie. Tylko warto wiedzieć co się robi
                    No to mam źle Poprawię i zobaczymy co będzie...

Skomentuj

No to mam źle Poprawię i zobaczymy co będzie...
                      Ale powiedz chociaż, co masz pomiędzy Iamp100m a RCA? Jest coś czy masz bezpośrednio wpięte RCA?

Skomentuj

W i-amp 100 mam połączone te zworki do masy , żarzenie jest podłączone przez symetryzacje do masy , masa obudowy podłączona do masy głównej i obecnie nie występuje przydźwięk . Wcześniej buczenie u mnie powodował brak masy do obudowy i brak symetryzacji żarzenia czyli + i - do masy przez rezystory 100R . Radzę sprawdzić te połączenia , chyba że jest problem z jednym ips gdzieś masa jest nie tak lub inny błąd ...

Skomentuj

Zamieszczone przez rysiu126 Zobacz posta
                          W i-amp 100 mam połączone te zworki do masy , żarzenie jest podłączone przez symetryzacje do masy , masa obudowy podłączona do masy głównej i obecnie nie występuje przydźwięk . Wcześniej buczenie u mnie powodował brak masy do obudowy i brak symetryzacji żarzenia czyli + i - do masy przez rezystory 100R . Radzę sprawdzić te połączenia , chyba że jest problem z jednym ips gdzieś masa jest nie tak lub inny błąd ...
                          Brak przydźwięku może znaczyć, że jest prawie dobrze, ale nie koniecznie dobrze. Sam ostatnio z Borysem rozmawiałem, że najchętniej bym prześledził co się dzieje z prądami przy danym podłączeniu masy, ale dochodzą różne inne czynniki. Chętnie kiedyś w temat się w głębie. Generalnie zworki na ips dają dziwną sygnaturę dźwięku. Nie nazwałbym jej naturalną. Masy z obudowy nie podłączałbym do masy głównej. Później duże prądy tańczą nam po obudowie. Masę sygnałową jak coś z punktu wspólnego można spróbować wpiąć na obudowę. Ja to ostatnio zrobiłem przez dwa rónwolegle połączone rezystory 5watt'owe.
                          Last edited by Adam_85; 09.11.2018, 11:06.

Skomentuj

Ja to ostatnio zrobiłem przez dwa rónwolegle połączone rezystory 5watt'owe.
                            Jakie użyłeś rezystory, chyba gdzieś mam jakieś 5W ale nie pamiętam jakiej wartości możliwe że coś koło 47Ohm - nadawały by się?

Skomentuj

Jakie użyłeś rezystory, chyba gdzieś mam jakieś 5W ale nie pamiętam jakiej wartości możliwe że coś koło 47Ohm - nadawały by się?
                              Ja dałem akurat takie - 47ohm, ale można mierzyć w mniejsze wartości.

Skomentuj

Kable sygnałowe powinny być ekranowane! Nie jakieś skrętki lub głośnikowe.
                                Last edited by DiscoLED; 09.11.2018, 12:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
                                  Kable sygnałowe powinny być ekranowane! Nie jakieś skrętki lub głośnikowe. Wydaje mi się, że żarzenie lamp powinno być niezależnym osobnym obwodem tzn jego masa nie powinna być połączona z masą wzmacniacza. ale tu mogę się mylić bo lampy to nie moja bajka...
                                  Wiem, wiem na razie to prowizorka
                                  myślę o takim aby zastosować do połączenia RCA z iampem. https://sklep.rms.pl/melodika-mdc111...4n-single-core
                                  metr mi spokojnie wystarczy nawet aż za dużo.

Tylko trochę komplikuje się w takim przypadku podłączenie tego ekranu do masy. Skoro ekran ma być połączony do innego punktu niż sygnał na ipsie, chyba że źle zrozumiałem.
                                  Last edited by shady; 09.11.2018, 12:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
                                    Kable sygnałowe powinny być ekranowane! Nie jakieś skrętki lub głośnikowe.
                                    I jak wg Ciebie podłącza się przewody ekranowane? Ekran jest ekranem, czy ekran jest masa?
                                    Last edited by Adam_85; 09.11.2018, 16:26.

Skomentuj

iAmp100m debug.

Zrobiłem tak że wszystkie masy zebrałem do jednego punktu, do signal gnd na iampie. Masę z rca także podłączyłem tam według zalecenia. Niestety nic się nie zmieniło. Chałas straszny z głośników.

Gdy całkowicie odłączyłem kabel od rca czyli ipsy zostały odłączone od sygnału i masy jest w miarę ok. Jak przykładam rękę do prawej lampy brum się lekko wzmaga ale do lewej już nie.

Może te gniazda rca jakieś gow... przyszły mi jakieś chyba lepsze teraz to zobaczę na nich. Spróbuje jeszcze tą obudowę zmasować może ona sieje czymś ale jak sprawdzałem to nic się z nią nie łączy.

Pozdr.
                                      JN
                                      Last edited by shady; 09.11.2018, 17:45.

Skomentuj

Widzę że łączysz masy na wejściówce poprzez rezystor. Wywal go w ogóle ten 10R obok reza wejściowego i do masy.

Nie wiem też co robisz z masą od żarzenia. Masz jeden czy dwa zasilacze, osobny na każdy ips?
                                        Last edited by Adam_85; 09.11.2018, 17:46.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X