Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2way SB15NBAC30-8 + Usher 9930-20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory 2way SB15NBAC30-8 + Usher 9930-20

Witajcie, jestem w trakcie robienia Zephyr LE, w których jako średniak robi SB15NBAC30-8.
    Spodobał mi się jako midbas, więc postanowiłem zrobić na nim monitory z Usherem 9930-20 którego od jakiegoś czasu posiadam.
    Litraż w granicy 10-11L, reszta wyjdzie w praniu.

SB15NBAC30-8

Usher 9930-20

Front wycinany na CNC, z głębszymi frezami pod patent na ładne wykończenie frezów po fornirowaniu, który tutaj przedstawię.

Fornir prawdopodobnie Orzech Sycylijski.

Alu Sba to mega udana seria, nawet mimo lekkich słabości na basie, ale w tej cenie nie ma co wybrzydzać - właściwie nie ma konkurencji.

Skomentuj

Mnie aluminiowe membrany odpychają ze względu na łatwość uszkodzenia.

Skomentuj

Na ostatnim zdjęciu tweetera widzę bakterie skaczące po membranie .

Seria Alu od SB jest świetna. Skoda że łączysz z Usherem bo to już prawie nieosiągalny głośnik. Mam podobny monitor pomierzony i częściowo zaprojektowany ale z tweeterem SB. Wrzucę na pewno na forum jak się obrobię z grubszymi tematami :-)

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Wrzucę na pewno na forum jak się obrobię z grubszymi tematami :-)
          Jeden już obrobiony http://yb-audio.pl/realizacje/epicone/ :thumbup: Sfera marzeń dla większości diyowców

Skomentuj

Skoda że łączysz z Usherem bo to już prawie nieosiągalny głośnik.
            Kupiłem je jak była wyprzedaż w LS, z racji niskiej ceny i tego, że był to pierwszy głośnik wysokotonowy który mi zagrał... a było to 10 lat temu, połączenie z 8935A :)
            Wiesz, zawsze można wymienić go na scana D2905/930000

Na ostatnim zdjęciu tweetera widzę bakterie skaczące po membranie
            Mogłem zrobić jeszcze lepsze zbliżenie, ale chciałem aby było widać kant frontu

Skomentuj

A ten SB nie mozna by połaczyć z HDS ?

Skomentuj

Pewnie że można.

Skomentuj

Odnośnie głębokich frezów:

Cel jest taki, aby mieć ładnie wykończone frezy po oklejeniu obudowy fornirem w której już mamy wykonane frezy pod głośniki.
                  Przy projektowaniu formatek, które sami robimy na CNC lub zamawiamy u stolarza, musimy wziąć pod uwagę jakim frezem z łożyskiem będziemy wykańczać frezy (chodzi o odległość śruby mocującej łożysko, do początku ostrza frezu).

We frezach Dedry jest to chyba 10mm.
                  Przyjmując taki wymiar musimy dodać do niego jeszcze min. 2-3mm, tak aby mieć czym frezować, załóżmy że finalnie będzie 13mm.

I teraz, kosz głośnika SB15 ma 6,5mm głębokości.
                  Dodajmy do tego 0,5mm na uszczelkę która jest z głośnikiem.
                  Łącznie 7mm.
                  Frez musi mieć głębokość min. 13mm, no i taki wykonujemy ponieważ pozostałe 6mm wypełni ring z MDF-u 6mm.

To samo robimy z wysokotonówką, w tym przypadku z Usherem.
                  Głębokość kosza to 3,2mm + uszczelka, więc robimy frez na 14mm a jako wypełniacz dajemy ring z MDF-u 10mm.

Ringi wykonałem samemu (akurat Żółwik nie miał na stanie mniejszych grubości MDF-u), ale nie polecam, nie potrzebna robota skoro i tak fronty będziemy robić na CNC. Tutaj mamy 10mm MDF i 6mm sklejkę, bo taki materiał akurat miałem.
                  Oczywiście wymiary głębokości frezów to tylko przykład.
                  Jeśli nie mamy dostępu do MDF-u 10mm, tylko do 12mm, to robimy frez głębszy o 2mm, czyli w moim przypadku było by to 15mm.

Fronty z ringami:

Szybka przymiarka:

Głośniki na zdjęciu lekko odstają, bo nie są przykręcone
                  Do tego dojdzie jeszcze grubość forniru, ale nie trzeba tego brać pod uwagę przy wyliczeniach. fornir jest cienki, po za tym lepiej gdy finalnie głośnik będzie się chować we frez niż miał by wystawać... zawsze można dodać jakąś podkładkę.

Oczywiście można wykonać frezy o głębokości frontów, a po fornirowaniu i obcięciu pozostałości forniru nożykiem, przejechać frez krążkiem z papierem ściernym.
                  Ale kto chciał by mieć jajo zamiast idealnie okrągłego frezu? :)
                  I właśnie po to jest ten patencik.
                  Mało tego, jest przy tym mniej roboty niż przy szlifowaniu krążkiem.
                  Po prostu, CNC wycina dla nas wszystkie elementy a my tylko składamy to do kupy (ringi oczywiście wklejamy).
                  Last edited by marian; 05.07.2019, 21:08.

Skomentuj

Miałem zamówić cięcie formatek w firmie w której zamawiam, ale...
                    ...dociąłem resztę formatek z materiału który miałem na stanie, przy pomocy wyrzynarki i frezarki :)
                    Najpierw trasowałem sobie linie nożem (lepsza precyzja niż ołówkiem i nie ma opcji że się zmaże), wyrzynarką 2mm obok odcinałem naddatek, przykładałem do tej linii kolejną formatkę (uciętą w stolarni by mieć pewność że jest równa), ściskałem ściskami i frezarką z zamontowanym frezem z łożyskiem odcinałem ten 2mm naddatek.

Formatki są lepiej docięte niż te które czasem dostawałem ze stolarni.

Last edited by marian; 09.07.2019, 22:18.

Skomentuj

To będzie mały monitor, ale jakieś tam wzmocnienia muszą być.

Dlaczego tak niesymetrycznie?
                      Ponieważ BR będzie od dołu, mniej więcej na środku obudowy, więc łączenie nie mogło wypaść w tym miejscu.
                      Mogłem zrobić jeden otwór na środku z czterema mniejszymi na rogach, ale już mi się nie chciało kombinować :p
                      Po za tym, dobrze jak przez takie otwóry dłoń przechodzi, co by można wytłumienie przez nie przecisnąć.
                      Last edited by marian; 03.08.2019, 10:41.

Skomentuj

Monitory sklejone.
                        Myślę że za kilka dni już będę oklejał fornirem.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Myślę że za kilka dni już będę oklejał fornirem.
                          Mariano, będzie dalej kontakt czy odpuszczasz i powracasz do białego ?

Skomentuj

Jednak wracam do białego.
                            Te monitorki okleję metodą na żelazko.
                            Kontaktowy będę używał tylko tam gdzie będzie to niezbędne.

Skomentuj

Korpus został lekko zniżony, po to aby front od góry wystawał te 3-4mm.
                              To miejsce na HDF dzięki któremu zakryjemy łączenia MDF-u.

Skomentuj

Z ciekawości - dlaczego tak zrobiłeś?
                                Przecież można było dać hdfke na całą górę.
                                Teraz moim zdaniem może wyjść klawiszowanie na styku hdf-front.

Skomentuj

Tutaj trzeba było zdecydować, albo klawiszowanie HDF-u na froncie, albo MDF-u na górze.
                                  Wybrałem to drugie mimo iż jeśli wyjdzie, to będzie szersze.
                                  A to dlatego że jeśli wyjdzie, to wyjdzie też na bokach, więc będzie równo na górze i na bokach frontu.

Zawsze można też zrobić paski ze szpachlówki, dookoła całego frontu, co wizualnie spowoduje że klawiszowanie nie będzie widoczne.
                                  Taki zabieg wizualny może też spowodować, że monitory będą wyglądać jak by były firmowe
                                  Last edited by marian; 04.08.2019, 21:16.

Skomentuj

Nie widziałem jeszcze żeby mdf z hdf klawiszował, ale może mało widziałem :biggrin:

Skomentuj

Obudowy wyszlifowane czekają na fornir, który właśnie docinam.
                                      Sezonować nie będę, ponieważ sam materiał dość długo leżał w moim warsztacie, więc nie miało by to sensu.

Skomentuj

boki frontu na cnc zrobione czy leciałeś recznie frezem ? jaki tam jest promień ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X