• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

1,0mH a 0,9mH

Reakcji
0
Witam! Posiadam cewkę powietrzną o indukcyjności 1,0mH, ile zwojów muszę odwinąć aby uzyskać pożądane 0,9mH ??
Z góry dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam!!!

to zalezy od cewki - indukcyjność jest wprost proporcjonalna do kwadratu ilości zwoi z tego wynika że musisz odwinąć jakieś 3-5% zwoi :) odwiń szystkie - policz a potem nawiń 97% z całości :P

Pewnie jest w tym troche racji :) Może parametry pomogą:
- indukcyjność 1 mH
- opór 0,44 ohm
- drut fi 1,25 mm
- korpus fi 75 mm

bardziej pomocna była by ilość zwojów

do zwrotnicy? 0,9 a 1 to nei taka róźnica ja bym się nie bawił ale zalezy do jakich głośników

głośniki nie są "wysokich lotów"(akutat cewka ta będzie w torze niskoczęstotliwościowym na ARN 188-03-8) ale jestem perfekcjonistą. Na tańszej konstrukcji chce wypróbować różne warianty, żeby przy droższych zestawach nie robić błędów

[ Dodano: 2005-12-19, 21:03 ]
Już mi wyszło trzeba odwinąć 10 zwojów :) Faktycznie trochę matematyki

te wzory a prawda to dwie rozne zeczy. najlepiej by bylo zmierzyc jakos, czy do sklepu elektronicznego isc jak nie masz sprzetu, moze ci zmierza.

Witam,
Jeśli jesteś "perfekcjonistą", to sugeruję na przykład nabycie przyrządu pomiarowego dla RLC. Dobry zakup, a starczy na pewno na dłuższy czas.
Pozdrawiam, Piotr01

Powrót