• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

1,5 WAY na Tang-Band W4-655SE

• Autor wątku Autor wątku 20Hz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam.

Już jakiś czas temu postanowiłem wykonać dość nietypową konstrukcję, wzorowaną na dawnym produkcie Cabasse. Tak powstaje pomysł kuli wciśniętej w coś na kształt ostrosłupa. Konstrukcja przede wszystkim wymagająca od strony stolarki/budowy, chociaż i akustycznie będzie co ogarnąć. Postaram się w miarę na bieżąco relacjonować postępy w budowie tego "lizaka" :)

Aktualny stan prac:

W placach u podstawy, sekcja niskotonowa ma ok 22 cm. Właściwe obciążone i nie popychane będzie stać :)

Ostatnia edycja:
Z tej perspektywy już widać, że się nie przewróci;)

Proponuję założyć nowy wątek w trakcie budowy, bo sporo pytań się nasuwa. To jest rozkaz! :)

Jak ktoś może sobie pozwolić na większą odległość kolumn od ścian, to może być.
Bo to że w tym przypadku musi być nisko cięty to wiadomo...

UWAGI MODERATORA
Przeniosłem posty. Będą zaraz poukładane w odpowiedniej kolejności.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak powstaje pomysł kuli wciśniętej w coś na kształt ostrosłupa.
Jak wykonałeś kulę?
Skąd pomysł na umieszczenie woofera z tyłu?
Będziesz robił pomiary?

A na basie co siedzi?

GDN-14-100-SCX w ok. 9,5L

Jak wykonałeś kulę?
Skąd pomysł na umieszczenie woofera z tyłu?
Będziesz robił pomiary?

Niskotonowy miał jedynie szansę zmieścić się z tyłu lub z boku. Na boku to nawet nie wiem czy starczyłoby głębokości i niesymetryczność obudowy byłaby bardzo widoczna + kształt i musiał on wylądować z tyłu. Początkowe założenie przewidywało użycie tylko TB i jego pracę w objętości kuli i skrzyni, niestety pociągało to za sobą kolejne komplikacje techniczne przy wykonaniu przejścia kula-skrzynia.

Tak pomiary będę robił, nawet już jakieś wstępne do strojenia skrzyni przeprowadziłem. Półki co nie wiem jak ugryźć pomiar fazy poszczególnych głośników przy takiej lokacji :/

Kula jest wykonana z włókna szklanego (no, jego laminatu), MDF, pianki. Od strony skrzyni i głośnika jest kopyto i pierścień z MDF, połączone włóknem szklanym no to przyszła pianka PUR i kolejna warstwa włókna, a za wzór posłużył cały świat :D. Wierzch oczywiście jest wykończony szpachlą, na fotce widać jak to wyglądało na początku.

Skrzynka była narysowana w całości w SW i tam wyznaczyłem objętość. Potwierdziłem to jeszcze mierząc przesunięcie piku rezonansowego głośnika

Dzięki Panowie :)

Tak jakby na to popatrzeć to nie zbudowałem jeszcze nigdy zwykłej skrzynki, zawsze jakoś te formy komplikuje także myślę że patrzymy na to podobnie.

Na razie nie było poważnych odsłuchów, muszę mieć realne dane pomiarowe. Dlatego próbuje trochę na ucho pobawić się zwrotnicami "cyfrowymi". Trzeba jednak przyznać, że ciekawy efekt dało połączenie teoretycznie najgorsze - tył bez filtracji :D

Powrót