• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

1,5 WAY na Tang-Band W4-655SE

• Autor wątku Autor wątku 20Hz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Rury wklejone, jedna skrzynka już prawie przygotowana pod podkład, potem druga... nie najbardziej lubiany przeze mnie etap prac

żywica, która została wlana w otwór montażowy BR, skrzynka będzie lakierowana w całości

Postępy w pracach mocno spowolniły głównie ze względu na brak miejsca, w którym mógłbym wygodnie pomalować kolumny :/. W tak zwanym międzyczasie wytłumiłem skrzynie w środku matą bitumiczną i przygotowałem jeden zestaw pod malowanie. W trakcie prac okazało się, że jedna z kolumn jest węższa o 5mm w tylko jednym narożniku :?:. Trochę czasu mi zajęło wykombinowanie co z tym fantem zrobić, żeby nie budować od nowa podstawy. Skończyło się na zrobieniu formy i wypełnieniu żywicą:

Odkopałem też starą dokumentację z powstawania projektu. Widać tutaj trochę szczegółów odnośnie wykonania samych kul:

Zmęczony czekaniem na cieplejsze dni żeby zacząć lakierowanie kolumn, poszedłem w ostre DIY i wziąłęm się najpierw za narzędzia potem projekt. Dłubnąłem takie małe co-nieco w piwnicy

Bardzo staranne wykonanie i oryginalny ''design''. Od dłuższego czasu zamierzam wykonać podobny projekt z głośnika TB W4-1320 zamkniętego w 2-3 litrowej kuli i woorfera STX8.1,5.200.8 zamkniętego w obudowie bandpass. Kule zamierzam zamontować na ruchomej osi umożliwiającej zmianę kierunku ustawienia głośnika. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów odnośnie zwrotnicy która w tym przypadku ma być ekstremalnie minimalistyczna o spadku 6dB. Dół ma być odcięty tylko obudową bandpass a góra kondensatorem. Jakie są szanse że zagra to w miarę poprawnie?

Załączniki

Tak dość mocno idealizowane te wykresy. Odległość głośników od siebie + wpływ obudowy + rozjechanie faz i nie będzie aż tak łatwo :). Taki projekt na pewno będzie wymagał szybkiego cięcia STX'a i chyba TG w takiej obudowie nawet nie dotrze w te okolice żeby się zgrać z band-pass'em.

U mnie powoli do przodu ;)
01ru6mndqojcjrpbtr7f_1426710380.jpg

Przy jakiej częstotliwości będziesz dzielił? I który program symulujący najbardziej odzwierciedla realne działanie zespołu głośnikowego, i jest godny polecenia?

Powrót