• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 6/10 Usher 8955 + 8848p + 9950-20 - projekt by Yoshi_80

Yoshi_80

Pan Paweł
Reakcji
39
10 lat diyaudio.pl, szmat czasu. Doskonała okazja aby w końcu wrzucić trochę projektów :) . Większość z nich nie była prezentowana na tym forum w formie gotowej konstrukcji wykonanej przez któregoś z forumowiczów. A jeżeli ktoś odnajdzie tam swój projekt który mu robiłem to chyba nie będzie miał za złe.
W większości są to konstrukcje średniej półki cenowej, czyli najpopularniejszego obecnie zakresu cenowego, tak aby skorzystało jak najwięcej osób. Konstrukcje są na mniej popularnych obecnie głośnikach ale myślę, że warto sobie o nich przypomnieć. Bo nie tylko samym scanem czy seasem, tudzież morelem diyowiec żyje.

Projekty są w zasadzie projektami zwrotnic, uwagi dotyczące obudowy wprowadzam w formie ogólnych wytycznych. Rysunków nie robiłem i nie będę robił bo szkoda mi na to czasu. Już chyba każdy umie korzystać z WinISD i sobie poradzi a jak nie to mamy tutoriale.

Cz.6 Usher 8955 + 8848p + 9950-20 konkretne granie

Konstrukcja była prezentowana w temacie http://diyaudio.pl/showthread.php/19055-Usher-3W-by-lars?highlight=lars . Zastanawiałem się czy ją umieszczać z uwagi na dość nietypową wersję głośnika średnio tonowego. Gdyby to był 8948a to byłby zestaw idealny pod względem "fajności" oferty Ushera. Z drugiej strony patrząc na 8848p nie można mu nic zarzucić, nie jest to głośnik obniżający wartość tego zestawu. Po prostu jest mniej popularny.
Jeżeli chodzi o brzmienie to wypowiadałem się ww. temacie. Na pewno na uwagę zasługuje głośnik basowy. Jest to bardzo dobry przetwornik o świetnej dynamice i przyjemnej barwie. Jest nieco kłopotliwy od strony zwrotnicowej co zresztą zaraz zobaczycie.

Obudowa
Odsyłam do ww tematu larsa . Obudowa wg moich zapisków miała front pochylony o 4.3 stopnia a nie jak pisze lars o około 5 stopni, czyli w zasadzie się zgadza . Nie wiem skąd takie wartości,ale jak tak mam zapisane, to zapewne tak było.
Objętości komory dla basu można dobrać sobie indywidualnie do potrzeb. Głośnik świetnie zagra już od mniejszej 35 L obudowy po obudowę 50L. Generalnie "lubi" on mieć nieco powietrza, więc raczej większa obudowa. Dla głośnika średnich tonów, standardowo dla tej wielkości głośnika, 10L OZ.

Zwrotnica
lqdid3iq9e4v420nmy7j_1404073917.jpg

Podziały częstotliwości ustalone zostały na 250 Hz i 2,5kHz . Jak widać jest ona dość skomplikowana. Charakterystyka częstotliwościowa głośnika basowego, która wznosi się dość znacznie już od kilkuset Hz wymusiła zastosowanie filtru aż 3 rzędu. Do tego niestety musiał dość adekwatny filtr 3 rzędu dla głośnika średnio tonowego.
Zwrócić uwagę na polaryzację głośników. Basowy zgodnie, średnio i wysoko tonowy w polaryzacji przeciwnej.

Kondensatory:
Jaznen standard lub lepsze, wedle uznania. C3,C4,C6 elektrolityczne, stosowanie foliowych mogło by zrujnować budżet ;)

Rezystory:
R1 bezindukcyjny 5W/1%
R2,3 bezindukcyjny 10W/1%

Cewki
Z uwagi na fakt połączenia dwóch cewek szeregowo w torze głośnika basowego warto zainwestować w cewki o niskiej rezystancji. Rdzeniowe, nawinięte drutem 1.4mm to minimum.
Później dopiszę coś więcej o cewkach bo w tej chwili nie mam przed sobą dokumentacji projektu a z głowy to nie pamiętam.

Pomiary
rg8qama49mlalxuhugzh_1404073904.jpg

ns39o6r1vjlp465ews83_1404073906.jpg

4bgz9fxq5m7ckocwo7v0_1404073909.jpg

f4tkdajwtx6oxs4ve8dw_1404073913.jpg

Z odwrotną polaryzacją średniego:
49wp7vesskzz813kv49h_1404073911.jpg

i3lhvfrgarogl7ro80br_1404073915.jpg

Wkrótce kolejne projekty..

Ostatnia edycja:
Widzę projekty idą chronologiczne, może 10/10 będą excele, scany? :)
Czekam z niecierpliwością!

Faktycznie projekty układają się dość chronologicznie :). Kto wie co będzie na koniec ;)

Szczerze to wątpię abyśmy dostali projekt na CELL'u :P Ale bym chętnie to zobaczył.

Powrót