• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 9/10 Scan Speak 15W/4531G00 + R2904 - projekt by Yoshi_80

Yoshi_80

Pan Paweł
Reakcji
39
10 lat diyaudio.pl, szmat czasu. Doskonała okazja aby w końcu wrzucić trochę projektów :) . Większość z nich nie była prezentowana na tym forum w formie gotowej konstrukcji wykonanej przez któregoś z forumowiczów. A jeżeli ktoś odnajdzie tam swój projekt który mu robiłem to chyba nie będzie miał za złe.
W większości są to konstrukcje średniej półki cenowej, czyli najpopularniejszego obecnie zakresu cenowego, tak aby skorzystało jak najwięcej osób. Konstrukcje są na mniej popularnych obecnie głośnikach ale myślę, że warto sobie o nich przypomnieć. Bo nie tylko samym scanem czy seasem, tudzież morelem diyowiec żyje.

Projekty są w zasadzie projektami zwrotnic, uwagi dotyczące obudowy wprowadzam w formie ogólnych wytycznych. Rysunków nie robiłem i nie będę robił bo szkoda mi na to czasu. Już chyba każdy umie korzystać z WinISD i sobie poradzi a jak nie to mamy tutoriale.

Cz.9 Scan Speak 15W/4531G00 + R2904/700005 czyli monitor z aspiracjami do Hi-Endu

Zastosowane głośniki uważane są przez wielu za referencję. Zarówno nisko-średnio tonowa 15tka revelatora przedstawiana jest jako najlepsze rozwiązanie do monitora, jak i "szpika" revelatora uznawana jest jako ta najlepsza. Osobiście mam trochę inne zdanie, bardziej pasuje mi brzmienie illuminatora R3004. R2904 ma jasną, szczegółową górę, delikatnie wpadającą w ostrość. Tego nie posiada R3004, jest spokojniejszy :).
Zestaw projektowałem pod kątem prezentacji muzyki w sposób najbardziej neutralny. Po pierwszym odpaleniu nie doświadczymy jakiś spektakularnych WOW! i ACH!. Brzmienie takie jak te docenia się z czasem gdy się okazuje, że brak brzmieniowych wodotrysków sprawia, że w dłuższej perspektywie nie jest ono męczące. Wszystko ma swoją odpowiednią proporcję i kształt, słucha się z przyjemnością, wyłapuje niuanse. Mimo moich starań uspokojenia , brzmienie będzie mieć nadal trochę pazura a głośniki dają znać o swoich indywidualnościach.

Warto poświęcić kilka słów 15tce revelatora. Jest to głośnik absolutnie fantastyczny w swojej klasie. Gra basem, jak na 15cm głośnik, to jest coś wspaniałego. Jest szybki, zwarty, dynamiczny. Wschodzi z dużą werwą i energią a przy tym potrafi solidnie zatrząść mieszkaniem. Zresztą ta cecha brzmieniowa towarzyszy chyba wszystkim głośnikom scana z serii revelator.
Parametrami obudowy można go sobie dowolnie kształtować w szerokim zakresie. Wycisnąć świetne zejście, można pójść w zwarty i mocny bas. W zakresie średnich tonów też jest świetny. Może nie jest to absolutna referencja bo słyszałem lepiej grające w tym paśmie głośniki, ale w klasie nisko-średnio tonowych 15tek do monitora revelator brzmi naprawdę dobrze.

Obudowa

Testowałem głośniki w dwóch wersjach obudowy, pochylonej i prostej. Ostatecznie wybrałem prostą do której topologia filtrów była poprawniejsza. Nie ma co na siłę pochylać obudowy aby później męczyć się z filtrami i iść w jakieś kombinacje czy kompromisy.
Obudowa typu bas reflex, o objętości 9,5L i strojeniu 48Hz. Front miał wymiary 380x180mm . Warto zadbać o fazy lub zaokrąglenia krawędzi co wygładza charakterystyki. Głośniki umieszczone były symetrycznie. Warto wytłumić filcem i watoliną, ale nie przesadzając z ilością.

Zwrotnica
tyqkct5uta50g0cq0vk6_1404378450.jpg

Spis elementów:
C1 – 3.3uF
C2 – 8.2 uF
C3 – 10uF
C4 - 1.5uF
L1 - 0,33mH
L2 – 0.82mH
L3 – 0,22mH
R1 – 5.1ohm
R2 – 27ohm
R3 – 1.6ohm

Głośniki podłączone „w fazie”. Wszystkie rezystory 1% , 5W , bezindukcyjne. Zalecane cewki powietrzne drutowe lub taśmowe.
Cewka L1 musi byc o rezystancji 0,2 ohm (np. cewka polink, index 1712 ) .Cewki L2 i L3 drut absolutne minimum 1.2mm ale lepiej dać 1.4 lub 1.6mm.
Wybór typu kondensatorów, pozostawiam wolna rękę wedle upodobań i możliwości finansowych.

Pomiary
x12qwyazzdxx1emr1iaw_1404378430.jpg

alfuud5tthjh8cyv0ykq_1404378433.jpg

Pomiar reverse null:
28dtcqb3ycpznuk7yfri_1404378435.jpg

Pomiar pod kątami 0,30 i 60 stopni w poziomie:
n1pl3d6u2gaueeehugaj_1404378439.jpg

Pomiar pod kątami 0 (czarny), + (czerwony) i - (niebieski) 7,5 stopnia w osi pionowej
ip8vaitzoa811odusafk_1404378441.jpg

hf5lj9t4ftdo9c9akt0z_1404378444.jpg

Ostatnia edycja:
Fajny projekt mam właśnie chęć na ta 15 tke ;)
ale poczekam na ta bombę 10/10
Miło by było przy takim projekcie juz o dokładne rozmieszczenie głośników :blushing:

Kurde też mam ochotę na tę 15-tkę, tylko szkoda, że tweeter akurat nie ten.

To prawda, że ta 15-stka przebija nie które 18-stki, pod względem dołu i średnich ?

Ta 15-stka aż prosi się o łagodny filtr 12db tak samo jak kopułka .
Moim zdaniem tak filtrowana brzmi lepiej tym bardziej, że dla revelacyjnej szpilki takie filtrowanie to bułka z masłem ;)

Próbowałem z różnymi filtrami, z ortodoksyjnymi 1 rzędami włącznie. Jak dla mnie najlepiej grało to na 3 rzędzie, wiec tak zostawiłem. W przypadku R3004 który przerabiałem już wielokrotnie i aplikowałem go zarówno z łagodnym 2 jak i 3 rzędem, w przypadku ostrzejszego filtru mam wrażenie nadania pewnej lekkości brzmieniu. Łagodniejsze filtry brzmią na tych głośnikach trochę na siłę.

Yoshi próbowałeś może łączyć tego 15W/4531G00 z inną kopułką Scana ?

hej,
obudowy testowe juz czekają, mam wszystko w sumie żeby odpalić.
Prosiłbym tylko o taki mały szczegół. Czy mogłbyś podać rozmieszczenie głośników na froncie. Wydaje mi się to dość istotny fakt.
Czy oba głośniki podczas pomiarów posiadały podfrezowanie ? (xavian np nie podfrezowywał w podobnych projektach niskotonówki).

Mi cos nie pasuje ten projekt zwrotnicy. Yoshi pisze ze ta kolumna gra ofensywnie i ostrawo w wysokich rejestrach.. Te glosniki tak zagrają ale tylko zle filtrowane.
Aeron jak je zlozysz daj znac jak grają.

Mi cos nie pasuje ten projekt zwrotnicy. Yoshi pisze ze ta kolumna gra ofensywnie i ostrawo w wysokich rejestrach.. Te glosniki tak zagrają ale tylko zle filtrowane.
Aeron jak je zlozysz daj znac jak grają.

Dzisiaj odbieram MDF na finalne obudowy - może coś w przyszłym tyg sie uda ukręcić.

Tylko dalej nie wiem zabardzo jak to z tym rozmieszczeniem głosnikow na froncie.

Aeron
Czy odpaliles juz monitorki ? Do mnie jutro dotra glosniki wiec sprobuje je odpalic :)

1000 rzeczy na raz robie - teraz w weekend niby weselicho itd.
Kiedys je odpale <lol2>

Musze "polutować" skrzynki na spokojnie, bo są juz docelowe - szkoda do takich małych monitorków probne robić.

Poskładełem ten monitorek. Pograł już ok.100h ( nówki głosniki) . Niestety brzmienie nie jest najlepsze - szczególnie biorac pod uwage klasę zastosowanych przetworników. Pisałem z prośbą o radę do Yosh'iego ale na razie nie odpowiedział - może jest na urloipie :).
Byc może ktoś z Was tez wykonał ten monitor w oparciu o schemat j/w. Pierwszą rzeczą która można zauwayć to zbyt krzykliwe brzmienie w okolicach podziału, za dużo sybilantów. Słyszałem w kliku konstrukcjach te Scany i są to wybitne głosniki - a R2904 prawidłowo zestrojony - gra bajecznie. Coś jest na pewno nie tak - byc może z elektrycznego punktu widzenia zwrotka jest ok ale brzminiowo słabo to wygląda.
Brakuje wypełnienia na basie i głębi - moze coś nie tak jest także z kompensacją baffle step.
Może ktoś z was ma jakąś radę co ewentualnie zmienić w zwrotce ?

Proponowałbym zrobić pomiary na nowo, usiąść z kimś kto wykona Ci projekt nowej zwroty i wprowadzi poprawki pod Twój gust. Ten projekt jest zrobiony dobrze, ale jeśli nie pasuje Ci brzmienie, to trzeba je zmienić pod Ciebie.

Pierwszą rzeczą która można zauwayć to zbyt krzykliwe brzmienie w okolicach podziału, za dużo sybilantów.

Sybilanty na 3Khz?

Tutaj problemem na 95% jest zbyt mocno wybita srednica kopulki. Trzeba to stlumic.

Czy zrobiles zaokraglone boki obudowy?

Kolumny mają wszystkie krawędzie pod kątem 90 stopni. Nie na żadnych zaokrągleń. Ja też myślę ze vps jest nie tak z filtracja kopulki. Byc moze na wykresach wyglsda zwrotka ok. ale brzmienie jak na klase głośników jest malo wyrafinowane.

Powrót