Tak byłem na urlopie
Powiem tak, od strony technicznej zwrotnica jest zrobiona jak widać na pomiarach. Równowaga tonalna utrzymana jest w całym paśmie w okienku 3dB a zgranie fazowe głośników jest jednym z najlepszych jakie można uzyskać co widać po pomiarze reverse null i idealnym sumowaniu charakterystyk ok 1kHz do 7kHz. Opisywane tutaj zjawiska brzmieniowe raczej powinny występować przy charakterystykach faworyzujących jakieś pasmo o dobre 6dB a nie przy odchyłkach jakie widać na pomiarze

.
Od strony technicznej zaokrąglenie krawędzi lub chociaż z fazowanie zawsze pomaga w uspokojeniu pasma średnich tonów które może być nieco zafalowane od obudowy.
Zakładam też, że zwrotnica jest zmontowana poprawie, bo jak nie to w ogóle dalsza dyskusja nie ma żadnego sensu. A i takie przypadki mi się trafiały, ktoś gdzieś rezystory pomylił, kupił 0,47ohm zamiast 4,7 i się dziwił, że coś dziwnie gra.
Jeżeli chodzi o sposób filtracji to można znaleźć skrajne opinie i wykonania. Od filtracji 1 rzędem po filtracje 4 lub wyższym (chyba w Gamutach był 6 rząd). Cenie wasze opinie ale jeżeli ktoś uważa, że zna jedyny słuszny sposób na te głośniki to albo jest w błędzie albo niech zrobi i pokaże

.
Przy zastosowanym u mnie sposobie filtracji nie możne być mowy o niedofiltrowaniu rezonansów bo tutaj czy na pw coś takiego przeczytałem, to widać po sposobie filtracji, częstotliwości podziału i pomiarach. Jeżeli się przypuszcza rezonanse głośnika nisko-średnio tonowego to trzeba zapomnieć, że się je wytnie filtrem niższego rzędu bo jedno zaprzecza drugiemu.
Jeżeli trzeba trochę zamulić brzmienie na średnich to faktycznie najlepszą metodą będzie zastosowanie 1 czy max 2 rzedu i puszczenie 15tki bardzo szerokim pasmem. Pewnie i obecny filtr da się przerobić za pomocą rezystorów tak żeby pasma były łagodniejsze lub środek został nieco wycofany. Może to wystarczy. Można wymienić rezystor kopułki z 27 na np 22 czy 15 ohm , można też zwięszyć rezystor w toże sredniego do 2,2 lub 3,3 ohm i posłuchać czy kierunek zmian jest właściwy po co się męczyć kolejne 100 godzin

. Później , jak odnajdę , to wrzucę plik z SW.
A na koniec taka mała dygresja bo jak sądzę głośniki nie były przez was odsłuchiwane w innych aplikacjach bo mowa tu jedynie o "klasie" głośników a nie brzmieniu konkretnych zestawów. Być może oczekiwania po klasie głośników przerastają ich możliwości a może problem leży gdzie indziej. Wspominałem już kilka razy i w tym temacie chyba również, że R2904 jest głośnikiem grającym ostro w porównaniu do R3004.
Każdy zestaw może zagrać dobrze lub źle zależnie od tego co i jak się na nim puści. Na moich własnych kolumnach też mi krew z uszu leciała jak kolega puścił swoją płytę na jego zdaniem referencyjnym poziomie głośności (czyli napierdzielało tak że się ściany waliły). Więc co słuchacz to mogą być różne wrażenia

. A tak na prawdę jak ktoś wie jak mają mu grać kolumny i wie jak to zrobić to niech robi samemu

.