• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

15" Yakuza, Bm W 15nuke, Magnat a może coś innego??

nie o to chodzi... sa jakies preferencje... rozne charaktery grania... co jest do wszystkiego to jest do niczego... tak samo jak bsw nie nadaje sie do kina domowego gdzie oczekuje sie czegos innego... i sa glosniki ktore lepiej zagraja

ja slucham hh i na brzmienie BSW nie narzekam
nawet osmiele sie stwierdzic ze lepiej sobie radzi z beatem hiphopowym niz szybkimi uderzeniami pekrusji

a pozatym jak kolega kupi glosnik tylko do hh i bedzie chcial sobie zapodac inna muze czasem to bedzie wielka kupa
a BSW da sobie rade :)

200 rms dla tego glosnika to duzo za malo... z tego co widac to zamiast br to tam dziura zwykla jest?? i na moje oko troche tego basu jest na przesterze ...

Bbartasswlkp, jeśli Ci odpowiada ten zlany bas,kupuj.Ja jednak jestem daleki od takich głosników,wolę aby bas był mniej "potężny" ale żeby miał charakter i jakąś skalowalność.Z tego PW wydobywa się jednostajne buuu,buuu,za grosz nie odróżnia poszczególnych wybrzmiewań,gra wsio na jednym poziomie,o ile mozna nazwać to grą.
Co do BSW,znów wystąpie jako zwolennik,no cóż,niech i tak będzie ale...no właśnie,on umie zrobiś buuu,ale i umie to uciąć i krótko siepnąc pod żebro.Wydaje mi się że takie brzmienie ma przyszłość,z "mięchem' jak i z "łamaniem klaty".To na tyle.

P.S.Linia BSW wciąż sie rozwija,świadczy to tylko o trafności konstrukcji,seria obecna od kilku wiosen i wcale nie upada.Cos to za siebie mówi...

umberto napisał:
skalowalność.
co oznacza to słowo bo nie widze go w słowniku języka polskiego, a na wikipedii tak go opisali:
"Skalowalność (ang. scalability) jest to cecha systemów komputerowych, polegająca na zdolności do dalszej rozbudowy, ale także miniaturyzacji systemu.

Skalowalność, czyli zapewnienie coraz wydajniejszej pracy w miarę zwiększania liczby procesorów składowych."

więc nie wiem co masz na myśli.
zalecam używanie słownictwa którego znaczenie się zna.

[ Dodano: 2006-11-07, 21:32 ]
umberto napisał:
P.S.Linia BSW wciąż sie rozwija,świadczy to tylko o trafności konstrukcji,seria obecna od kilku wiosen i wcale nie upada.Cos to za siebie mówi...
wiesz coś więcej o tym rozwoju ?

lomo napisał:
umberto napisał:
skalowalność.
co oznacza to słowo bo nie widze go w słowniku języka polskiego, a na wikipedii tak go opisali:
"Skalowalność (ang. scalability) jest to cecha systemów komputerowych, polegająca na zdolności do dalszej rozbudowy, ale także miniaturyzacji systemu.

Skalowalność, czyli zapewnienie coraz wydajniejszej pracy w miarę zwiększania liczby procesorów składowych."

więc nie wiem co masz na myśli.
zalecam używanie słownictwa którego znaczenie się zna.

[ Dodano: 2006-11-07, 21:32 ]
umberto napisał:
wiesz coś więcej o tym rozwoju ?

rozwalaja mnie takie teksty... co my jestesmy u Miodka.. widze ze nowi uzytkownicy UWIELBIAJA sie wymądrzac... jestes taki genialny?? to zauwaz ze napisales : "co oznacza to słowo bo nie widze go w słowniku języka polskiego, a na wikipedii tak GO opisali:" a powinno zamiast GO być JĄ(w sensie w sensie skalowalnosci) lub TO (w sensie slowo) ale tak to jest jak sie nie odroznia rodzajow... wiec prosze uzywac form ktore sie zna :P

musimy sobie zdac sprawe do czego ten głosnik został stworzony... do napier***ania jak najmocniej i najdalej wkoło auta. Nikt nie kupuje 15" zeby delektowac sie niuansami perkusji i słuchac cicho.

z tego co pisze uzytkownik innego forum i koles znajacy sie na CA, Passat_EQ to ten alpierd(i jego porzednik PW1503) nadaja sie do tego wysmienicie. pozwole sobie wstawic cytat z elektrody:

Passat_EQ napisał:
A wy tu gadu gadu a nie wiemy czy napewno to do domu kolega chce. 2x 15' to chyba trzeba być conajmniej tak jak ja popie.... albo +3db lepiej.
Ten głosnik jest nieprawdopdobnie mocny i do robienia cisnienia dobrze sie nadaje. Prózno szukać podobnych efektów u markowych producentów. Chyba za z przedziału 1500-2000 (mówie o CA)
Miełem kiedyś taki głosnik w własnoręcznej tubie ze sklejki. Weszło 9 warstw sklejki po 2.2mm. Weszła takze plexi 8mm(...)Dałem na niego 750rms i dostałem blisko 140dB.
Skrzynka miała ok 75L i port 10 x 30 cm

Passat_EQ napisał:
Z jednej strony ciezko było mi sie doszukać zrównowazenia tonalnego w zakresie basu i spójnosci sceny z wibracjami z bagaznika. Smile
Basy był ocięzały i strasznie niekontrolowany. Był mięsisty i i znacznie podbity w najnizszych partiach. Smile
Dobra starczy tego pierniczenia. Czegoś sie spodziewał od głosnika za 400zł Smile
Wiadomo ze jak go włączysz a w drzwiach masz DLSy czy Morele to logiczne ze to pasuje jak kibel w salonie.
Jednak musze ci powiedzieć ze jego konstrukcja jest naprawde potęzna.
3'cewka 4 warstwowa nawinieta nie na jakiś tam sobie swistek karbonu czy innego gówna tylko na solidny karkas z aluminium.
MMS tego głosnika bardziej przypominało pojemność silnika rodem z FSM Smile
Ale bas naprawde był głęboki i czysty. Cóz z tego ze był przesunięty o pół okresu względem tweetera Smile
Był mocniejszy znacznie od tego co teraz mam a był 5 razy tanszy.
BEYMA chyba powiem ze jest do niego porównywalna ale to juz zalezy jakie pasmo podamy na oba i jaką moc.
Alfred poradzi sobie spokojnie z 1kW przy 40hz. Zagra tez dosyć głosno partie ok 30hz i nizej.
Spróbuj zrobić strzała Beymie Power 15 1kW i takie 30hz.
Alfred znowusz nie ma szans zagrać 70hz. Jest to dla niego spory wysilek.
Beyma wtedy dopiero zaczyna sie do nas usmiechać i prosi o jeszcze.
Alfred ma Xmech ok 25mm...
Zrób to z Beymą a bedziesz miał papier po całym aucie rozsiany niczym pióra po kaczce na kreskówkach.

hehehehe :lol: niezle jaja na tym forum sie dzieja, czesciej teraz sie ludzie czepiaja slownicwa, ortografi itp. niz cos na temat powiedza
rozumiem jak ktos pisze np.: "dórze pódło, poniewarz/sz, lóbie" itp to mozna zwrocic uwage ale troche przesada jest na forum ostatnio chyba

greg00, niektórzy widze też chcą sobie liczbe postów podbić.
michone napisał:
co my jestesmy u Miodka..
nie, my jesteśmy w Polsce.
A w tym kraju obowiązuje taki właśnie język.

michone, skoro się czepiam to napisz mi proszę co oznacza skalowalność w tym kontekscie.
Bo skoro się czepiam to to napewno bardzo oczywiste jest, prawda ?

Nie mozna bylo napisac : Umberto co to jest skalowalność?? a nie masz 10 postow na forum a wymadrzasz sie jakbys pozjadal wszystkie rozumy samemu robiac podstawowe bledy... I bedziesz wszystkich pouczał... może byś się wypowiedzial na temat Yakuzy, CA bo twoj post nie wnosi nic nowego to tematu i tylko go zasmieca irytujac innych... I jeszcze ten tekst z nabijaniem postow... rozumiem ze pisales o sobie... bo tu nie daja nagrod czy ma 1000 postow czy 2... To jest forum... Na tym zakonczylem swoja mysl i postaram sie pisac juz tylko na temat...

PROSZE MODERATORA O PRZECZYSZCZENIE TEMATU BO SMIETNIK SIE ROBI

jestem noobem i nie wiem co to jest skalowalnośc - powie mi ktoś ?

greg00, niektórzy widze też chcą sobie liczbe postów podbić.
hm...tez?? to ty sobie chcesz liczbe postow nabic??
ja w przeciwienstwie do ciebie jestem juz na tym forum mozna by rzec weteranem w porownaniu z toba, i wcale tak duzo postow nie mam, wiecej czytam niz pytam....

michone napisał:
PROSZE MODERATORA O PRZECZYSZCZENIE TEMATU BO SMIETNIK SIE ROBI
no przydalo by sie przydalo

Witam
Filmik jest mojej produkcji , w trakcie robienia go skrzynia nie była jeszcze ukończona , zresztą na stan dzisiejszy też nie jest , nie wierzcie tym parametrom bo ten impuls co pokazuje winisd i te podbicie przy f strojenia nie ma miejsca , więc niech nie wypowiadają się osoby które go nie słyszały. Umberto testowałeś go czy opierasz swe osądy tylko na symulatorze? Też słyszałem że 0,5 kg membrana i niski spl to będzie grać cicho i przeciągać , okazuje się jednak że nie jest cale taki wolny ani też przesadnie cichy.
Pozdr

Skrzynia

Skrzynia

Jaką skrzynię polecacie do Yakuzy br czy closed??Jakie litarze i jakie basrefleksy??
Myślałem na 80L @30Hz br 10cm średnicy i 26cm długości CO O TYM MYŚLICIE??

Powrót