• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

18/120 SW - Buda wieksza niż 18 litrów?

Reakcji
0
Ogólnie zauważyłem że wszyscy stosują bude 18 litrów, jednak z parametrów wynika że można dać mu więcej...czy może sie mylę? Ktoś eksperymentował np. z 20 litrami? W sumie nie zależy mi w ogóle na wytrzymałości mocowej, tylko chciałbym wycisnąć z niego troche wiecej basu...

No nie ma nie ma...czego chcieć za taką cene, na horny arz niestety nie znajde miejsca w pokoju, a że w swojej klasie nie ma za bardzo konkurencji to wybór padł na niego. Porównywałem głośniki o podobnych parametrach (vas, b*l, qts, qes) i nie rozumiem czemu nikt nie chce dać wiecej litrów dla tego przetwornika...i tu szukam odpowiedzi :]

bo on nawet w tych 18 litrach ledwo wytrzymuje. poszukaj moze jakiegos tonsila w tej cenie lub jezeli zalezy ci na basie to 2xARN150

jak testowalismy kolumny wisniewskiego (zobacz dzial konstrukcji) to w porownaniu do ARNow wydawal sie ledwo wyrabiac z basem. glosnik lata jak szalony a basu i tak z niego nie za wiele. ja bym dal mu nawet troche mniejsza skrzynke... oczywiscie testowalem to na D&B bo w normalnej muzyce przy codziennym sluchaniu tego az tak wyraznie nie odczuwa sie

Aaaa...kojaże coś :] Czyli mówisz że Arn lepszy? A jakbym dał jednego na kolumne, biorąć pod uwage że nie zależy mi w ogóle na spl, to wystarczy basu do wiekszego pokoju? Bo wiadomo, że głośniczek mały ale zawsze można dać mu wiecej mocy, wiec chyba powinien starczyć?? ;>

jezeli chodzi o bas to jest lepszy
jeden zagra ale do duzego pokoju to troche malo - lepiej dac po 2 na kolumne (cena ta sama co jednego STXa)

Powrót