• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

18 awx pierwszy projekt od 15-tu lat

Reakcji
13
Witam, 18 awx kupiłem z myślą o TL, ale na początek może monitorek, skrzynka powstała z frontem MX-140 210mmx400mm, ale litraż 21L , a moje pytanie na jaką czestotliwość zestroić [ Dodano: 2009-11-17, 13:49 ]
Buda 20,91641 w mojej 21,6L
Przu tunelu 68x160 (fi60,57mm @ 45,5Hz)
Przy tunelu 68x220 (fi57,53mm @ 38Hz)
Przy tunelu 68x190 (fi59,05mm @ ok41,5Hz)
Przy tunelu 68x180 (fi59,56mm @ ok43Hz) i przy tej opcji chyba zostane na poczatek

duża dość , ja mam mniejszą znacznie tzn około 16 , tunel regulowany mam, nie mierzyłem jak strojenie ale wg wyliczeń zmieniałem do 3sm 40 a 45 , jednak w muzyce rockowej bardziej mi odpowiada te 45, ale preferencję są różne więc jak nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział, ja chyba po 4 razy miałem raz to strojenie raz to

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przy tunelu 68x220 (fi57,53mm @ 38Hz)

a to nie jest już czasem poniżej FS głośnika ?

Może zależy od rodzaju muzyki, czasem faktycznie to strojenie 40 robi wrażenie że tak nisko schodzi, ale bardziej szybszy bas jest na tym 45, sprawdź sobie na 40 - 45 powinno być ok, tylko to co mi się podoba nie oznacza że tobie w twoim pokoju też będzie

Pewnie rodzaj muzyki ma znaczenie, ja czasem słucham np. tangerine dream, a tam nieraz bas schodzi nisko.

Pewnie TL będzie lepsza:biggrin:

Ostatnia edycja:
Używasz sprzętu ile się da na normalnej głośności i samo się zrobi.
Czasami to coś daje czasami, nie bardzo, a najbardziej to się sam przyzwyczaisz do grania danego zestawu i przestaniesz zwracać uwagę czy coś się zmienia.

o.k.

Ostatnie pytanie, jak zmieni się brzmienie AWX-a po podłączeniu zwrotnicy MX-140, na razie gra pełnym pasmem.

Powrót