• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

18cm woofer dobry na basie

Reakcji
0
Szybkie pytanko - szukam głośnika 17-18 cm z bardzo dobrym (jak na 18stkę) basem, z efektywnością rzędu 86-88dB/1W/8R. Nie musi grać średnicą, może mieć tam góry i doliny. Byle grał dobrze na basie w max 20 litrach. Pierwszym wyborem był Wavecor WF182DB10, ale nie jest dostępny.
Czy ktoś może coś zaproponować?

SB17 nie gra takim basem jaki oczekuje. Mam go w domu, w tej chwili go słucham :)
Miałem Wavecora i na basie był bardzo dobry, ale co z tego skoro nie dostępny.
raven1985 - kosz jednak musi być okrągły.

Czy czasem w kolumnie Akkusa z Illuminatorami nie były stosowane właśnie Ushery 8935?

Tak, są. beryl illuminator 12 i dwa nowe 8935A1 Ushera.

Na zdjęciach z AS z tego roku jednak membrany są pofalowane, więc można przypuszczać, że to weglowo-papierowe 8945A.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A co myślicie o Seasie CA 18 RNX LINK ?
Aluminiowy fajny, ale wymagany jednak czarny głośnik :/

- - - - - aktualizacja - - - - -

Znalazłem jeszcze Daytony RS180, w Polinku są też już nowe papierowe....może ktoś coś słyszał?

wcześniej / później to dość względne pojęcia ;)
Może przez święta znajdzie się czas .

Ja bym chyba nie znalazł tak szybko czasu mając taki projekt na rozkładówce
0kafrheg4zhr8ajrgoxm_1418582338.jpg

szukam głośnika 17-18 cm z bardzo dobrym (jak na 18stkę) basem
Nie musi grać średnicą, może mieć tam góry i doliny.

TB W6-1139SIF :) ale jest to ale że:

z efektywnością rzędu 86-88dB/1W/8R

Taką efektywność i Ohm dadzą dwa takie (ale to by było :) ) połączone szeregowo...

No i nie wiem jak zagra
w max 20 litrach.

Bo miałem go tylko w TL Swoją drogą ~25l ale domyślam się że ty już obudowę masz stąd tak piszesz...

Powrót