• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2.1 do komputera ( satelity 2-way )

Reakcji
0
Witam !!
Zacznijmy od tego ze przemyślałem kilka spraw, i mam dosyć budowy kolumn na głośnikach nn. postanowiłem zbudować sobie małe zgrabne satelity do zestawu 2.1 . myślałem nawet nad Cube Audio F155 , ale nie mogę znaleźć charakterystyki .
Interesuje mnie jak najbardziej liniowa charakterystyka , no wsunie wolałbym aby satelita była 2-way . więc proszę o pomoc , co możecie polecić w jak najmniejszych gabarytach

za te pieniądze, to jedyne co mi przychodzi na myśl z sensownego zestawu to jest MX-140, lecz może ci zabraknąć na wykończenie :grin:
Chyba, że chcesz kupić zestaw ode mnie (spójrz w ogłoszenia), jestem również z okolic kielc :smile:

[ Dodano: 2010-10-11, 22:43 ]
mała poprawka, na kupno samych zwrotek wraz z głośnikami wynosi 740zł, więc przekracza twój budżet

Czego tak naprawdę oczekujesz od tych satelit?
Basu tam jest mało. Projekty na tych szerokopasmówkach są raczej jako 1 way. Z kopułką tego głośnika nie widziałem...

A zrobisz sam zwrotnice ?:>

Na poczatek polecam zrobic satelitki na tym glosniku: TANG BAND W3 881SJ .Pozniej, jezeli odczujesz potrzebe lepszego dzwieku, zwiekszysz budzet i cos sie wymysli ;)

tak dysponuje systemem pomiarowym :mrgreen:
zakupiłem , niedawno . zacząłem mierzyć wszystkie moje poprzednie konstrukcje ale okazało się że głośniki były do bani , żaden nie grał tak jak powinien , myślałem coś źle mierze ale nie porwałem charakterystykę Arn-200-05/4 tvm i okazało się że sprzęt nie kłamie .
NIGDY WIĘCEJ GŁOŚNIKÓW NN np. KOPPA,DIBESIS,PROSONIC - dziura pasmowa goni dziurę

GDN-15-100-8-AKX + Vifa DX25tg, STX mniejszy od poprzednich moich propozycji, a gra niesamowicie :razz:

słuchałem wielu kolom , monitorów studyjnych. I tak naprawdę to monitory 3-way JBL ( nie pamiętam modelu ) grały najlepiej . miały mięki sprężysty bas , przyjazny środek i boskie wysokie które niebyły ostre , syczące ale bardzo przyjazne i delikatne . kolumny nie męczyły słuchu . dążę do czegoś takiego

sound129 napisał:
miały mięki sprężysty bas , przyjazny środek i boskie wysokie które niebyły ostre , syczące ale bardzo przyjazne i delikatne . kolumny nie męczyły słuchu . dążę do czegoś takie go
Twoich wymagań raczej nie zaspokoiły by szerokopoasmówki TANG BAND W4-657SB :smile:
Ale ten zestaw co ci podałem jako ostatni GDN-15-100-8-AKX + Vifa DX25tg, myślę że będzie strzałem w 10.

GDN-15-100-8-AKX + Vifa DX25tg tak muszę się poważnie zastanowić bo mi się podoba.

[ Dodano: 2010-10-12, 00:09 ]
Do tego jakiś sub i będzie super

No w sumie się nie zastanawiałem , chwilowo grały by subem od zestawu GENIUS SW-V2.1 1250 a potem planuje coś na głośniku 8"-10". ile kasy mam na to, no nie wiem, ale myślę że 450 zł .
to się zobaczy jak skończę satelity :wink:
Vifa DX25tg gdzie najtaniej ?????

Powrót