• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2,5 drogi do posiadanych obudów

Reakcji
17
Potrzebuję propozycji do 2,5drogi do obudów pokazanych na zdjęciach. Głośnik midwoofer 170 -175mm. Kolumna pochylona 4st. Oddzielne komory do głośników.
Pozdrawiam

Jasiu - taki doświadczony a w zasadzie nie podałeś potrzebnych szczegółów.
Jaki litraż mają komory? Czy zrobisz sobie frez pod wysokotonówkę?
No i najważniejsze - jaki budżet na głośniki?

Krzysiu - jak zapewne się domyślasz, oryginalnie było to pod accutony. Pojemności jeszcze nie znam, ale to kwestia czasu. Oczywiście frezy trzeba robić pod wszystkie głośniki, bo otwory zalane lakierem. Nie piszę o budżecie (nie może być zbyt duży), bo chcę się zorientować czy da się coś dopasować oprócz accutonów i czy w ogóle się w to bawić. Skrzynki stoją i przeszkadzają , ale szkoda wyrzucić. Lakier do poprawy, szczególnie w jednej.
Pozdrawiam

To podaj chociaż litraż, żeby można było coś dobrać.
Czy któraś z komór ma BR?

Na razie litrażu nie podam bo gdzieś zapodziałem dokumentację, a mierzyć mi się nie chce bo środek jest dosyć skomplikowany. Obie komory mają BR , jeden u góry ,drugi na dole - podobnie jak w moich kolumnach.
Pozdrawiam

Mogą być midwwofery SBA, w zasadzie każdy w takim litrażu zagra. Kosz 171 mm. Nowością są ceramiczne, jak kupisz i zmontujesz kolumnę to Ci je zazwrotkuję i zrobi się projekt na forum :)
Mogą być Seasy - np ER18. Kosz 176 mm.
Mogą być Monacory SPH-176 i 176HQ. Kosz 175 mm.

Za dużo do wyboru. Które byłyby najlepsze? I jaki tweeter ? Jakie oznaczenie mają ceramiczne SBA ?
Pozdrawiam

Powrót