• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2.5 drogi na awx 5.1"

Reakcji
0
Chciałbym złożyć kolumnę 2.5 drożną na WM.STX.5.1.160.16.F.A.FC.X (stary awx 15) x2 + T.STX.4.1.250.8.F.A.PC.X (GDWK-10-250-AWX).
Albo jakaś inna wysokotonówka.
Chciałem zapytać czy zwrotnica z kolumn stx fx-300 się nada czy muszę mieć inną jak tak to jaką?
Jaki wymiar kolumny muszę mieć? Zależy mi na wąskim przodzie.

Może zaproponujecie inny głośnik niskotonowy ( może też być mniejsza średnica) z dobrym niskim basem w podobnej kasie i tak samo do tego zwrotnice.

Ostatnia edycja:
Chciałem zapytać czy zwrotnica z kolumn stx fx-300 się nada czy muszę mieć inną jak tak to jaką?

Nie nada się, musisz mieć inną... a jaką? odpowiedź brzmi "pomierzoną". Z tego co się orientuję jeszcze nikt nie robił 2.5way na tym głośniku.

Odpowiednik fx-300 na mniejszych glosnikach jest w planach stxa od jakiegos juz czasu. Na jakim etapie? Nie mam pojecia. Zapytaj stx lub misiomora

Z tego co się orientuję jeszcze nikt nie robił 2.5way na tym głośniku.

ale coraz więcej osób o to pyta wiec może projekty się posypia. Napiszcie od razu marins-owi kto może mu wykonać takowa zwrotnice bo pewnie takie będzie następne pytanie:P A o zamiennik do tego AWXa będzie cieżko są to chwalone spikery w przystępnej cenie.

Mam 15 AWX 16R w domu, mam też Wavecore'a TW30 i GDWK AWX.
Mógłbym taką zwrotkę zrobić (przy czym chyba bardziej z Wavecorem, za darmo w ramach promocji forum), przy czym prawdopodobnie zrobiłbym projekt na coś w stylu Siest Tonsila, czyli oba midwoofery w oddzielnych komorach, inaczej strojonych.

Zainteresowani?

Pewnie że zainteresowani. Kiedy premiera?:)

---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post o 10:03 ----------

...prawdopodobnie zrobiłbym projekt na coś w stylu Siest Tonsila, czyli oba midwoofery w oddzielnych komorach, inaczej strojonych...

A jaka będzie różnica jak by to było 2.5way jeśli chodzi o niski ton?

mozesz tez zrobic 2,5 drogi jak fx-300. jak stx pokaze swoje to bedzie mozna porownac twoje zdolnosci i misiomora ;)

Raczej będą to dwie drogi w sensie zwrotnicy. Chodzi mi o niski koszt a taka zwrotnica jest tańsza. Generalnie to już nie będzie tania konstrukcja a zwykle o takie pytają się ludzie na forum. 600zł na głośniki to już za dużo.

Ja mam pomysł na te głośniki, tylko że właśnie 2.5way. Kurde, jak byś dał radę takową zwrotnicę zrobić to bym był zainteresowany.

Na razie brak czasu na ogarnięcie projektu skrzynki, zbudowanie jej itp.
Co więcej zastawiamy się nad zasadnością takiego projektu, bo głośniki wychodzą ok 800zł a to już sporo dla wielu użytkowników.

Wiadomo, że trzeba zapłacić aby coś dobrze grało a 800zł to chyba i tak nie tak dużo jak za mały tak dobrze grający sprzęt.

w tym przypadku nie chodzi o logiczny wybor glosnikow. w tym przypadku chodzi o "tak mi sie podoba i tak ma byc" ;)
i wielu wlasnie tak wybiera kolumny, wiec jest sens zrobic taka konstrukcje

Powrót