• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2.5 drogi STX FX-300

te male mam i to duzo
te wkrety duze z stxa powinienem miec
ale problem jest w tym ze sie ciagle przeprowadzam i mam wszystko w kartonach. i teraz nie wiem co w ktorym :/

a jaka grubość kabla stosujesz w tym modelu co składasz ? czym grubszy tym lepszy czy nie ma większego znaczenia ?

Kable są oryginalne takie jakie dał producent razem ze zwrotnicą 2.5mm na woofery i 1.5mm na wysoki.

Witam Panowie!

Chciałem się szybko zapytać.

Też mam samoróbki stx fx-300

Czy jest możliwość zastosowania ich w mniejszym litrażu ? Potrzebuje je przerobić coś ala monitory studyjne takie jak Adam Audio A77X.
Z tego co pamiętam litraż jest dość spory.

Te kolumny sa i tak dosc male jak na rozmiar glosnikow. Tam jest zaledwie 35 litrow!
Jak ma byc male to mx-140 lub cos na 5"

Bo wiesz co Pawle, o co chodzi.
Mam małe dziecko i kolumny w pokoju troszke przeszkadzają teraz, poza tym boje sie o nie jak mały dorośnie i będzie się bawił, a wiem że membrany głośników są dość popularne wśród dzieci :)

Chciałbym wykorzystać przetworniki w innych paczkach i mieć je w warsztacie.
I dlatego w gre wchodzi obudowa poprzeczna coś ma wzór tych monitorów studyjnych Adam Audio.
Wszystko mam z FX-300 Stx'a i właśnie nie chciałbym zmieniać przetworników.

Witam Wszystkich. Jestem od dziś nowym użytkownikiem forum.
FX 300 będą moimi pierwszymi kolumnami.
Zdecydowałem się zrobić w/w kolumny z tym że wycięcie płyt dam do stolarza ja je tylko posklejam.

Mam pytanie:
1. Który to trzeba zakupić tunel bass-reflex ze strony STX?
2. Czy taką, a może i lepszą zwrotnicę da się zakupić taniej niż w STX? To wychodzi 440zł za 2sztuki.

Części do zwrotnicy i całą resztę drobiazgów kupisz w polink.com.pl, a złożysz sobie ją sam. Będzie lepiej i taniej. A port BR chyba będzie ten (oczywiście wymaga skrócenia):
051-0018 Port bass-reflex HP 900018 wew. 68 dł.220mm.

A sprawa MDF?
Producent podaje 16mm. Są osoby które dają 18,19mm.
A naprzód nawet 32mm - tylko wtedy zwiększy się litrarz skrzynki i to nie zaszkodzi?
Reasumując, jesli dam 16mm a nie 19mm, to jest róznica w brzmieniu?

Ostatnia edycja:
Zdecydowałem się zrobić w/w kolumny z tym że wycięcie płyt dam do stolarza ja je tylko posklejam.
tylko ciecie? czy otwory tez?
bo bylo juz nie raz, ze "stolarz" wzial gruba kase i odwalil bubla

A sprawa MDF?
Producent podaje 16mm. Są osoby które dają 18,19mm.
A naprzód nawet 32mm - tylko wtedy zwiększy się litrarz skrzynki i to nie zaszkodzi?
Reasumując, jesli dam 16mm a nie 19mm, to jest róznica w brzmieniu?
roznicy w brzmieniu nie bedzie raczej

pojemnosc wewnetrzna trzeba zachowac!
zwiekszyc mozna po zewnetrznej
rob z tego co masz dostepne. 16mm na przod wg mnie to za malo. dalbym na przod min 22mm

Raczej wszystko u solarza bym wolał. Z wycięciami i frezami na głośniki takze.
Tylko zależy ile to by kosztowało
Ja jedynie mogę to sam posklejać, przykręcić głośnik, zwrotnicę, wygłuszyć, no i jak się uda to i wykończyć zewnętrznie.

A może na forum polecacie firmy, które robią skrzynki gotowe do klejenia?

Ostatnia edycja:
Pawle, bo jak ktos zamawia skrzynkiu stolarza co robi meble tylko z wiorowy i nie wie jak frezarka wyglada to sie nie ma co dziwic... Fachowca trzeba dopytac o ezczegoly a dopiero potem zamowic skrzynki...

Raczej wszystko u solarza bym wolał. Z wycięciami i frezami na głośniki takze.
Tylko zależy ile to by kosztowało
w takim razie lepiej zlecic to jakiemus forumowiczowi. zrobi to lepiej i taniej
a sklejac juz nie bedziesz mial czego bo frezuje sie po sklejeniu ;)

Powrót