• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2,5 Way - STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) Linia transmisyjna. - projekt by Marios

07272b7594a519ef9e464ca4b5209185_1663527298.jpgWitam chciałem się podzielić projektem ale z b-r . dla tych którzy są zainteresowani takim rozwiązaniem . wymiary zew. 190/300/650 co daje 22litry, użyta płyta 18mm. b-r dł. 70/120 https://allegro.pl/oferta/monacor-br...-10743319172.W środku tłumienie gąbką 2cm ,konstrukcja bez wew. wzmocnień ,zwrotnica oryginalna jak w projekcie Przy tych wymiarach nie są to ani podłogówki ani monitory ciężko je zakwalifikować . Grają bardzo fajnie, ale dla mnie jest w nich za mało wysokich tonów i tu pytanie do znawców; co można zmienić w zwrotnicy żeby podbić wysokie tony ?

Załączniki

• IMG20220915121303.jpg
    IMG20220915121303.jpg
    692 bajtów · Wyświetleń: 1
  • image_8590.jpg
    image_8590.jpg
    692 bajtów · Wyświetleń: 1
Ostatnia edycja:
3f84bebbf8b9fa98b59604bec474c291_1663686432.jpg

Dzięki za podpowiedzi ;^) udało się . Panie Pawle a odnośnie tych zwrotnic czy mógł by pan coś doradzić ? Chodzi o podbicie wysokich tonów w tym projekcie .

Chodzi o podbicie wysokich tonów w tym projekcie .

ZMNIEJSZAJĄC wartość rezystora szeregowego (5,1ohm) możesz podbić wysokie tony.
Z rezystorem równoległym (12ohm) jest odwrotnie, czyli ZWIĘKSZAJĄC jego wartość podbijasz wysokie tony.

Tego równoległego bym na razie nie ruszał i pobawił bym się szeregowym.
Zmniejszaj go co + - pół ohma, aż dojdziesz do zadowalającego efektu.

Robisz pomiary czy bawisz się na słuch? Mam czasami możliwość posłuchania tego zestawu i gra całkiem poprawnie. Jak pamiętam neutralność była głównym założeniem, ale tak jak Marian pisze powyżej, pobaw się tymi rezystorami.

Pomiarów nie robię bardziej na słuch . Jeśli będzie korekta to niewielka, bo kolumny idą na sprzedaż.

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się przywitać:) Mam na imię Tomek, jestem z Wrocławia.

Z góry przepraszam, że odgrzewam kotleta. Poszukuję projektu zbliżonego do tego , może być z innymi głośnikami, chętnie STX. Szukam inspiracji do stworzenia kolumn do swojego salonu 25m2. W tym momencie grają w nim B&W 601 s2. Bardzo lubię te monitorki, mają jak dla mnie świetną barwę, szczególnie w środku. Brakuje jednak potęgi brzmienia, dołu, wypełnienia pomieszczenia przy nie zbyt wielkiej głośności... jeśli dobrze tłumaczę o co mi chodzi. Chciałbym aby był to projekt z linią transmisyjną. Ten projekt ma już kilka lat, może mają koledzy jakiś inny na nowszych modelach przetworników, lub może polecacie skopiować ten projekt. Wygląd i kształt bardzo mi odpowiada. Czy może ktoś z Was porównywał odsłuchowo podobny zestaw z małymi i leciwymi już B&W?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

te glosniki juz troche lat maja, ale na szczescie nie przechodza zadnych zmian! :D

wiec spokojnie mozesz je uzyc ;)

jak chcesz wiecej basu to szukaj 18cm, ale nie wiem czy ktos zrobil TLke na 18cm

Witam. Mam pyta nie jako laik chciałbym wykorzystać sam moduł basowy czyli dolna część z głośnikami basowymi , lecz jako sam bas . Czy konieczna będzie modyfikacja obudowy gdy zastosuję oba głośniki jako moduł basowy

Ale RobAnt nie napisał że to ma być sub.
Jako moduł basowy zapewne się sprawdzi.
Pytanie tylko z czym i jak ma być to połączone.
To nie ma być sub. dokładnie ma być to jeden z klocków zestawu. Przesłuchałem kilka zestawów i nic mi nie odpowiada brzmieniowo. założenie jest takie by zrobić to inaczej .
Chcę dobrać poszczególne klocki do własnych preferencji słuchowych. 1 klocek basowy , 2 klocki środka i 2 góry , przy czym góra i środek z możliwością wyboru lub regulacji. Zakładam że 2 głośniki w zwrotce na sam bas wystarczyły by jako taki moduł , a i basu było by więcej z tej obudowy, gdyż 2 z głośników robi trochę za średniaka.

Chcę dobrać poszczególne klocki do własnych preferencji słuchowych. 1 klocek basowy , 2 klocki środka i 2 góry , przy czym góra i środek z możliwością wyboru lub regulacji.
To tak nie działa.
Aby kolumna wielogłośnikowa dobrze zagrała, musi być to wszystko zgrane ze sobą (pomiary, odpowiednia zwrotnica).

Przesłuchałem kilka zestawów i nic mi nie odpowiada brzmieniowo.
Jakie to były zestawy?
Jakie pomieszczenie?

To tak nie działa.
Aby kolumna wielogłośnikowa dobrze zagrała, musi być to wszystko zgrane ze sobą (pomiary, odpowiednia zwrotnica).

Jakie to były zestawy?
Jakie pomieszczenie?
prawdopodobnie będzie aktywny crossover więc kwestia zwrotnicy odchodzi w zapomnienie. Sredniak jeszcze w trakcie wyboru. Góra na wstęgach i tytan ale to musi być przełączane gdyż nie zawsze jedno lub drógie odpowiada mi w danym gatunku muzycznym. Elektronikę wolę na wstęgach , rock już nie bardzo mi pasuje więc tytan. Napedzane bedzie luxkit a501 x3. Pomieszczenie około 35m2

Bez względu na to, jaka będzie zwrotnica, to nie da się zaprojektować dobrych filtrów, bez przeprowadzenia poprawnie wykonanych pomiarów.

Niestety wśród zupełnie początkujących amatorów, pokutuje taka nadzieja, że aktywna zwrotnica rozwiązuje wszystkie problemy.

Powrót