• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 cewki 2ohm?

• Autor wątku Autor wątku bass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Siema!
Mam głośnik 2 cewkowy i tak istnieją 4 możliwości podłączenia i mam takie pytanie mam wzmacniacz 8ohm głośnik może być podłączony pod 2/4/8ohm i takie pytanie czy mogę możliwością podłączenia głośnika pod 2 ohm podłączyć do mojego wzmacniacza 8ohm?Czy musi być wzmacniacz 2 ohm?

cewki mają po 2R więc w szeregu będzie 4R ;]

bass napisał:
czy mogę możliwością podłączenia głośnika pod 2 ohm podłączyć do mojego wzmacniacza 8ohm?Czy musi być wzmacniacz 2 ohm?
jeśli wzmacniacz jest przeznaczony do np 8R obciążenia to nie może współpracować z niższą impedancją, jedynie z wyższą.

To chyba raczej wzmak pracuje tak jak kość tda2030a od 4 do 8ohm bo mam do niego podłączony głośnik 20cm 4ohm i gra bardzo fajnie.

poprostu chlopak zrobil sobie wzmacniacz, zaczyna sie uczyc podstaw no i teraz sie chwali :P

Cewki maja 4 ohmy, wiec równolegle będzie 2 ohmy, szeregowo 8, a jak jedna to 4 ohmy. Nie ma innego wyjscia zeby uzyskać:
wasik1989, weź spójrz na tytuł tematu:
...

UWAGI MODERATORA
bass, tak na przyszłość - następnym razem kiedy będziesz cokolwiek , gdziekolwiek pisał, a w szczególności na tym forum zanim klikniesz w klawisz "Wyślij" przeczytaj jeszcze raz swojego posta, sprawdź logikę itd, a dopiero potem decyduj się na wysłanie posta.
Nawet nie wiesz jaką imp. mają te cewki, nieraz piszesz jakimś bełkotem z którego nic nie wynika i nikt nie wie o co chodzi.

Pozatym - przeczytaj artykuły na stronie głównej, może pomogą CI w zrozumieniu paru zjawisk , np http://diyaudio.pl/portal.php?show=3 .

Pozdrawiam
Takero

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót