• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 drogi vs 2,5 drogi

Reakcji
0
jaka jest róznica w jakości dzwięku między kolumną 2 drożna a 2,5 drożna i czy są jeszcze jakies róznice (mam na mysli wrażenia słuchowe ipt) między tymi kolumnami. (zaklądam, ze w obu zastosowano częsci tej samej jakości)

Bardziej rozwijając temat chodzi tu o kompenasacje baffle step, czyli dążenie do płaskiej charki. Mam nadzieje że nie chcesz sie brać za budowe czegoś takiego, bo to dość skomplikowana sprawa...

Shiver napisał:
Bardziej rozwijając temat chodzi tu o kompenasacje baffle step, czyli dążenie do płaskiej charki
:shock: tutaj nie bylo mowy o tym
BS stosuje sie w zaleznosci od glosnika a nie ukladu. no i nie kazdy glosnik wymaga takiej korekcji

Bardziej rozwijając temat chodzi tu o kompenasacje baffle step, czyli dążenie do płaskiej charki. Mam nadzieje że nie chcesz sie brać za budowe czegoś takiego, bo to dość skomplikowana sprawa..

raczej z ciekawości pytam tem można zamknąc albo skasowac

zamiast 2.5 way (lub 2 way z dwoma głośnikami niskośredniotonowymi) duużo lepiej i niedużo drożej jest wykonać 3way.

2,5way troche tam plusów ma. W porównaniu do 2way na dwóch midwooferach, w 2,5way za odtwarzanie srednich tonów odpowiada tylko jeden głośnik co zwiazane jest z mniejszymi zniekształceniami (nie tak jak w 2way gdzie w paśmie sredniotonowym pracuja dwa głośniki). No i w 2,5way odpowienio dobierajac czestotliwosc podziału kompensacja BS jest o wiele prosztsza i nie komplikuje tak bardzo zwrotnicy jak w przypadku zwyklego 2way

3 drożna wyjdzie jednak drożej i więcej komplikacji ze zwrotnicą jest. 3 drożna zeby miała sens musi mieć minimum 20 cm bas wiec wielkość kolumny rośnie co nie każdemu moze odpowiadać.

A co w przypadku gdy gra tylko jeden głośnik? przecież wtedy ten drugi działa jak membrana bierna, naprawdę nie wpływa to na grę?

Powrót