• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2 drożne] SB MW19P-8 + TW29TXN-B-8

Reakcji
5
Cześć,
przymierzam się do pierwszej bardziej ambitnej budowy zestawu dwudrożnego na trochę lepszych głośnikach. Do tej pory zrobiłem 3 zestawy i chciałbym spróbować przejść na półkę wyżej.
Ostatni mój projekt to 2 drogi na aluminiowym sb17 i rdac.
Mam pomysł aby zrobić dobre dwie drogi na przetwornikach jak w temacie:
- SB MW19P-8
- TW29TXN-B-8 + waveguide albo ogryginalny sb wg29-187 albo wydruk z somasonus.
Ma to grać w małym pokoju ok. 12m2, pod lampą PP KT88, wiec zalezy mi na łagodnym przebiegu impedancji. Pokój jest lekko zaadaptowany akustycznie ale przy takim metrażu wzbudza się łatwo bas, zauważyłem że lepiej się sprawdza mniejsza skrzynka i niższe stojenie (bez podbicia wyższego basu).
Raczej składniam się ku obudowie podstawkowej i wyglądzie coś ala nowy buchard s400 mkIII.
Zastanawiam się tylko w którą stronę pójść z objętością obudowy dla tego głośnika, dla przykładu buchard ma pewnie ze 13,5l netto, troels robi 24l netto. Rozważam również membranę bierną.
Pewnie wykonam skrzynkę testową z różna pojemnością, chyba że ktoś się podzieli jeśli przerabiał podobny temat.
Inspiracja:
1789543040873.png
Chciałbym wykonać pomiary pod kątami i skupić się na dobrej odpowiedzi kierunkowej.
Wszystki sugestie bardziej doświadczonych kolegów mile widziane.

czesc , sugerowałbym jednak rozwinąć projekt w stronę 3 dróg , zrobiłeś już jedne kolumny 2 way, te będą zaledwie jakąś ewolucja . przy konstrukcjach 2 way musisz pogodzić sie z faktem ze albo masz dobra średnice albo dobry bas .
Jeżeli ograniczeniem jest wielkość obudów to moze jakis sredniak kopulkowy ktory nie zabierze za duzo litrazu , niestety cena projektu poleci w gore.

Nie ukrywam, że rozważałem opcje, małe kolumny stojące 3-way, np. z MR13P - lub MR13TX.
Jednak 12m2 i mało przestrzeni trochę bardziej składniają mnie ku monitorach.

Robiłem projekt na MW16p-8 i tym samym TW.
Kolega się uparł na mniejsze skrzynki, ze wzgledu na pokój. Chyba z 16-17l. Ciut więcej byłoby lepiej. Na początku miał membranę bierną, ale koniec końców przeszedł na BR. Przy membranie było mało basu.
Te dwa głośniki są bardzo dobre. Świetna scena, rodzielczość, bardzo dobrze się ich słucha. Szczerze polecam taki zestaw, uważam, że to już całkiem wysoka półka dźwiękowa.

wtedy nie miałem doświadczenia w WG, teraz zdecydowanie bym dodał.
Do 13m2 wydaje się, ze wystarczy MW16, on ma około 20m2 i jest dość. zaleta to małe skrzynki.

Dzięki za odpowiedź.MW19P-8 mam już na stanie, więc raczej zostanie. Przyszłościowo do małych 3 dróg też może będzie. Jeszcze rozważam inne wysokie. Możesz coś więcej powiedzieć o tym 29tx ? Miałeś jakieś porównanie ? Dużo dobrego o nich czytałem.

Na pewno znajdziesz inne, które też dobrze grają. To kwestia preferencji osobistych, każdy lubi co innego. Ten TW świetnie gra, do tego idealnie się zgrał. To była chyba najszybsza zwrotnica jaką zrobiłem i jedna z najprostszych. Ma bardzo dobre ch-ki.

Powrót