• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 kanałowy preamp na PGA2320

• Autor wątku Autor wątku taz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Gotowe :) Nie obyło się bez rzeźby i dodatkowej płytki, ale grunt że działa. Tego co się dzieje pod spodem jednej i drugiej pcb nie pokażę :P Treści te demoralizują :flapper: Teraz czas zamówić finalne pcb...

8unht1bu494ntyt0hzvc_1425463329.jpg

Dodatkowo musiałem kilka pilotów kupić do testowania kodu :P

Testujemy wszystkie protokoły pilotów, ponieważ nikt by z nas nie chciał aby potem ludzie musieli wgrywać nowy program samodzielnie w przypadku błędu w kodzie. Znając życie to pewnie może być kilka poprawek po wersji finalnej, ale warto próbować je minimalizować :)

Projekt jest w teorii banalny, ale to nie znaczy, że dopracowanie go to chwila roboty, tym bardziej, że robimy to hobbystycznie :) Poza tym, głównym problemem w tych wszystkich przedwzmacniaczach to właśnie pilot - nie dość, że wymagają specjalnego pilota i tylko tego jedynego (powiedzmy RC5 i kupuj specjalny pilot pod jedno urządzenie), to jeszcze ich możliwość przetwarzania kodu zależnie główny od stabilności zegara wewnętrznego, który z czasem i temperaturą po prostu się zmienia. W moim przedwzmacniaczu na PGA mam procesor, który używa wewnętrznego oscylatora do taktowania (jeszcze pierwsza wersja przedwzmacniacza) i generalnie problemem jest stabilność takiego oscylatora. Pomimo faktu, że mój oscyloskop jasno pokazuje powiedzmy AGC burst na około 9000 us to jitter w programie przy takiej wielkości to czasem ponad 400 us (8600 - 9400 us). Procesor taktowany stabilnym zewnętrznym zegarem (teraz mamy 16 MHz kwarc) jest w stanie bez problemu wyliczyć ten czas bardzo dokładnie a jitter przy wielkości 9000 us i rozdzielczości zegara 16 us to maksymalnie 32-48 us.

Nie na temat...
Jakby NASA nadawała w paśmie podczerwieni to też byśmy to odebrali :biggrin:

Przetestowane zostały piloty JVC, RC6 oraz RC6 extended. Lista wspieranych protokołów przekroczyła 15 :) Myślę, że na tym zakończymy :) Przy okazji drobne poprawki softu zostały wprowadzone. Chciałbym nadmienić, że ostatnia wersja wsadu ma numer porządkowy 103. Mam nadzieje, że choć częściowo oddaje to ogrom pracy jaki został włożony w w/w projekt. W przyszłym tygodniu powinienem mieć finalną wersje płytki. Trzymajcie kciuki :)

Projekt raczej jest zakończony. Nie mam więcej pilotów, kolega taz tez nie :)

Przetestuje się przedwzmacniacz na finalnej płytce i fajrant.

Ja mam uniwersalny Logitech wiec dla mnie wystarczył by jeden dobrze działający, ale dla kolegów ilość którą przerobiliście będzie pomocna.

Tak, obaj powiedzieliście, że macie tego samego pilota (Logitech). Niestety nie jestem pewien jaki ma protokół i czy na pewno zadziała z przedwzmacniaczem. Najlepiej byłoby go sprawdzić :)

Tzn ja mam takiego który obsługuje kilka urządzeń, ale ja go podłączam pod kompa usb i ściągam bazę kodów pod konkretny sprzęt jaki chce obsługiwać więc poprostu sobie załaduje jakaś bazę, jeśli mimo to chcesz mogę podesłać, ale jak dotąd poszedł z plazmą panasonics, tunerem nki, ampli yamahy jak i wzmacniaczem nada

W takim wypadku to chyba nie jest wymagane. Jakąkolwiek bazę wgrasz z podanych protokołów i będzie dobrze :)

Dokładnie tak, ja mam dwa i rozglądam sie za najnowszym z dużym wyświetlaczem.
Ogolnie polecam te piloty dla poszukujacych fajnego uniwersalnego.

Witam.
Mam krótkie pytanie do twórców pre-ampa, jakie wzmocnienie można uzyskać na wyjściu (dB ?). Mam problem z czułością wzmaka i potrzebuję pre które wysteruje wzmacniacz tak od 13dB do 19dB. Wg specyfikacji PGA2320 +31,5dB do -95,5 dB
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót