• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 kanałowy preamp na PGA2320

• Autor wątku Autor wątku taz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
taz - enkodery są z pełną sekwencją 2-bitowego kodu greya między pojedynczymi impulsami? Czy z połową sekwencji?

To jest raczej pełna sekwencja, o ile przez to rozumiesz zakres kodów od 0 do 3, czyli 4 różne wartości. W każdym wypadku impulsatory z 2 kodami powinny też działać, ponieważ w danej chwili za lewo jest brany kod 1 lub 2 a za prawo 0 lub 3. Niestety, nie testowałem tego, więc nie dam sobie ręki uciąć.

Ostatnia edycja:
Tanie zwykłe enkodery przy jednym impulsie (czy to w prawo, czy to w lewo) przechodzą przez pełną sekwencję kodu greya, czyli pozycja ustalona jest zawsze na 00. I teraz albo wchodzą 01 (i mamy jeden kierunek) albo na 10 i mamy drugi kierunek. Oczywiście dalej przechodzą przez pełne cztery stany.
Alps ma inną obsługę :) Wolałem na wszelki wypadek dopytać :)

Te enkodery są z połową sekwencji. Zresztą w datasheet są rozpisane trzy różne sekwencje.
Kiedyś kupiłem enkodery, które przy pojedynczym impulsie wystawiały pełną sekwencję kodu Graya - może mi się trafiły jakieś wynalazki :)

A do czego służą R7 i R8 ?:)

Raczej relikt przeszłości ;p Nie ma potrzeby ich lutowania.

Te enkodery są z połową sekwencji. Zresztą w datasheet są rozpisane trzy różne sekwencje.
Kiedyś kupiłem enkodery, które przy pojedynczym impulsie wystawiały pełną sekwencję kodu Graya - może mi się trafiły jakieś wynalazki :)

Kiedyś napisałem bardzo prosty kod, który odczytuje 4 różne wartości z bitów dostępnych na dwóch pinach enkoderów. Po prostu kod zwracany to 2-bitowa (4-wartościowa) sekwencja, która jest potem interpretowana jako 00/11 dla kierunku lewego (00 występuje wtedy, kiedy wystąpiło zbocze opadające na pinie przerwania i na drugim pinie enkodera też jest stan zerowy) i 10/01 dla kierunku prawego. Nie posiadam tego enkodera przy sobie, ale wydaje mi się, że daje on na zmianę 1 lub 0 w tym samym kierunku (czyli zbocza opadające i narastające) i dopiero wartość z drugiego bitu nie tyle co decyduje o kierunku, ale daje nam pełną sekwencję z której możemy to wywnioskować. Ten kod ma kilka linijek w funkcji przerwania, do tej pory się nie zawiodłem, ale może dlatego, że używam cały czas takich samych enkoderów (przynajmniej próbuję, kupuję zawsze najtańsze, ale też nie twierdzę, że zawsze są takie same).

pytanie mam odnośnie odbiornika, który lepszy jeśli mam możliwość wybory między TSOP4836 a TSOP4838 (ten pierwszy na 36kHz a drugi na 38kHz) ? czy któryś z nich wykazywać będzie lepszą zdolność wychwytywania danych z pilota?

Najlepiej aby to była wersja 38 kHz, ponieważ niektóre protokoły mają fale nośną o częstotliwości 40 kHz, a niektóre o 36 kHz (jest jeden z falą nośną 56 kHz, ale to wyjątek). Po prostu 38 kHz to taka ładna wartość pomiędzy nimi :)

Taz można prosić o wyeksportowanie pdf'a z warstwą otworów montarzowych i obrysem płytki? W celu przygotowania obudowy pod montaż :)

Dla mnie powody wyboru PGA2320 są trzy:
- napięcie zasilania części analogowej
- można go w miarę łatwo zdobyć
- i to że został użyty w Volcano na którym pierwotnie się wzorowałem, ale po wytarciu okularów okazało się, że Volcano ma parę felerów i postanowiłem zrobić lepiej :)

Dla mnie powody wyboru PGA2320 są trzy:
- napięcie zasilania części analogowej
- można go w miarę łatwo zdobyć
- i to że został użyty w Volcano na którym pierwotnie się wzorowałem, ale po wytarciu okularów okazało się, że Volcano ma parę felerów i postanowiłem zrobić lepiej :)
I chwała ci za to, co prawda 3 pre ost popełniłem i chciałem się skupić na końcówkach mocy i proszę robi się 4 wersja pre, oby jedna z ostatnich

Powrót