• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 kanałowy preamp na PGA2320

• Autor wątku Autor wątku taz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Posiadam jedną sztukę PGA2311 i miałem zamiar na niej oprzeć preamp, który planuję sam zaprojektować, już powoli się za to zabieram, na początek zaczynam od sterowania.
Właśnie napięcie zasilania i delikatna różnica w szumach to jedyne co mi rzuciło się w oczy.
Ciekaw jestem jak w praktyce. Wydaje mi się, że 2311 jest łatwiejszy do zdobycia i jest tańszy.

Wyczytałem to z noty katalogowej, gdybym mógł porównać nie pytałbym się tutaj.
Moim zdanie to różnica tylko na papierze :)
Założyłem nawet taki temat na as i nikt nic konkretnego nie odpowiedział
Wniosek prosty , skoro nawet wśród tych co słuchają kabli nie znalazł się nikt kto usłyszał różnicę pomiędzy 2310 a 2311 to znaczy że jej nie ma

Czy zapamiętywanie ostatniego stanu głośności jest opanowane już?? Mała rzecz, a cieszy;).
Mogę z tym pomóc, to tylko zapis i odczyt z pamięci megi.
Pozdrawiam Michał

a co sądzicie o tym ?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13244136#13244136
Moja wersja 5.1 na 3xPGA2311
jest dużo rzeczy bargraf,zegar RTC,zapamiętywanie głośności,zapamiętywanie stanu podczas zaniku prądu w sieci
jest też opcja w kodzie na skompilowanie programu na wersję stereo wtedy dajemy tylko jeden układ PGA2311
oraz na wyświetlacze LCD 16x2 i 24x2
można by było pokusić się o selektor wejść i zrobić dodatkowe np 3 wejścia w stereo na front ze by grało
coś takiego
aux1
aux2
aux3
5.1
może pomyślę nad tym bo fajna sprawa no i zamienił bym jeszcze tego PCF8583 na DS3231

Ostatnia edycja:
Tak przyglądam się temu układowi i czytam ten wątek ale nie wiem po co jest opamp na wejściu do pga i tez jestem ciekawy ile wasz układ przeżyje skoro ma zapis do eprom w medze

zgadza się dlatego trzeba to zrobić z głową lub zastosować inny układ do przechowywania
ja mam swój PGA2311 z zegarkiem RTC na PCF8583 i w nim trzymam ustawienia od głośności i balansu bo przecież PCF zasilany jest non stop czy to z zasilacza czy z baterii a do zapamiętania stanu ON/OFF wykorzystałem 1 bajt z pamięci EEPROM (czyli powinno chyba wytrzymać około 50000 cykli on/off). Jest to tak zrobione, jeżeli zapamiętało że urządzenie jest wyłączone, po zaniku napięcia i ponownym pokazaniu się napięcia urządzenie będzie wyłączone. Ale jeżeli podczas pracy urządzenie zaniknie napięcie i później się pokarze, to urządzenie się włączy.

Ostatnia edycja:
Witajcie, czy szumy na wyjściu to wina układu PGA2320? Odkupiłem ostatnio tę płytkę i mam szumy (minimalne, ale zawsze). Na DS mam całkowitą ciszę...można coś temu zaradzić?

Powrót