• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 pytania o glosniki

Reakcji
0
z racji, że znudziła mi się obecna zabudowa którą posiadam postanowiłem uknuć coś nowego :mrgreen:

obecnie mam STX 30-300-4AP pedzony carpowerem 602

i zastanawiam się czy nie wsadzić np STX do obudowy closed (wiem wiem nadaje sie do BR bo QTS itd alee... BR spory jest)

wiec - sadzal ktos tego STX do closed? jaki litraz? na ile strojenie?

i pytanie nr 2 :wink:

ew. jaki glosnik moznaby kupic do obudowy zamknietej - jakis z 25cm, pedzony bylby ww. carpowerem - obudowa z 20-25l max :cool:

pozdrawiam.

katorznik napisał:
skro obudowa zamknieta to niema czego stroic ;]

katorznik napisał:
ew. jaki glosnik moznaby kupic do obudowy zamknietej - jakis z 25cm, pedzony bylby ww. carpowerem - obudowa z 20-25l max
ile kasy?? no i do 20 litrow to pasuje mivoc XAW 210 lub MDS08

Pawel S. napisał:
katorznik napisał:
skro obudowa zamknieta to niema czego stroic ;]

my bad :mrgreen:

katorznik napisał:
ew. jaki glosnik moznaby kupic do obudowy zamknietej - jakis z 25cm, pedzony bylby ww. carpowerem - obudowa z 20-25l max
ile kasy?? no i do 20 litrow to pasuje mivoc XAW 210 lub MDS08
[/quote]

hmm jezeli chodzi o kase to nie chcialbym zbytnio szalec, gdyz moja instalka z zasady jest typowy low-budget - 200pln to taka mniej wiecej granica

hmmm, a jezeli chodzi np o glosnosc to czy taka 20 intertechnika czy tez 25carpowera jest w stanie dorownac 30 stx? :grin:

[ Dodano: 2008-02-12, 22:54 ]
takero napisał:
AP nie gra w closed...

czyli pewnie sie z nim rozstane niestety :mrgreen:

cp602 to chyba i do mivoca210 za malo, mam go na 3/4 rozkreconego i spokojnie bym mogl krecic dalej..

leszczunio napisał:
cp602 to chyba i do mivoca210 za malo, mam go na 3/4 rozkreconego i spokojnie bym mogl krecic dalej..

duzo od radia zalezy :mrgreen: , wczesniej na starym kenwoodzie gralo mniej przyjemnie niz na nowo nabytym boss :mrgreen: :mrgreen:

a co do cp602 to byl chyba gdzies pomiar i wyszlo jakos takos 180 rms.

a co uwazacie o glosnikach powerbass np s-10 :mrgreen: on w sumie w klozecie w 21 litrach juz gra :razz:

leszczunio napisał:
...bo 3/4 "rozkęcenia" to aż okolo połowa mocy znamionowej.. połowo rozkecenia to okolo 1/10 mocy... kłanai się znajomośc podstaw i charakterystyk potencjometrów...

brencik napisał:
...bo 3/4 "rozkęcenia" to aż okolo połowa mocy znamionowej.. połowo rozkecenia to okolo 1/10 mocy... kłanai się znajomośc podstaw i charakterystyk potencjometrów...
Co za bzdura - przecież poziom za potkiem zalaży od poziomu przed potkiem :|
Jeśli dasz duży sygnał z radia to przy 10% skali na potku będziesz miał pełną moc, dlatego owa skala nie ma nic wspólnego z mocą.

Wysterowanie znamionowe to takie ktore przy przekreceniu potencjometru poziomu glosnosci na max da na wyjsciu moc znamionowa. Przy zastosowaniu potencjomertu log w polowie polozneia mamy na wyjsciu okolo 10% mocy znamionowej (w zalezności od potencjometru - jego typu itp). Powiedz gdzie tkwi bład? Moze "u was w Warszawie" , tfu, Wołominie inaczej funkcjonuje elektronika?

PS. Czumu kazdy mieszkajcy w promieniu 50km od Warszawy chwali sie ze jest warszawiakiem? To jakas zmora juz od pewnego czasu.

brencik napisał:
PS. Czumu kazdy mieszkajcy w promieniu 50km od Warszawy chwali sie ze jest warszawiakiem? To jakas zmora juz od pewnego czasu.
Czemu tak często ludzie którzy nie są z warszawy (żeby nie powiedzieć że są ze wsi :P ) czepiają się warszawiaków ? Kompleks niższości czy zazdrość ?
Pozatym co Cię interesuje gdzie mieszkam ? :|
Tak dla Twojej wiadomości - w tygodniu mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu w warszawie, a na łikendy wracam do domu do wołomina...
Aha - Rozworowa Podlaskiego ani mapa.szukacz.pl ani zumi nie znajdują, google milczy :lol:

Wysterowanie znamionowe to takie ktore przy przekreceniu potencjometru poziomu glosnosci na max da na wyjsciu moc znamionowa. Przy zastosowaniu potencjomertu log w polowie polozneia mamy na wyjsciu okolo 10% mocy znamionowej (w zalezności od potencjometru - jego typu itp)
Co za bzdura - jak to się do czegokolwiek ma ? A w szczególności do sterowania wzmacniacza z radia? Bo widzę odbiegamy od tematu...
Bo przypominam że mowa jest o:
brencik napisał:
leszczunio napisał:

takero napisał:
Czemu tak często ludzie którzy nie są z warszawy (żeby nie powiedzieć że są ze wsi ) czepiają się warszawiaków ? Kompleks niższości czy zazdrość ?
szczerze mowiac to "wiesniaki" ze wsi sa bardziej kulturalni niz "wiesniaki" z warszawy. takie mam przynajmniej doswiadczenia z warszawiakami...

Pawel S. napisał:
szczerze mowiac to "wiesniaki" ze wsi sa bardziej kulturalni niz "wiesniaki" z warszawy. takie mam przynajmniej doswiadczenia z warszawiakami...
nie równoważmy "wieśniaków" z ludźmi ze wsi bo pierwsze pojęcie dotyczy behawioryzmu, a drugie pochodzenia-zamieszkania.

Pawel S. napisał:
takie mam przynajmniej doswiadczenia z warszawiakami...
czyżbym nie był kulturalny w czasie ostatnich wakacji w mielnie ? :)

Nie mówmy ogółami i nie twórzmy mitów - tak samo jak są wieśniaki np nad morzem , tak również i w warszawie są też nie-wieśniaki :)
Przykre jest natomiast to że jak w mazowieckim zaczynają się ferie to ceny w górach rosną o 100% :)
Dobra, a teraz EOT.

potencjometr log (logarytmiczny) działa jak to na charakterystyke logarytmiczną przystało na początku gęsto gęsto a potem coraz większe skoki rezystancji. liniowy to liniowy 50 % odkrecenia 50% rezystancji zazwyczaj ok 50% mocy. wartości oczywiście moga odbiegać od tego co napisał bo zalezy to od jakości zastosowanego potencjometru. Uprzedzając pytanie : Na 100 % nie w każdym wzmacniaczu jest potencjometr logarytmiczny. Sygnał wejściowy ma oczywiście kolosalny wpływ na sygnał wyjściowy jak wspominał Takero.

Powrót