• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 pytanka

• Autor wątku Autor wątku pvl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

pvl

Reakcji
0
Jakie polecacie kolce : wkręcane czy przyklejane ? jak to jest z tymi przyklejanymi czy nie odrywają sie ?

I jeszcze jedno . Czy ktos stosowal takie imbusy (konfirmaty) do przykręcania glosników ? http://www.wkret-met.com.pl/produkty/blistry/wkret_konfirmat/

Jeszcze jedno. Przy fornirowaniu swoich pudełek zostaly 3 niedoróbki. A mianowicie widocznie słabo posmarowalem klejem bo w 3 niewiekih miejscach tak jakby zrobily sie purchelki . Nie widac ich ale jak sie stuknie lekko to taki pusty dzwiek jest. Moze jakos kleju w strzykawke wstzryknąc i docisnąc . Próbowal ktos ?

nie wiem jak jest z tymi przyklejanymi wiem tylko tyle że te wkręcane można chociaż regulować

Kofirmaty są dużo lepsze od zwykłych wkrętów ponieważ podobnie jak kołki nadają sztywność, ja sie bawiłem i z tym, i z tym i w konstrukcjach daje ich mieszanke. Jednak zwykłe wkręty są łatwiejsze w użyciu; ja zawsze frezuje pod łepek i wkręcam na chama, a konfirmaty jest troche więcej wiercenia. Poyatzm vikol jak zaschnie jest mocniejszy od drewna.

A co używacie pod kolumny podłogowe np. żeby parkiet sie nie rysował i żeby na fotce jak i w realu było widać ze kolumny kilka mm sa oderwane od podłogi

ja postawiłem i nikt ich nie przestawia więc parkiet się nie rysuje ale podkładki będę robił z 1gr ew 1 euro centów(grubsze)

A używał ktoś może takie podkładki materiałowe co przykleja się pod nogi od krzeseł ?

ale mi chodzi czym mocujecie glosniki do obudowy :)

nie mam konkretnych śrub imbusowych do drewna wiec uzyje konfirmatów jesli jakos sie da.

no mi jakos sie to nie widzi... leb nie bedzie pasowal do kosza... kup zwykle imbusy i do tego nakretki rakowe do drewna. bez zbednych kombinacji.

miki móglbys bardziej wytlumaczyc co mam zrobic. Posiadam i imbusy do metalu i te konfirmaty. Moze chodzi ci o to zeby na te imbusy do metalu od tylu dac nakrętki ?

kupujesz takie nakretki ktore maja zabki na krawedziach i one sie wbijaja w drewno,nie trzeba nic kombinowac...

o takie cos dokladnie

raki_m6.jpg

ale ladnie sobie licza za te raki i sruby w tym audiosklepie ;)
ja u siebie w miescie kupuje sruby na kg chyba z 50pln za kilo a raki sa w ciastoramie za 60gr/szt ;)

dokladnei jak kolega mowi u nas w sz-n zbajesc cos jzu nawet sruby to graniczy z cudem ...no ja tez planuje zakup nozek zobaczymy jak to wyjdzie
pozdro

to ja mam jeszcze pytanko. W miescie nie moge nigdzie dostac kabla glosnikowego grubszego od 2x1 mm . Czy moge takie zastosowac do zwortki i na odleglosc 3 m kolumn od wzmaka ?

jezeli nie jest to sprzet wykraczajacy mocowo powyzej 200w to spokojnie mozesz da 2*1mm i nic zlego sie nie stanie ;) znajac zycie w dzwieku i tak nie uslyszalbys roznicy miedzy 1mm a np. 2,5mm jezeli mowimy o kablach typu technokabel
pozdrawiam

Powrót