• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2-way na ARN-150 i GDWK-10-200-8-PJ

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam. Proszę o poradę.
Zastanawiam się nad kupnem zestawu z głośnikami jak w tytule.
Opis aukcji przez sprzedającego (może to ktoś z forum? :) ):

Zastosowane głośniki:
średnio-niskotonowy: TVM ARN-150-05/8 (średnica memmbrany 150 mm)
wykokotonowy: STX GDWK-10-200-8-PJ (średnica membrany 25 mm)

Zwrotnica: Filtr górnoprzepustowy z tłumikiem

Okablowanie: vivanco OFC , PHONAR HPSC 2,5

Dane techniczne:
Moc RMS: 70W
Moc maksymalna: 120 W
Impedancja: 8 Ohm
Pasmo przenoszenia: 60 – 20 000 Hz
Efektywność: 85 dB
Wymiary: 32.0 x 25.0 x 19.0

Brzmienie:
Przy mojej elektronice i akustyce pomieszczenia grają przepięknie, niczego nie brakuje, basu jest tak na tyle dużo że subwoofer staje się zbędny. Odnosze wrarzenie że grają podobnie do moich nowych, 8 krotnie droższych podłogówek .

Najbardziej zastanawia mnie brak filtra na głośnik nisko-średniotonowy. Jestem ciekawy opinii ekspertów z forum o tym rozwiązaniu.

A to odpowiedzi sprzedającego na moje dodatkowe pytania:
Czy zwrotnica to tylko filtr górnoprzepustowy?
Tak
Jaka częstotliwośc podziału?
koło 5000Hz
Nie ma żadnego cięcia niskotonowego ?
Nie ma. Po próbach zrezygowałem z tego, ale jeżeli Pan sobie życzy, 40 zł koszt dobrej cewki(Duża dobroć itd). 0,56mH 1,4mm grubości drutu powietrzna była by idealna, zresztą pewnie zna się Pan na rzeczy.
Najlepiej jakby dało rade prosiłbym o schamat zwrotnicy.
Załączam w formie pliku JPG
Z jakiego materiału (oraz jakiej grubości) wykonana jest obudowa.
Plyta wiórowa i HDF(na przód 3 mm), przód 25 mm, bok i tył 18 mm

Jaka jest wewnętrzna objętość
9,05l

strojenie BR
C4/SC4 Chebyshev:
60,95Hz
Czas impulsu: 12 ms przy 60,95Hz

Mogę dać linka do aukcji jeśli to nie jest sprzeczne z regulaminem.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

daj link-to chyba nie sprzeczne :?: [jesli sie myle to prosze modera o korekte!]

[ Dodano: 2008-03-27, 16:52 ]
daj wymiary pokoju odsłuchowego, jakiej muzyki słuchasz i jaki naped do tego masz?

Za wysokie strojenie... Ale z tym można jeszcze pokombinować... Wizualnie prezentują się całkiem ładnie... Weź pod uwagę że cena podzespołów to ponad 200zł... Jeśli cena nie podskoczy za bardzo to nawet ciekawa oferta :)

Wpisz w wyszukiwarce Allegro Monitory DiY
Jeżeli nie chce się Tobie bawić w DIY, ale chyba nie jest to nic szczególnego, bez zwrotnicy...

pizdzik napisał:
daj link-to chyba nie sprzeczne [jesli sie myle to prosze modera o korekte!]
a to tutaj jest jakis regulamin? :???:
:mrgreen:

http://www.allegro.pl/item333799635_monitory_diy_polecam_.html
powiedzmy za 150-180zl mozna brac. jak wiecej to juz wole zrobic. pojemnosc jest optymalna. bedziesz musail tylko wymienic tunel na "fi50" z polinka i bedziesz mial dobre strojenie na ok 50Hz
co do zwrotnicy to za blizej nieokreslony czas bedzie. albo irka albo yoshiego

marioosz napisał:
40 zł koszt dobrej cewki
pogielo kolesia :lol:

Strojenie za wysokie. Ja mam wystrojone na 62Hz z powodu za krótkiego br. Muzyki techno i podobnych z dużą ilością basu nie da się słuchać bez zmniejszenia go na wzmacniaczu.

melisław napisał:
Za wysokie strojenie...
Jakie będzie optymalne i czy niższe nie "przymuli" basu ?

Pawel S. napisał:
bedziesz musail tylko wymienic tunel na "fi50" z polinka
A skąd wiesz jaki tunel jest teraz (na mniejsze fi chyba się nie da )? i Jakie będą koszty takiej wymiany?

Pawel S. napisał:
bedziesz mial dobre strojenie na ok 50Hz
Czy różnica będzie zauważalna? W jaki sposób będzie się różnił dźwięk po takiej wymianie?

Pawel S. napisał:
co do zwrotnicy to za blizej nieokreslony czas będzie. albo irka albo yoshiego
A jak będzie to grało do tego czasu bez zwrotnicy?

Najbardziej żałuję, że nie wziąłem kiedyś tego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=315438517 to chyba znacznie lepsza okazja była ? (chociażby sama obudowa - MDF 22mm !)

marioosz napisał:
Jakie będzie optymalne i czy niższe nie "przymuli" basu ?
optymalnie 48-50Hz. nic nieprzymuli - bardziej sie nieda :P
marioosz napisał:
A skąd wiesz jaki tunel jest teraz (na mniejsze fi chyba się nie da )? i Jakie będą koszty takiej wymiany?
skoro ma takie wysokie strojenie toznaczy ze ma krotsza/wieksza rurke.
ten tunel z polinka ma 43,25mm przy "wlocie" i jest juz sprawdzony - optymalny do 9 litrow.
rurka kosztuje 3-4zl i kupisz ja sobie razem z elementami do zwrotnicy jak pojawi sie taka
marioosz napisał:
W jaki sposób będzie się różnił dźwięk po takiej wymianie?
bedzie nizszy i mniej "dudniacy" bas. 10Hz to jest dosc sporo i bedzie to slychac
marioosz napisał:
posluchasz i zobaczysz :P
ja tak sluchalem przez dlugi czas pierwszych monitorow. tylko odrazu radza jakis tlumik zalozyc
marioosz napisał:
Najbardziej żałuję, że nie wziąłem kiedyś tego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=315438517
akurat bede mial takie na sprzedaz - ale napewno niebedzie to az taka okazja:P

pewnie autor tych kolumn sobie specjalnie dal tak wysokie strojenie zeby skompensowac nizsza sprawnosc arna. czyli smiem twierdzic, ze bez zwroty graja mocnym konturem i pewnie gdybys pomniejszyl strojenie to mogloby byc za malo basu - ktorego dopiero bedzie wtedy dobrze gdy bedziesz mial odpowiednia zwrote.
co do zwrotnicy to za blizej nieokreslony czas bedzie. albo irka albo yoshiego
albo tego i tego ;)

pizdzik napisał:
daj wymiary pokoju odsłuchowego, jakiej muzyki słuchasz i jaki naped do tego masz?
teraz 9m^2 ale może będą też grały w 16-20m^2
muzyka jakiej slucham to różnego rodzaju elektronika ale nie chciałbym, żeby ktoś sie tym za bardzo sugerował ("eee jak do 'techno' to musi bass dobrze napie....ać" <- :mad:) chce żeby w miarę naturalnie, żeby dało się każdej muzyki słuchać (tak wiem, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ale wolę "złoty środek")

Pawel S. napisał:
nic nieprzymuli - bardziej sie nieda :P
czy mam to rozumieć że to taki muł że gorzej już i tak nie będzie? :neutral: to dlaczego jest tak polecany w takim razie ? :???:

Pawel S. napisał:
marioosz napisał/a:
posluchasz i zobaczysz :P
hmmm porównanie będę miał Do głośników unitra tonsil space'86 (zniszczonymi) + wzm unitra ws 304 s lub wieży technics sh-eh60
jak na tle powyższego wypadną te monitorki PRZED PRZERÓBKAMI ?

Pawel S. napisał:
tylko odrazu radza jakis tlumik zalozyc
Caleb napisał:
pewnie autor tych kolumn sobie specjalnie dal tak wysokie strojenie zeby skompensowac nizsza sprawnosc arna. czyli smiem twierdzic, ze bez zwroty graja mocnym konturem i pewnie gdybys pomniejszyl strojenie to mogloby byc za malo basu - ktorego dopiero bedzie wtedy dobrze gdy bedziesz mial odpowiednia zwrote.
tłumik jest ! na moją prośbę dostałem od autora schemat filtru do tweetera:

Kod:
--| |------,
   C       |
         R []
           |_____
           |     | 
         R []    []<| Tweeter
           |     |
-----------*-----*
ale niestety bez wartości,
cięcie wg. autora (jak wkleiłem wyżej) koło 5kHz

marioosz napisał:
czy mam to rozumieć że to taki muł że gorzej już i tak nie będzie? to dlaczego jest tak polecany w takim razie ?
nie nie. az takiej tragedi niebedzie. glosnik z natury jest troche wolny ale spokojnie da sie tego sluchac. XXLS12 jest dopiero mega zamulaczem ktorego sie nieda sluchac :P
glosnik jest polecany bo za 30zl jest naprawde swietny i w dodatku potrafi zagrac basem ;)
marioosz napisał:
jak na tle powyższego wypadną te monitorki PRZED PRZERÓBKAMI ?
trudno bedzie to opisac :/ napewno spoooro wiecej wysokich tonow...
no ale skoro jest tlumik to powinno byc calkiem znosnie

Arna nie ma co wyżej stroić jak 50hz bo będzie kaszana, zerowa wytrzymałość mocowa i pudełkowaty bas.

Yoshi_80 napisał:
Arna nie ma co wyżej stroić jak 50hz bo będzie kaszana, zerowa wytrzymałość mocowa i pudełkowaty bas.

Akurat wszystkie strojenia b-r sa powyzej czestotliwosci rezonansowej glosnika czyli >51Hz, nikt nie stroi ponizej Fs.

Zerowa wytrzymalosc mocowa?
Bzdura!

Zerowa to ma tu ktos wiedze o strojeniach b-r.

Radze poczytac troche o strojeniach bo akurat autor tej kolumny podal dokladnie model strojenia wiec wie co robi.

irek napisał:
Akurat wszystkie strojenia b-r sa powyzej czestotliwosci rezonansowej glosnika czyli >51Hz, nikt nie stroi ponizej Fs.

Zerowa wytrzymalosc mocowa?
Bzdura!

Zerowa to ma tu ktos wiedze o strojeniach b-r.

Radze poczytac troche o strojeniach bo akurat autor tej kolumny podal dokladnie model strojenia wiec wie co robi.

Powyżej fs ? to chyba tylko ty stroisz, powodzenia.

Oczywiście, że zerowa wytrzymałośc mocowa, raz popełniłem ten bład i dałem mniejsza obudowe i 55Hz strojenia dla arn 150. głośnik wylatywał z zawiasów przy paru watach, gdzie przy strojeniu 45Hz ledwo da sie go poruszyć bo br pięknie go odciąża.

No spoko autor wie co robi, czybyszew 60Hz , :lol: :lol: :lol:

Yoshi_80 wez sie nie kompromituj bo to nie wypada moderatorowi! Wszystkie modele strojenia zakladaja strojenia >fs sa drobne wyjatki dla glosnikow z bardzo wysokim Qts gdzie trzeba ratowac charakterystyke wtedy duza obudowa i strojenie <fs.

Bardzo czesto male glosniki stroi sie wysoko zeby nadrobic efektywnoscia wyzszego basu naturalne braki cisnienia wynikajace a malej srednicy membrany.

Wlasnie przejrzalem kilkanascie konstrukji na roznych glosnikach kalibru 13cm i nie znalazlem zadnego co bylby strojony <50hz.

Castle Pemborke 14cm ok 50hz
Castle Richmond 13cm 65hz
Castle Durham 3 13cm 68hz
System Audio 1230 vifa11cm 55hz
System Audio 1105 vifa 11cm 52hz
Dynaudio Audience 42 15cm (15W75) 60hz
RLS Calisto i Calisto II 52hz
Chario Syntar 13cm 60hz
Polk Audio RT15i 55hz
PSB image 1B 14cm 55hz
Xavian MIA 15cm (Peerless) 60hz
Acoustic Energy Aegis One 50hz
Esa Vivace 14cm (zestaw kina domowego) 14cm vifa 55hz

moge tak jeszcze dlugo pisac.
Moze podasz jakis przyklad firmowego tak niskiego strojenia dla glosnika 13cm?

Tak, tak na oko mierzysz wytrzymalosc mocowa glosnika :)

Pozatym skad wiesz jaka masz czestotliwosc rezonansowa? Symulator Ci powiedzial czy moze mierzyles a to wcale nie taki prosty pomiar bo charakterystyka imepedancji nie pokazuje dokladnie strojenia b-r tylko widac je dokladnie na minimum charakterystyki glosnika.

irek, co do pomiaru to niech cię o to głowa nie boli. To raczej ty masz z tym ostatnio jakieś problemy.

Nie wiem kto się kompromituje ale chyba tylko ty. Po pierwsze rozmawiamy to o arn150 a nie jakiś innych 13'tkach. Co z tego że one są strojone na wiecej niż 50Hz ? To jest takie uogólnienie jak to, że wszystkie czerwone samochody są szybkie bo taki kolor ma ferrari :lol: .

A wiesz jakie są parametry tamtych głośników, proszę podaj mi je dla konstrukcji które zacytowałeś? Pewnie nie, to cię uświadomie przynajmniej dla jednego z nich bo akurat kiedyś miałem 14 cm vife , jedna szt miała fs 60,1 , druga 58,5 , jak widzisz strojenie jest poniżej fs.
Gro 13'tek ma po prostu wysokie fs , często w okolicach 60Hz, wiec stąd pozornie wysokie strojenia, tylko to nie jest powód to tworzenia ideologii, ze każdy głsonik tego rozmiaru trzeba stroić powyżej 50Hz.

Arn 150 ma niski fs w granicach 48Hz . Do tego ma wysoki Qts w granicach 0,4-0,45. Takie parametry sprzyjają niższemu strojeniu a temu głośnikowi niskiego basu nie brakuje i nie trzeba bo konturować jakimś gównianym strojeniem powyżej fs.

Wytrzymałośc mocową można zasymulować przynajmniej w dwóch popularnych programach, nie trzeba jej obserwować. Moje obserwacjie tylko potwierdziły to co pokazuje program. Parę Hz poniżej czesotliwości strojenia zawsze wytrzymałość mocowa spada bardzo drastycznie, głośnik zachowuje się jakby był zupełnie nieobciążony. No to ja dziękuje bardzo mieć strojenie na 55Hz i przy 45Hz mieć wytrzymałość na poziomie paru watów. Nie ma to jak wybitnie zmarnować możliwości głośnika na basie.

Yoshi_80 napisał:
Wytrzymałośc mocową można zasymulować przynajmniej w dwóch popularnych programach, nie trzeba jej obserwować.
Pozostaje tylko zweryfikować ich wiarygodność, winisd dla xmax=0 podaje zerową wytrzymałość mocową , co jest oczywiście bzdurą...

wydaje mi sie, ze w winisd wytrzymalosc mocowa jest pokazywana dla liniowej pracy cewki - czyli wlasnie w zakresie xmax. jesli xmax by wynosil 0 no to chyba niedziwota ze wytrzymalosc mocowa bedzie zerowa?

xmax to nie zakres liniowej pracy cewki, tylko podzielona przez 2 różnicę długości cewki i wysokości nabiegunnika, więc tak naprawdę mówi nam to o tym o ile może wychylić się owa cewka aby cała znajdowała się w polu magnetycznym.
Caleb, chyba nie twierdzisz że dla głośnika o xmax = 0 , tzn dla takiego który ma cewkę długości nabiegunnika wytrzymałość mocowa będzie równać się zero ? :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót