Zapomnialem o tym temacie
Otoz sa glosniki z Xmax=0mm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I baaaaardzo wiele takich co maja Xmax bardzo maly zedu 1-2mm.
Stwierdzenie ze nie mozna pracowac powyzej Xmax jest bez sensu bo kto mi powie czy glosnik teraz gra w zakresie Xmax czy powyzej?
Po co scan speak ma specjalne pierscienie symetryzujace pole w szczelinie zeby poprawic prace na duzych amplitudach?
Glosnik niskotonowy ma duze znieksztalcenia bez wzgledu czy pracuje w Xmax czy powyzej. Glowna roznica jest wyrazny spadek sily BL powyzej Xmax ktory zmienia parametry glosnika ktory przy duzych amplitudach zaczyna grac inaczej eksponujac wyzszy bas (zaczyna brzmiec twardo).
Dlaczego Tonsil GDN20/80/2 ma fizyczny Xmax rowny +-4mm a podawany przez producenta +-5,5mm? Bo mierzyli go! Przy zalozeniu ze Bl spada do 70% to jest standard. No i co teraz wpisac w symulator?
Problemy z moca maja tylko symulanci w praktyce symulator jest dobry do wykrywania roznic miedzy roznymi obudowami ale nigdy nie powie ile wytrzyma glosnik.
ARN150 mial kiedys wyliczony Xmax rowny +-4,25mm (cos chyba teraz zmienili). Maksymalne wychylenie membrany ogranicza gorne zawieszenie pozwalajac tylko na +-6mm. Kto sie przejmuje ze podczas domowej dyskoteki cewka opusci Xmax? Na pewno kazdy sie przejmie jak cewka walnie o magnes bo to bedzie nieprzyjemny trzask, temu glosnikowi to nei grozi bo go hamuje gorne zawieszenie. Wiec w czym macie problem? W tym ze symualtor wam cos innego pokazal? Znow symulator...
Akkus zmierzyl fs tego arna na poziomie 52hz Yoshi trafil wersje co ma 48hz ja mialem kilka ktore mialy cos miedzy 52 a 55hz. To normalne rozrzuty ale teoria strojenia jest jedna i mowi ze stroimy >fs! Oczywiscie kazdy moze stroic jak mu sie podoba, glupie gadanie Yoshiego ze kolumna traci moc jest bez sensu!
Ja mam monitory na ARN150 ktore sa strojone na 60hz i przyjmuja pelna moc znamionowa a czesto i wiecej i nic sie im nie stalo.
Jak to Yoshi wytlumaczysz?
I znow wracamy do tego ze Yoshi widzi jedna i jedyna prawde czyli to co on robi jest najwazniejsze i jedyne mozliwe rozwiazanie. To chyba mnie powinny opasc rece.
W obudowie zamknietej glosnik ma najgorsza wytrzymalosc mocowa (zaleznie od Qtc ale jest gorsza niz b-r) wiec ma to znaczyc ze nie wolno uzywac obudowy zamknietej?
Czemu Yoshi nie potarfi po prostu napisac ze on stroi nisko bo wg niego tak jest najlepiej tylko za wszelka cene krytukuje kazde inne (tez prawidlowe) rozwiazanie!?
Jesli ktos chce poczytac o teorii strojenia b-r to jej czesc jest na moim www. Jak chcecie wszystkie modele strojen to sie zgloscie choc tych jest duzo bo sa to dluuugie tabelki i nie kazdemu ta lektura sprawi przyjemnosc.