• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2-way TL z 8" wooferem - co Wy na to?

w mini dsp jest potencjometr głośności master a soft z kartą

---------- Post dodany o 20:08 ---------- Poprzedni post o 20:06 ----------

nigdy pasywnie nie będziesz miał takich możliwości jak softem

A ile wydam na przetworniki? Nie wyjdzie zamiast ~1000PLN, np. 1500-2000?

To jest budżetowy projekt i w dodatku mój pierwszy. Obawiam się, że 3-way nie ogarnę.

No to już wiem. Przy Seasie wyjdzie min.1200PLN za SAME WOOFERY. Dziękuję, postoję.

No dobra, czyli 2-way, pasywna zwrotka.
Odpada zabawa z DSP i dwoma wzmakami.
Zasilane będzie z ampli. W tej chwili faworytem jest Onkyo TX-NR-626.

Czyli pozostaje decyzja monitor/podłogówka i TL/BR.

Wavecor TW030 WA07, Fountek FW146, Seas L22 RN4X/P - mała skrzynka (100cm wysokości, 24cm szerokości, 30cm głębokości), pełne 3-way - ze zwrotką poniżej 1500zł :)

No to już wiem. Przy Seasie wyjdzie min.1200PLN
No te polipropyleny są drogie :(

A nie możesz zagadać do Krs47 ? może można Hurricane gdzieś posłuchać i byś przynajmniej w ciemno nie inwestował .
Myślę że ciężko będzie znaleźć coś z lepszym stosunkiem cena/jakość .

Średnica z mniejszego głośnika, który nie jest obciążony graniem basu. Możliwości basowe takie same. Kopułka nie obciążona niskim podziałem także zagra lepiej.

@raven1985 ja liczyłem papierowe 26cm. Polipropylenów nie znalazłem na stronie Seasa. Są 3 papiery i jeden metalowy.

LuSzTi: Przetworniki wychodzą drożej + dodatkowe elementy zwrotnicy, a nie jestem pewien, czy będę w stanie usłyszeć różnicę :)

Skoro świetne monitory studyjne są robione w schemacie 8+1, a 3-way są zarezerwowane dla bardzo drogich konstrukcji, to dlaczego w domowych zastosowaniach tak popularne są 3-way?
Kwestia jeszcze pomieszczenia, w którym będą grały - to niecałe 20m^2

dsp tanie nie jest , ale zawsze aktywne kolumny będą lepsze od pasywnych , ta karta to ich najtańsza , są droższe o innych lepszych konwerterach i większej ilości dróg.
Soft pozwala nie tylko na rząd podziału niemożliwy pasywnie ale korekcję jakiej nie zrobisz pasywnie.

Kwestia jeszcze pomieszczenia, w którym będą grały - to niecałe 20m^2
jak masz powyżej 2m do miejsca odsłuchu to mogą być już 3way w takim pomieszczeniu .

Skoro świetne monitory studyjne są robione w schemacie 8+1
Bo to są monitory .

APS-y są też 3 way :) wyższy model . 10 cali na basie .
Ponoć grają świetnie ale nie miałem przyjemności niestety

czy będę w stanie usłyszeć różnicę
Żebyś się nie zdziwił ;)

LuSzTi: Przetworniki wychodzą drożej + dodatkowe elementy zwrotnicy,
http://audiotransducers.com/pl/glosniki/35-wavecor-tw030wa07.html x2 = 205zł
http://audiotransducers.com/pl/15-16cm/186-fountek-fw146.html x2 = 240zł
http://audiotransducers.com/pl/22cm/195-seas-l22rn4x-p.html x2 = 630zł
Razem 1100zł z przesyłką. Zwrotki pewnie nie drożej jak 300zł.

Wierz mi, że usłyszysz różnicę. Za jakiś czas będzie pełny projekt na forum. Myślę, że do końca roku.

Nie na temat...
Soft pozwala nie tylko na rząd podziału niemożliwy pasywnie ale korekcję jakiej nie zrobisz pasywnie.
??
Porównywałem takie same filtry aktywny vs pasywny .
Nie słyszałem różnicy a przynajmniej takiej która uzasadniała by wydatek tych kilku stów więcej.
Jak nie próbowałeś to nie się tak kategorycznie nie wypowiadaj ;)

Slogany powtarzasz. Miałeś do czynienia z DSP? Robiłeś coś na tym? Ta korekcja nie możliwa dla analoga potrafi tak rozpieprzyć odpowiedź impulsową, że głowa mała:)
Korekcja dodatnia - czyli podciąganie jakiegoś pasma to zwykle mordowanie głośnika. A pułapki można zrobić pasywnie. Fazę da się także zmieniać pasywnie filtrem all-pass.

Jesli chodzi o oversized 2-way to planuje takie cos popelnic w niedalekiej przyszlosci. Bedzie na 8-10" calowym glosniku i celuje w efektywnosc zestawu powyzej 90dB. Na gore juz mam CSS LD25X w tubce, szukam tylko jeszcze jakis przyzwoity woofer do 400zl/sztuke o efektywnosci min 92dB.

Slogany powtarzasz. Miałeś do czynienia z DSP? Robiłeś coś na tym? Ta korekcja nie możliwa dla analoga potrafi tak rozpieprzyć odpowiedź impulsową, że głowa mała:)
Korekcja dodatnia - czyli podciąganie jakiegoś pasma to zwykle mordowanie głośnika. A pułapki można zrobić pasywnie. Fazę da się także zmieniać pasywnie filtrem all-pass.

slogany ? filtry 7 rzędu zrobiłem na foo dsp , spróbuj to pasywnie , a korekcje dodatnią powinieneś wiedzieć powyżej zera cyfrowego się nie stosuje bo jest przesterowanie.:lol:

Powrót