• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 way Visationa Stella light W 170 S + Monacor RBT - 95 60 W

Dwie drogi już kończę kładę właśnie teraz fornir czas na coś innego pomyślałem nad jakimś zestawie szerokopasmowym + coś niskiego. Z tego co piszesz o monacorze to sobie odpuszcze jeszcze za cienki jestem w konstrukcjach. To pewnie padnie na visationa, nie chce
B - 200 za duży a chodzi mi o coś małego coś w rodzaju satelitów albo coś w systemie FAST. Może coś doradzić z doborem
Głośników.

Mam pytanie 😎 wyczytałem dzisiaj na jakimś USA forum że przy obudowie zamkniętej lepiej jak środek jest nie równy czyli bardziej chropowaty.

Sama chropowatość np ścianek nie wiele zmieni. Ale już np nierównomierność ścianek, jakieś dodatkowe elementy "łamiące" płaszczyzny ścianki mogą wpłynąć na dźwięk, nie pozwalając na powstawanie fali stojącej.

Chcę połączyć dwa visationy FRS 8 - 8 Ohm do małych satelitów i mam pytanie czy lepiej zrobić to w oddzielnych obudowach czy w jednej ? Ma to jakieś znaczenie ?

Przepraszam, ale ja już nie mogłem..
Visaton - nie żaden visation
Visaton po prostu..

W 0,75L na głośnik, FRS 8 nie pokażą tego co potrafią, a potrafią całkiem sporo jak na takie maleństwa..

Ostatnia edycja:
W 0,75L na głośnik, FRS 8 nie pokażą tego co potrafią, a potrafią całkiem sporo jak na takie maleństwa..[/QUOTE]

W katalogu podają Vas 0,9 L sugerujesz że dać więcej ? Masz jakąś sugestie.

Pozdrawiam

Włożyłem kiedyś na próbę te głośniki do obudowy bass-reflex około 8-10 litrów, może trochę mniejszej, nie pamiętam już szczegółów,
ale pamiętam, że byłem pod dużym wrażeniem..

Nie wiem zresztą co chcesz zrobić z tych głośników i w jakim charakterze.

Ostatnia edycja:
Zastanawiam się nad podłączeniem głośników bo mam 8 omów czy łączyć na 4 czy 16 omów czy kupić nowe 4 omy i połączyć na 8 omów.

Powrót