• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2-way z szerokim rozpraszaniem i niskimi zniekształceniami. Liniowe CTA-2034. Mechano26

Reakcji
137
Kolejne podejście do tematu małego dwudrożnego monitora. Szperając po różnych specyfikacjach/kartach katalogowych wpadłem na trop takiego zestawu przetworników, który zawał się umożliwiać zgranie kierunkowości między tweetererem a wooferem bez stosowania falowodu. Można by więc jednocześnie uzyskać dobrą kontrolę charakterystyk CTA-2034 oraz szerokie rozpraszanie.

Projekt wykonałem w oparciu o pełne zestawy pomiarów w płaszczyźnie poziomej i pionowej. Trop okazał się wartościowy, faktycznie dla tego zestawu przetworników udało się skomponować zwrotnicę przy dobrej kontroli kierunkowości i związanych z nią charakterystyk. Zwraca uwagę że DI nawet w najwyższej oktawie nie przekracza 9dB.
m26_6p.png

Wykonałem prototypy według projektu. Tu jednak pojawił się mały problem: "obmiar powykonawczy" nie do końca pokrywał się z symulacjami. Szybkie sprawdzenie poprawności połączeń nic nie wykazało ale okazało się, że można przywrócić zgodność charakterystyk modyfikując niektóre wartości elementów zwrotnicy. I na tym na razie poprzestałem, chociaż sprawa w 100% nie została wyjaśniona: wprowadzenie zmodyfikowanych wartości do symulacji znów daje pewne rozbieżności. No ale pomiar wychodzi teraz w miarę ok:
pomiar_prototypu.png

Użyte przetworniki.
SB15MFC30-4
SB26CDC-C000-4

Uzbierało się trochę ścinków po zacięciach na 45stopni. Posklejałem je i użyłem do usztywnienia obudowy od wewnątrz.
20250726_201433.jpg

Zniekształcenia THD:
thd86_96.png
Pomiary zostały wykonane w odległości 1m na osi. Wykresy są znormalizowane względem spl, dla poziomu 86dB zniekształcenia w zakresie średniotonowym sięgają maksymalnie do -49dB względem spl, co przekłada się na wartość procentową 0.35% Przy wzroście poziomu sygnału do 96dB zniekształcenia osiągają lokalnie poziom -41dB, czyli 0.9%, nadal całkiem znośnie.

Filtry (wartości elementów po modyfikacjach)
filtry.png

Obudowa ze sklejki brzozowej 18mm, wymiary WxSxG 314x184x278mm.

m26_napis.png

Ostatnia edycja:
SUPERMONITORY !!!

Nigdy bym nie pomyślał, że przy takich "kanciakach" da się uzyskać taką kierunkowość.

Bass- reflex ustawiony jest na ok. 50Hz.
SB15 mają bardzo duże zniekształcenia poniżej 100Hz. Wynika to z Twoich pomiarów oraz

Nie próbowałeś odudowy zamkniętej/ aperiodycznej strojonej na ok. 80 Hz?
To byłby profesjonalny/ studyjny monitorek.

SUPERMONITORY !!!
Dzięki!

Problem może być we wstępnym ustawieniu parametrów w Vituix (x,y,z, listening distance w opcjach)
To też sprawdzałem ale to nie to. Problem byłby widoczny w pobliżu częstotliwości podziału a tu chodziło o rejon który był ponad oktawę niżej.

Nie próbowałeś odudowy zamkniętej/ aperiodycznej strojonej na ok. 80 Hz?
Nie próbowałem, wydawało mi się, że ten wooferek jest wręcz stworzony do małej obudowy bass reflex (niski qts, fs i vas) a z punktu widzenia zniekształceń głośnika typ obudowy BR jest bardzo korzystny, redukuje amplitudę membrany w rejonie niskich częstotliwości czyli tam gdzie można by się spodziewać dużych amplitud. Port można zawsze zamknąć i sprawdzić wersję z obudową zamkniętą, ale jak parzę na wyniki symulacji to w tej objętości nie spodziewałbym się specjalnych korzyści.

Byłoby super, gdybyś udostępnił pliki Vituixa. Dla mnie Twoje projekty mają dużą wartość edukacyjną.
11 205451.png

Jak grają w stosunku do starszych modeli?
Słychać "szerokie rozpraszanie" ?
Przyznam, że nie przepadam za opisami subiektywnych wrażeń, np jeśli napiszę że dźwięk jest superselektywny czy wręcz czasami holograficzny chociaż lekko (nienatarczywie) rozjaśniony może to znaczyć coś konkretnego albo nic. W innym ustawieniu innym pomieszczeniu i przy innej percepcji, preferencjach i osłuchiwanym materiale wrażenia mogą zupełnie różnić. Na razie subiektywnie mi bardzo pasują i myślę sobie, że gdyby udało się uzyskać zakładane na podstawie symulacji f6=42Hz to nawet nie bardzo miałbym pomysł co by tu jeszcze poprawiać. Tymczasem f6 wyszło około 55Hz i to na tę chwilę jedyna rzecz do której mógłbym się obiektywnie przyczepić, piszę obiektywnie bo znów okazuje się że subiektywnie nie jest to wielki problem. Zapewne pomaga tu umiarkowane nachylenie charakterystyki od strony niskich tonów w które w pewnym stopniu może być skompensowane efektem "room gain".
Byłoby super, gdybyś udostępnił pliki Vituixa.
Porobię porządki w plikach i wrzucę (może to jednak 'chwilę' potrwać)

Powrót