• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 x Beyma SM212 - Jaka obudowa + Wzmacniacz

Reakcji
0
Witam Panowie.
Posiadam 4 sztuki Beyma SM212 i 2 sztuki Beyma CP25 potrzebuję porady.
Nie wiem jaki wzmak był by mi potrzebny do napędzenia tego.

Ma być 2xBeyma SM212 na bass + CP25 wysokotonówka... I przy okazji jakie budy do nich zrobić ?

Tu dane katalogowe > SM212 http://www.beyma.com/products/lowmidfrequency/112SM2128
CP25 > http://www.beyma.com/products/compressiontweeters/1TWCP258

Holton 400W by dał rade udźwignąć jeden kanał??

I jakie zwrotki zastosować do tego ??

W 1kW wyrobił bym sie w stereo ?? Czy trzeba by więcej do napędzenia 2 kolumn tak jak wyżej (2x SM212+CP25) ??

Ewentualnie na razie w konfiguracji SM212+CP25 na kanał.
I z czasem dodał bym następne 2 kanały i wyszło by kwadrofonicznie...

Ostatnia edycja:
Okazało się że CP25 są zjarane, może dało by się do nich dopasować jakieś STX'y i zwrotnice ?

I druga kwestia czy Holton 400W da rade napędzić 2xSM212 + wysokotonówka ?

Przeznaczenie kolumn to imprezy na działce...

Ostatnia edycja:
Poszperałem trochę w necie i myślę nad taką konfiguracją..

Pomoże ktoś ?

Wersja 1:
Końcówka - Hand Box ATX 800
Kolumny - Beyma SM212 + Driver D.12.800.8.TI
Zwrotnica mogła by być taka ? - http://stx.pl/pa-600-8-fr-schemat.html (bez R1 chciał bym kolumny 4 Ohm)

Wersja 2:
Końcówka - Hand Box ATX 1200
Kolumny - 2x Beyma SM212 + Driver D.12.800.8.TI
Zwrotnica mogła by być taka? - http://stx.pl/pa-1000-4-fr-schemat.html

Zwrotnice należy dobierać pod konkretną obudowę i głośniki. Byle co nie zagra. Zamiast szukać na chybił trafił jakiegoś układu i marnować kasę, to lepiej oddać to zadanie jakiejś doświadczonej osobie. Ty zaoszczędzisz czas i kasę, a ktoś sobie przynajmniej dorobi. Chyba że zamierzasz głębiej wchodzić w Diy, to pozostaje skompletować zestaw pomiarowy.

Z budżetowych końcówek to może coś od t.amp'a. Gdzie tak w ogóle będziesz tym grał?

D800 to tani driver, w sąsiednim temacie mówili że dźwięk głośnika jest adekwatny do ceny. Też miałem go kupować, ale nie będę ryzykował i wole dołożyć do czegoś lepszego.

Głownie ma to grać na działce, grill, ognisko itp.

Nie wiem czy w ogóle jest sens ładować tyle kasy w to... I nie lepiej opierdzielić te Beyma i kupić jakieś Altusy i ewentualnie jakiegoś suba zrobić...
Albo w ogóle skopiować może coś innego sprawdzonego..

W "Wersji 2" musiał bym mieć chociaż końcówkę 1000W na kanał...
Końcówka z 1300zł (używka) do tego drivery, obudowy i zwrotnice...
To pewnie ze 2000zł by mnie wyszło, jak nie więcej.

A to ma być sprzęt typowo na działkę ...
I ciekawe czy jeszcze suba by nie trzeba do tego zrobić..
(chyba że by się je wypożyczało na jakieś wesela itp.)
To by się to z czasem zwróciło.

Myślę że 3-way o efektywności ~90dB / 250W by stykło

2kW to trochę sporo...

Co o tym myślicie...

(Żebym jeszcze znalazł jakiś gotowy projekt na tych Beyma'ch ... Szukam ale za specjalnie to nic nie moge znaleźć)

Ostatnia edycja:
Przy kolumnach z wysoka efektywnoscia, to i 50w styknie na dzialce. Chyba, ze chcesz ludziom kielbase z grilla zrzucac za pomoca dzwieku, to trzeba wiecej.

Do grilowania wystarczy wersja na jednym SM212, drugą parę sprzedać i zainwestować w lepszy driver(BMS, 18sound). Tutaj nie potrzeba mocy, beymy mają dużą efektywność, a drivery jeszcze wyższą.

Nie wiem skąd Ci się wzięło 2kW, jak jeden głośnik jest w stanie wytrzymać tylko 350W. Wytrzymać to nie oznacza że takie zasilanie musi mieć. W twoim przypadku wzmacniacz 100W wystarczy :)

Power capacity 350 W AES
Program power 700 W

Więc myślałem że te 400W RMS końcówka musi mieć na jeden SM212 + Driver..

Do suba na MDS08 który ma 120W RMS dałem końcówkę też 120W RMS i było elegancko

Powrót