• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

20/80/2 w aucie :)

• Autor wątku Autor wątku adam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
A ja złamałem wszystkie zasady i wpakowałem na próbe do auta tonsila gdn 20/80/2 (chyba zagości dłużej). Jako, że niedawno nabyłem mój pierwszy w 100% pojazd trzeba zadbać o audio. Kasy niewiele (wcale) a słuchać trzeba. Ze starego auta został mi wzmacniacz do suba na tda 1562Q który ma moc 55w przy 4 ohm. Do tej pory działał z jakims 888 w zamknietej obudowie tak ok 35 moze 39 litrów. Grało to dosc głośno ale bas mial taki impuls i byl taki zamulony, że dużej nie mogłem. Wydawało mi się że bas wogule nie nadążał. Wsadziłem tonsilka do tej samej obudowy dorobiłem bass refleks (coś koło 42hz według obliczeń) i do auta. Przeżyłem miłe zaskoczenie. Bass szybki dość niski no i efektywnością mimo swoich 8 ohm nie ustepuje poprzednikowi.
Najbardziej podoba mi sie to, że bas jest pierońsko szybki w stosunku do poprzednika. Stopka jest stopką, niskie zejścia wprawiają w wibracje lusterko wsteczne. Dziwięk nie męczy poprostu dla mnie w aucie rewelacja (ale dużo w życiu nie słyszałem). Zrobie do niego docelową obudowe bo ta nie jest zbyt szczelna i moze bedzie jeszcze lepiej.
Tylko ciekawe ile wytrzyma w aucie? Też tak kombinujecie jak ja?

Jak jeszcze kiedys był dział konstrukcje (nie ten co jest teraz) to była tam konstrukcja na 20/80/2 ktora tez była przeznaczona do samochodu.

przemek mowil ze w aucie ten przetwornik sie nie sprawdzal no ale kwestia gustu jak tobie sie podoba to nie ma problemu

nie mam odniesienia do niczego lepszego wiec mi sie podoba.
Przyjdzie czas na wszystko i na wzmaka lepszego i na glosniki typowo CA

W aucie to jest całkiem inna bajka, wszystko zależy od tego jakie auto i gdzie zamontownay jest głosnik, w jednym aucie będą znaczne podbicia a w innym może być kaszanka. Zima idzie i mam wątpliwości co do trwałości GDN 20/80/2 w aucie .

ja juz rok mam w aucie zamkniete 4 arn150/03 bo takiem akurat mialem pod reka i narazie dzialaja i nie wyglada na to zeby mialy sie rozleciec :D

20/80/2 to świetny głośnik, bass z tego głośnika jest naprawdę spoko..... ale te 8R go dyskwalifikuje do CA. Podłącz go do jakiegoś wzmaka, tak żeby dostał te 60-20W ale przy 8R a wtedy głośnik pokaże co potrafi. Do 8R trzeba poprostu mocniejszego wzmaka, ale jest tak jak mówisz - kontola nad głośnikiem napewno jest lepsza.

ja przez jakis czas jezdzilem z 20/80/2 w aucie podlaczony pod wzmaka blaupunkta 160w/4ohm i calkiem niezle to gralo ;) ale zgadzam sie z przedmowca ze wzmaczek powinien miec pare wacikow zeby to jakos zagralo ;)

pozatym za tą kase można cosik lepszego do wozu wrzucić :)
podejrzewam że AP lepiej by z tym wzmakiem zagrało ...

oczywiście, że mozna kupić coś leprzego w tej kasie do auta, ale ja ten głośnik już mialem wcześniej i tylko na próbe go umieściłem w aucie. Tak się stało, że już troche go wożę i wyciągne gdzieś na wiosne/lato jak bede miał $ na coś lepszego. Kupiłem go w czasach kiedy panował swego rodzaju kult tonsila na forum.

ja tez wrzucilem go do autka bo nic innego pod reka nie mialem...;) aktualnie mam cw1202c w 60l zamknieta i gra calkiem..... glosno:) jak bedzie troche luznej kaski to sie zainwestuje w cos lepszego ale puki co trzeba zyc z tym co jest:)
pozdrawiam
tomekk

Powrót