• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

20 cm łufereczek

Reakcji
0
witajcie poszukuje glosnika do subwoofera kinowego juz pisze po co

nawrocilem sie doszedlem do wniosku ze samotne sluchanie muzyki w ciemnym pokoiku juz mnei nudzi ostatnio wielka przyjemnoscia jest ogladanie filmow w towarzystwie znajomych
postanowilem sobie zbudowac wlasna prywatna sale kinowa

wiec dalej
amplituner HK AVR5550
ekran philips LCD32PF4320/10
zestaw 5 x kolumna na 16/50/6 tonsila + Vifa XT25SC-30-04
i do tego jakis subbasik tylko co?

glosnik maxymalnie 20 cm obudowa hmm z 25 - 30 l max cena bez znaczenie zasilanie tez bez, producent bez znaczenia

zapewne wielu z was sie zastanawia czmu nie wstawie tam 2 x xlsa otoz pokoik ma kolo 16 m kw po zainstlowaniu panleli akustycznch gipsokartonu + tlumienia spadnie do jakichs 14 m kw wyobrazacie osbie dwie 30 cm membrany a z kolei jak gra cicho brak tego charakterystycznego wykopu wiadomo niski basik lubi duze x max a 30 cm sie nie rozbujaja bo powstaje taka kompresja dynamiki i znieksztalcenia ze sie nie da sluchac

czekam na wasze propozycje tylko nei oferujcie mi herzow slsow tonsili stxow scanow vifek visationow bo to sam przejzalem

Wez TIWa 20cm albo tandem z dwoch w200S czy w250S (jak wiesz wyproboane mam) , mowie CI warto a skrzynia nieduza.Cena takze nawet jak na dwa przetworniki (w przypadku tych dwoch wxxx) rozsadna. Mam takze w starszych katalogach malego dobrego suba w bandpasie na tandemie w170S i slyszalem go za granica, swietnie sie sprawdzal.W sumie obudowa calosc to jakies 25litrow chyba.
Jesli mialbyc jakies wejscie to najlepiej wziasc przetwornik i zaprojektowac co takiego jak zrobil Uscher, czytalem testy o tym ich subie, bardzo pozytywne.

Jak dla mnie ten sub10 z Alconem przenosi od 55Hz a nie jak podaja od 38smiu.
A wracajac do tandemow to nie wiem skad te obawy, nie pierwszy raz slysze.

wydaje mi sie ze subik na mds 08 bylby dobrym wyborem. Maly litraz juz nie pamietam ale magik(jak sie nie myle) w dwadziescia-pare litrow go wkladal a raz to nawet w 18l robil test. a 14 mkw to nie jet duzo i 8 cali grajace jak 10 cali powinien sie spisac dobrze. Jesli masz kolumny na tonsilkach to moze kolorystycznie by pasowal subik na gdn 20 ? i wzmaka nie potrzebujesz bo z amplitunera by raczej styklo na porzadne wysterowanie gdn 20/60 glosnik to musi byc chyba kompromis miedzy muza a kinem prawda ?

LUKASZ taki tutaj autorytet w dziedzinie subwoofer'ów i nagle MY mamy mu coś doradzić :)
To może jednak "scana": 23W4557T00

LUKASZ taki tutaj autorytet w dziedzinie subwoofer'ów i nagle MY mamy mu coś doradzić :)

pomysly sie skonczyly LUKASZowi jak mi zreszta tez....

musze sie dorobic JL Audio serii W7 ;] a nawet 8" jest z tej seri ;] mnie robi 13W7 + wzmak 1000/1 JL Audio widzialem, slyszalem i nic wiecej bym nie potrzebowal

A moze po prostu Lukasz dogonilismy nie co z wiedza i dlatego sie nas pyta?
Kazdy mial doswiadczenia z roznymi przetornikami.
Osobiscie polecam TIW'a Visatona nie zla maszyna :)

Skoro moze byc maly to moze z katalogi IT np samochodowe NOVA z kevlaru, tylko tam chyba korekcja by wchodzila w gre jakas bo samochodowe nawet przystosowane do subow nie maja az tak wielkiego zejscia.Slyszalem wersje 25cm w budzie samochodowej, ustawionej w normalnym pomieszczeniu, nie wiem co ja napedzalo ale napewno cos mocnego bo efektywnosci nie maja ogromnej te glosniki, bylo milo i miekko co nie koniecznie wszystkim sie podoba i trzeba by to wziasc pod uwage z jakim charakterem "satelitow" ma wspolpracowac.

pytam sie bo potrzbuje jakiegos nowego pomysłu sam nie wiem juz co robic a wiadomo tyle ile osob tyle pomyslow

ten alcon jest fajny ale gra podbnie od beymy twardo wysoko szybko typowa samochodowka

Powrót