• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

20 lat mineło Technics SU-500 pomoc w odnowieniu

• Autor wątku Autor wątku gnoti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Dzień dobry
Mam pytanie a mianowicie , mam zamiar odnowić mojego leciwego już Techniksa , i teraz czy ograniczyć się tylko do wymiany kondensatorów filtrujących czy wymienić tak że te w torze sygnałowym . Jeśli tak to jakie kondy polecacie do toru sygnałowego , czy muszą być jakieś specjalne .

A czy ingerencja w ten wzmacniacz typu wymiana elektrolitów na foliowe w torze sygnału ma jakiś sens czy lepiej sobie darować ?

w torze sygnalu ma to sens. ale raczej powinny tam juz byc, to nie tania chinszczyzna przeciez

Są jedynie elektrolity , tylko tak się zastanawiam czy nie zmieniło by to charakterystyki i czy wysokie tony nie zostały by podbite przez zmianę na foliowe ?

A jeśli foliowe to jakie ? ponieważ bardzo wiele rodzajów i nie bardzo wiem które są do tego najlepsze? np . poliestrowe , polipropylenowe , metalowo-papierowe , poliestrowe metalizowane

Ostatnia edycja:
Polipropylenowe. Bynajmniej wg pomiarów Self'a w książce "Small- Signal Audio Design". Ale tak naprawdę dobrze zastosowany elektrolit też nic złego nie wniesie w sygnał.

Może zacznijmy od podstawowego pytania, czyli czy masz serwisówkę do tego wzmacniacza i w ogóle wiesz, ile to ma kondensatorów w torze audio?

A czy 20- letnie ceramiki też trzeba powymieniać czy raczej ich nie ruszać ?

---------- Post dodany o 12:43 ---------- Poprzedni post o 10:10 ----------

orientuje się może ktoś gdzie dostanę potencjometr wolume do tego wzmacniacza ?

parę postów wcześniej jest link do specyfikacji jak by Pan chciał zerknąć był bym wdzięczny . Jego symbol to M100 K omega B 78 B

Ostatnia edycja:
Powrót