• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2SA1837-2SC4793 zamiennik

Reakcji
0
Witam
Mozna zastapic te tranzystory innymi? Poniewaz pry jednym prez nieuwage urwalem nozke i w klepie w moim miescie takich nie maja mozna sa jakies zamienniki ich w tym sklepie betatronic.pl?
Z gory dzieki za odp

Jeśli chodzi o trany sterujące w Uniampie, to ja zastosowałem MJE15030/MJE15031, ale niestety są w nieizolowanej obudowie TO-220.

Moze troszke z innej pulki, czym moze bys spowodowane to ze podczas uruchamiania uniampa przez 2 rezystory szeregowo (po4,5 ohm nie mialem innych 5w) rozgrzewaja sie do czerwonosci?? :D

Matys1990 napisał:
Moze troszke z innej pulki, czym moze bys spowodowane to ze podczas uruchamiania uniampa przez 2 rezystory szeregowo (po4,5 ohm nie mialem innych 5w) rozgrzewaja sie do czerwonosci?? :D

"Podczas włączania wzmacniacza płynie duży prąd ładowania elektrolitów i rezystor malej mocy przez chwilę jest przeciążony, dlatego może zadymić."

Koledzy powiedzcie mi czy za 2SC4793 mógłbym wstawić 2SC3421 z tego co widziałem nie było by problemów tylko trzeba by go odwrotnie wlutować

Powrót