• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2x ARN 188-03/8 jaka wielkosc obudowy ?

Reakcji
0
Zamierzam zrobic kolumny na glosnikach :

wysokotonowy ARV 104-04-8
srednio-niskotonowy 2x ARN-188-03-8

Mam takie pytanie: Jaka wielkosc obudowy jest optymalna do tych 2x ARN-188-03-8
??

Instalowalem winisd troszke poobliczalem i charakterystyka w 45 litrach jest bardzo dobra ale co z wytrzymaloscia glosnikow ? Jeden kolega polecil mi bym wsadzil je w 25 litrach i tak wlasnie teraz troszke sie zastanawiam ;]

40 litrow mimo ze na symulacjach zobaczysz impuls kolo 15ms w rzeczywistosci jest mniejszy i gra OK!

Aha bo zapomnialem dopisac ze do tych glosnikow obudowa bedzie zamknieta wiec i impuls na pewno nie bedzie w granicach 15ms.
Tak sie wlasnie zastanawiam jedni mowia 40 litrow u innych slysze 25 :D ja bym chcial dobrac optymalna wielkosc, w BR rozumiem ze na wytrzymaloasc mocowa glosnika trzeba bardzo uwazac i ze roznica miedzy 25 a 40 byla by znaczna, a jak to jest w zamknietej ;]

ja MAM 2X arn 188/05/4 łączone szeregowo w obudowie wentylowanej 36 l i strojonej 43 hz

No to akurat po zrobieniu przegrody na wysokotonowca zostanie mi jeszcze wlasnie te ok 35 litrow ;] wiec wiecej z tym nie bede modzil, i dam je w obudowie zamknietej i powinno byc dobrze :D

powinno byc ok w 35 l closed
task własnie miałem na poczatku
jednak troszke brakowalo mi basiku wiec wsadzilem tunele - bas nabrał ciepla i jest głębszy, jednak nico góruje nad średnimi ale mozliwe ze te ARNy takie juz są ( nienajlepsze srednie)

Moze zastanów sie nad ARN 150 ma nizesze Qts (a wiec lepsza kontrola w wentylowanej obudowie). Dokładnie nie wiem, dopiero co kupiłem te głośniczki i bede robił na nich satelitki. JAk sie dobrze spiszą to równiez wykonam na nich fronty.

Wlasnie jedni polecaja ARN 150 inni 188 :D sam juz nie wiem ale na spokojnie sie zastanowie pomysle itp

A co do basu hymmm mam jeszcze SUBA co prawda nie skonczonego brakuje filtra ;] na glosniku GDN 20/80/2 wiec uzupelnial te fronty :D jakos doszedlem do wniosku ze najpierw pozadne fronty pozniej SUB :D

qrde z tymi glosnikami to sa wariacje :P

również mam suba na gdn 20/80/2
popełniłem jednak konstrukcyjny bład (byly to moje poczatki w tej dziedzinie) mianowicie skrzynia jest w postaci szescianu a głosnik jes umieszczony symetrycznie wzgledem scian (posrodku) skierowany w dól. Prawdopodobnie przez to powstaja straszne fale stojace.
dlaczego to pisze minowicie chodzi mi o teo ze w rzeczywistosci nie weim jak ten gdn pracuje w takiej konstrukcji bynajmniej basik jest o gorszy od 2 x ARN 188.

[ Dodano: 2005-01-10, 22:32 ]
mam nadzije jednak ze w poprawnej obudowie ten gdn zagra lepiej od ARNów

[ Dodano: 2005-01-10, 22:34 ]
a zastanawiales sie nad gdn 16/50/6
czesc osób zachwala ten głośnik, podobno lepsza srednica
pisze "podobno" bo osobiscie nisłyszalem go.

a w ajkiej masz go obudowie i pod co podpietego?? i moze sproboj go skierowac nie wdol tylko normalnie ....

ja mam swojego GDN 20/80/2 w obudowie 32 litry ksztalt a taki prostokacik :D glosnik umieszczony z przodu tak samo BR tez to byla moja pierwsza konstrukcja i troszke ja skopalem :/ ale na pasywnym filtrze bo aktywny mi cos nie dziala gra to nawet bardzo przyjemnie i basu jest naprawde sporo bo szafki mi sie otwieraja :D

Aha co do fali stojacej to raczej chyba chodzi o wielkosc pudla niz srednice glosnika czy moze sie myle ? chodzi mi oto ze zeby fala stojaca powstala potrzeba bardzo duza obudowe ??
no oczywiscie do glosnika tez to sie ma bo jaki glosnik 20cm bedzie gral w obudowie 100 litrowej :P

chodziło mi oto że do głośnika 20cm będzie relatywnie mała obudowa i fala stojąca nie powstanie. w przypadku subwoofera na 4x18cali juz moze pojawić się ten problem:P

No dokladnie :D

aha sluchajcie mam problem nie znam sie na elektronice :D

Czy ktos z was podjol by sie jednego zadania :D stworzenia dla mnie filtra aktywnego ? ;d

tylko nie bijcie :D bo moj filtr nie dziala jak powienien wymienialem w nim juz wszystko chyba co mozliwe i juz mam dosyc dalszej pracy przy nim chce kupic i wsadzic do obudow wszystko i skonczyc go w koncu :D

I wtedy zajme sie robieniem frontow :D

[ Dodano: 2005-01-10, 23:23 ]
wzmak TDA 90w na trafie 150w strojenie kurcze nie pamietam juz ale wiem ze FI 7cm a dlugosc 17cm

Powrót