dolphin123 zgadzam się z tobą , ten maluszek w 12L@40Hz pokazuje rogi. Posiadam troche rurek PCV , obudowa jest dosc długa wiec 30 cm rurki BR spokojnie się zmiesci.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To, ze będzie grał bardzo efektywnie od 30hz, a nie 40hz. Taka różnica to po prostu przepaść, i na pewno zdajesz sobie z tego sprawę. Nawet przy głebszej stopie rockowej słychać różnice. Przy muzyce z niskim basem różnice są wręcz porażające, bo poniżej 40hz jest 1/3 lini basowej.Co z tego że pociągnie niżej
Już dawno było wyjaśniane na forum. Ale powtórzę swoimi słowami:będzie grał mułowato i straci na wykopie
ten maluszek w 12L@40Hz pokazuje rogi

Druga sprawa, że wytrzymałości mocowej nie można przy tym głośniku totalnie ominąć. Jego niski spl nie pozwala na to, aby nie brać tego pod uwagę...
Nigdy nie będzie grał on tak efektywnie i dynamicznie przy 30Hz tak jak w zakresie 40-60Hz.
Twoje porównanie wykopu w subie z estradowcami jest nie na miejscu, bo to dwa różne światy.
Jak Ci zależy na efektownych 30Hz to po prostu zwiększ sobie obudowę do 20-25llitrów.
A szybkość i dynamika? Po co Ci, bo jak napisałeś "i tak praktycznie nigdy nie sa szybkie, nawet w muzyce. "
Niższe strojenie obniży opóźnienie grupowe w okolicach 40hz, więc w paśmie 40-100hz będzie jeszcze szybciej, kosztem 25-30hz, które i tak praktycznie nigdy nie sa szybkie, nawet w muzyce.
Druga sprawa, że wytrzymałości mocowej nie można przy tym głośniku totalnie ominąć. Jego niski spl nie pozwala na to, aby nie brać tego pod uwagę...
każdy głośnik "zejdzie" niżej,ale kosztem czegoś,najczęściej jest to szybkość i dynamika
apropo 17-200 - szybkie max wychylenie (co skutkuje słabą wytrzymałością "mocową",nie myląc z prądową,bardziej mechaniczną),daje nam efekt taki jaki mamy,mimo iż to mocny głośnik (200W) to słabszy od LW800 (wytrzymałościowo).
moze kup ktorys z tych glosnikow i cos z nich zrob a nie tylko podpierasz sie symulacjami
to nie jest pierwszy temat w ktorym ktos chce ci wyjasnic, ze sie mylisz a ty caly czas swoje
kosztem 25-30hz, które i tak praktycznie nigdy nie sa szybkie, nawet w muzyce.
Jeśli ktoś kupił taki głośnik, to na pewno nie potrzebuje duzego SPL, to było by alogiczne. Jak komuś trzeba SPL to kupuje 12' i jest cacy.
no z tego co piszesz to dowodzi tego, ze tworca i pomyslodawca tego glosnika nie wiedzial co robiBioCannabis napisał:Czego to dowodzi?
no ja skurat wole ten wysoki basBioCannabis napisał:obudowa z lepszym zejsciem gra bardziej masywnie (sprawia wrażenie wolniejszego basu), i gra z mniejszym wykopem, bo niższego basu w stosunku do wysokiego jest więcej
wkleilem dzis link jak wygladaja tematy na elceBioCannabis napisał:Wyjaśnić? Czy po prostu powiedzieć "będzie źle", "będzie mulić", "będzie bez wykopu" nie podając mi sensownej argumentacji? Bo póki co to czytam same stereotypy rodem z elektrody, bez żadnego UZASADNIENIA DLACZEGO JEST TAK A NIE INACZEJ.
Przeczytaj sam ze zrozumieniem co piszesz, bo albo źle myślisz albo źle przecinki wstawiasz... Sam stwierdzasz, że zakres 25-30 i tak praktycznie nie jest za szybki, więc ja się pytam po raz kolejny: po co mi to?
więc nie pisz mi o liniowości 25-30Hz, których nie da się z tego głośnika zwyczajnie słuchać...
Tak samo jak wolę mieć dobrą stereofonię z monitorów ze słabym dołem, niż mocny dół i zero przestrzeni...
no z tego co piszesz to dowodzi tego, ze tworca i pomyslodawca tego glosnika nie wiedzial co robi
no ja skurat wole ten wysoki bas
moge powiedziec, ze nie lubie a nawet nie nawidze basu z zachwalanych prze ciebie perelek xls i wyzej
wkleilem dzis link jak wygladaja tematy na elce
ten ich na pewno nie przypomina
a ja mam wrazenie, ze jednak Slawek wiedzial co robi i do czego (na jakich zalozeniach) powstal ten glosnikBioCannabis napisał:Twórca dał najbardziej optymalne rozwiązanie pod względem wielkości obudowy i mozliwości natęzeniowych. Można nieco zwiększyć obudowe, zmniejszyć natęzenia, i otrzymać lepszy bas, ale mało kto by to docenił (b. czesto tanie głośniki kupuje się do łupanki),
nie ja pierwszy i nie ostatniBioCannabis napisał:Czyli po prostu nie lubisz prawdziwego, sejsmicznego basu.
bo potrzebuje x razy wiecej mocyBioCannabis napisał:Dlaczego sub w zamknietej po korekcji 20hz gra bardziej "mulasto" i z mniejszym wykopem niż bez korekcji?
a ja mam wrazenie, ze jednak Slawek wiedzial co robi i do czego (na jakich zalozeniach) powstal ten glosnik
sorry ale bardziej ufam gosciowi, ktory zrobil kilkaset jego probnych wersji i odsluchal tyle samo ich prototypow
sluchales SUB DUO od WLM-a?
bo potrzebuje x razy wiecej mocy
nie mowiac juz o znieksztalceniach
Miałem naprawdę dużo głośników subniskotonowych i niskotonowych i dużo kombinowałem z obudowami, więc nie rób ze mnie zielonego...
Dlaczego wykop z estradowców a wykop z domowych głośników to "zupełnie inny świat", a nie maskowanie niskiego basu wysokim?
A miałeś ten głośnik?
Sory,ale sama konstrukcja mówi za siebie,od membrany po zawieszenie,wystarczy spojrzeć,dotknąć,pomacać i już wiadomo czym się różnią i jaki będzie efekt dźwiękowy.
To zrozum w końcu, że ten omawiany głośnik dużo lepiej radzi sobie ze strojeniem w okolice 40Hz niż wyciskanie z niego liniowych 25-30Hz.
Jest to spraktykowane a nie na podstawie suchych symulacji w win isd.
Wyższe strojenie w tym przypadku nie jest strojeniem estradowym i nie wiem czemu na siłę próbujesz do nich porównywać cokolwiek. To dwie różne konstrukcje...
Mam propozycję. Kup głośnik i przedstaw go w kilku swoich symulacjach, a potem w docelowych obudowach już z pomiarami. Przedstaw je i możemy dyskutować.
Sory,ale sama konstrukcja mówi za siebie,od membrany po zawieszenie,wystarczy spojrzeć,dotknąć,pomacać i już wiadomo czym się różnią i jaki będzie efekt dźwiękowy.
To właśnie ja słucham głośnika a nie symulacji win isda.Nie zrozumiem, dopóki mi porządnie nie wyjasnisz dlaczego tak jest. Słucham.
Gdyby można było brać serio wszystko co ten program pokazuje to najtańsze głośniki można wstawić w taką zasymulowaną obudowę, że otrzymamy liniowo wszystko to czego oczekujemy. Ja podchodzę do tych symulacji jednak z dystansem. Oczywiście są przydatne syulacje często, ale nie do końca zawsze sprawdza się to w praktyce.Symulacje wg. Ciebie nie sa wiarygodne? Bo u mnie praktycznie zawsze sie pokrywały z praktyką, oczywiście mając realne parametry. Zrobiłem kilka porównań paru głośników na słuch i w WinIsd, i musze przyznać, ze to świetne narzędzie.
Tak się składa, że jak będę miał większy przypływ gotówki to buduje aktywne 2-way na tym STX + TB W4 1320SI, a w niedługim czasie buduje system pomiarowy, więc możliwe, ze za miesiąc-dwa coś naskrobie na ten temat.